Súbor:Přírodní památka Na skále, CZ170930-020.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pôvodný súbor(4 896 × 2 752 pixelov, veľkosť súboru: 5,41 MB, MIME typ: image/jpeg)

Tento zdieľaný súbor je z Wikimedia Commons a je možné ho používať na iných projektoch. Nižšie sú zobrazené informácie z popisnej stránky súboru.

Zhrnutie

Popis
English: Vávr's Rock is the name of a geomorphological structure with a peak about 750.5 m above sea level in of "Pohledeckoskalská" Highlands, the rock formation is located in the cadastral area of the village of Pohledec (part of New Town in Moravia) in the district "Žďár nad Sázavou" belonging to the "Vysočina" Region in the Czech Republic. The rock formation is a significant height point, part of the natural monument Vávr's Rock (10.3.1983 to 19.11.2011 natural monument under the name On the Rock) in the Protected Landscape Area "Žďárské" Hills. Photo-location: Czechia, "Vysočina" Region, village "Pohledec" (part of New Town in Moravia), "Pohledeckoskalská" Highlands".
Čeština: Vávrova skála je pomístní jméno (anoikonymum) geomorfologického útvaru s vrcholem přibližně 750,5 m n. m. v Pohledeckoskalské vrchovině, skalní útvar se nachází na katastrálním území obce Pohledec (část Nového Města na Moravě) v okrese Žďár nad Sázavou náležejícím do Kraje Vysočina v České republice. Skalní útvar je významný výškový bod, součást přírodní památky Vávrova skála (10.3.1983 až 19.11.2011 přírodní památka pod názvem Na skále) v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Foto-lokace: Česko, Kraj Vysočina, Pohledec, část Nového Města na Moravě, Pohledeckoskalská vrchovina.
Dátum
Zdroj Vlastné dielo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozícia kamery49° 35′ 14,55″ S, 16° 06′ 14,29″ V  Heading=0° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento a ďalšie obrázky na: OpenStreetMapinfo
Faktografie

Geomorfologicky významný skalní útvar, též s názvem Vávrovka, s výškou 10,5 m situován dle vrstevnice v poloze 740 m n. m. (viz základní mapa České republiky), rozměr skaliska přibližně 18 x 15,5 m (informační tabule Správy CHKO Žďárské vrchy), zhruba sto metrů západo-severozápadně (280°) od vrcholu Pohledeckého kopce (748,9 m n. m.) a 27 m na severovýchod od zhušťovacího bodu (č. 204 trigonometrického listu 3312) s nivelací zjištěnou nadmořskou výškou 736,75 m a stejnojmenným názvem v rámci České trigonometrické sítě. Pohledecký kopec tvoří horniny migmatit až ortorula, svahy na západě a východě pásy pararuly, jihozápadě amfibolit, metamorfní jednotky v moldanubiku a na jihovýchodě též okrajově dvojslídný svor svrateckého krystalinika (paleozoikum až proterozoikum). Skalisko tvořené ortorulami bylo vypreparované působením mrazu a vody v období starších čtvrtohor, méně odolné horniny sneseny vodou a větrem. Jihovýchodně od izolované skály situován bývalý malý kamenolom pokrytý porostem, v něm odtěženy v minulosti dva skalní bloky podobné Vávrově skále. Lokalita nad kamenolomem místně jmenována Na skále, od ní odvozen původní název zvláště chráněného území vyhlášeného 10.3.1983 přírodní památkou s rozlohou 0,0663 ha, dne 20.11.2017 nově vyhlášena s názvem Vávrova skála o rozloze 0,0673 ha (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, ÚSOP kód 820, poloha uváděna v rozsahu 738 – 742 m n. m.). Přírodní památka územně vymezená severozápadně od silnice II/360 (úsek Nové Město na Moravě – Pohledec – Roženecké Paseky) v oblasti rozsáhlých pastvin. Nejbližší turistické trasy Klubu českých turistů: zeleně značená v úseku Studnice – Nad Pohledcem – Zuberský rybník a žlutě značená v úseku Nové Město na Moravě – Maršovice – Studnice.

Externí odkazy

Licencovanie

Ja, držiteľ autorských práv k tomuto dielu ho týmto zverejňujem za podmienok nasledovnej licencie:
w:sk:Creative Commons
uvedenie autorov meniť za rovnakých podmienok
Môžete slobodne:
  • zdieľať – kopírovať, šíriť a prenášať dielo
  • meniť ho – upravovať dielo
Za nasledovných podmienok:
  • uvedenie autorov – Musíte spomenúť autorov (jednotlivo alebo kolektívne), poskytnúť odkaz na licenciu a uviesť, či ste niečo zmenili. Môžete to urobiť ľubovoľným primeraným spôsobom, ale nie spôsobom naznačujúcim, že poskytovateľ licencie podporuje vás alebo vaše použitie diela.
  • meniť za rovnakých podmienok – Ak toto dielo zmeníte, prevediete do inej formy alebo použijete ako základ iného diela, musíte výsledok šíriť pod rovnakou alebo kompatibilnou licenciou ako originál.

Štítky

Pridajte jednoriadkové vysvetlenie, čo tento súbor predstavuje
Izolovaný skalní útvar zvaný Vávrova skála

Položky prezentované týmto súborom

motív

Nějaká hodnota bez položky na Wikidata

30. september 2017

49°35'14.550"N, 16°6'14.292"E

směr pohledu čeština: 0,0 stupeň

História súboru

Po kliknutí na dátum/čas uvidíte ako súbor vyzeral vtedy.

Dátum/ČasNáhľadRozmeryPoužívateľKomentár
aktuálna12:13, 2. október 2017Náhľad verzie z 12:13, 2. október 20174 896 × 2 752 (5,41 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Na tento súbor odkazuje nasledujúca stránka:

Globálne využitie súborov

Nasledovné ďalšie wiki používajú tento súbor:

Metadáta