Behové prostredie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Runtime prostredie)

Behové prostredie (angl. runtime system alebo runtime environment) je v informatike skupina softvéru, určená na podporu realizácie počítačových programov napísaných v niektorom z programovacích jazykov. Toto behové prostredie poskytuje softvérové služby ako podprogramy a knižnice pre spoločné operácie, vykonávanie príkazov programovacieho jazyka, typové kontroly, ladenie a dokonca aj generovanie a optimalizáciu kódu.

Niektoré služby behového prostredia sú často prístupné programátorovi cez API (Aplication programming interface), ale niektoré služby (ako napríklad plánovanie procesov a riadenie zdrojov) môžu byť neprístupné.

Behové prostredie zbavuje programátorov bremena písania kódu pre svetské úlohy, ako je kreslenie textu na obrazovku alebo pripojenie k internetu. Poskytuje aj abstraktnú vrstvu, ktorá skrýva zložitosť ponúkaných služieb operačného systému.

Behové prostredie môže v niektorých prípadoch slúžiť ako P-code prostredie alebo virtuálne prostredie, ktoré skrýva inštrukčnú sadu procesora. To je prístup, ktorého využíva mnoho interpretovaných jazykov, ako je Awk a niektoré ďalšie ako Java, ktorá je kompilovaná do niektorého strojovo nezávislého pseudo-kódu („byte kódu“). Toto metóda výrazne zjednodušuje adaptáciu programovacieho jazyka na rôzne platformy a navyše umožňuje ďalšie vlastnosti jazyka ako je reflexia. To dovoľuje vykonávanie programu na každom počítači bez nutnosti rekompilácie. To je veľmi dôležité pre rozšírenie webových aplikácií.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Běhové prostředí na českej Wikipédii.