Setenil de las Bodegas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Setenil de las bodegas)
Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas je španielska obec ležiaca v provincii Cádiz v Andalúzii. Preslávila sa svojím pôdorysom a bola vyhlásená za súčasť španielskej pamiatkovej rezervácie. Centrum obce je nalepené na stene skalného previsu a rozprestiera sa pozdĺž toku rieky Guadalporcún. Setenil je súčasťou trasy andalúzskych bielych dedín a nachádza sa na železničnej trati Bobadilla-Algeciras. Geografické súradnice obce sú 36º 51 N, 5º 11 O, nachádza sa vo výške 640 metrov a od Cádizu, hlavného mesta provincie, ho delí 157 kilometrov. V roku 2016 mal Setenil 2 809 obyvateľov. Rozloha samosprávneho celku je 82 km² s hustotou zaľudnenia 36,45 obyv./ km².

História[upraviť | upraviť zdroj]

Predmety nájdené v jaskyniach v blízkosti obce potvrdzujú, že boli obývané pred 5000 rokmi. Podľa kroniky Andrésa Bernáldeza, ktorá mapuje obdobie španielskej reconquisty, bolo dobytie Setenilu kľúčové pri postupe vojsk kastílskeho kráľovstva na Granadu. V roku 1407 bolo obkľúčenie Setenilu neúspešné a začalo sa považovať za nepremožiteľné miesto so strategickou pozíciou pre znovudobytie granadského kráľovstva. Od panovania Jána II. Kastílskeho až po vládnutie Katolíckych kráľov sa uskutočnilo sedem pokusov o zabratie Setenilu (z ktorých je odvodený aj názov obce- Septem nihil). Posledný pokus sa uskutočnil 21.septembra 1484 a doviedol kresťanov k víťazstvu a zabratiu obce.

Počas kresťanskej nadvlády bol Setenil vyhlásený za kráľovskú obec a v roku 1501 mu panovníci udelili výsadné práva.Boli mu odpustené niektoré clá a mohol sa pýšiť rovnakými výhodami, aké mala v tom období Sevilla.

V Setenile sa opätovným osídľovaním a prerozdeľovaním domov a pôdy začala nová éra. Obyvatelia obce, z ktorých značná časť patrila k šľachtickému stavu, ako napr: rody Ortiz, Zamudio alebo Guzmán, sa živili obrábaním viniča, pestovaním obilnín, chovom dobytka, rybolovom a všetkým, čo im príroda navôkol ponúkala.

V novoveku Setenil aj naďalej napredoval a využíval svoje zvýhodnené postavenie spomedzi okolitých miest. Zopárkrát sa však musel vysporiadať s príchodom vojsk, ktoré si chodili do dediny doplniť zásoby, čím negatívne ovplyvnili ekonomickú situáciu domáceho obyvateľstva. Setenilčania mali v obci významný kostol, nemocnicu a seminár, ktorý sa zachoval až do polovice sedemnásteho storočia. V tomto storočí sa Setenilu, prostredníctvom kráľovského zákona podpísaného v roku 1630, podarilo osamostatniť od mesta Ronda.

Začiatok 19.storočia bol poznačený tzv. gerilskými vojnami (špan.guerilla), v ktorých sa obyvatelia spojili s okolitými mestami cádizskej provincie a odolávali francúzskym okupačným vojskám, ktoré obsadili polostrov. Konfiškácia pôdy sa u ľudí taktiež veľmi neosvedčila. Roľníci sa preto snažili vymaniť spod nepriaznivej ekonomickej situácie a pridávali sa k sociálnym hnutiam, ktoré sa v tom čase začali po provincii šíriť. V súčasnosti sa Setenil, po prekonaní emigračných problémov z druhej polovice 20. storočia, aj naďalej rozvíja v tradičných hodnotách. Ťaží najmä z poľnohospodárstva a turizmu. Vyznačuje sa výnimočnou architektúrou, impozantným okolím a jedinečnými sviatkami, čo z neho robí jedno z najatraktívnejších miest provincie Cádiz.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pamiatková rezervácia: Najatraktívnejšou pamiatkou v oblasti je samotná obec, ktorá vďaka svojej kráse a originalite tvorí od roku 1985 súčasť španielskeho kultúrneho dedičstva. Obec a jej obydlia sú postavené v rovnakom štýle ale v rôznej výške, keďže od hradu postupne klesajú a prispôsobujú sa toku rieky. V spodnej časti využili obyvatelia na stavbu domov výrezy v útese, ktoré vytvorila rieka. Ide o jedinečný typ príbytku známy aj ako úkryt pod skalami, ktorý na rozdiel od iných semi-troglodytických budov postavených v Andalúzii, nezasahuje hlboko do skaly ale pozdĺžne ju kopíruje.
  • Hrad Setenil pevnosť Nazarí de Setenil (13. storočie), (hrad Alcázar, veža Torre del Homenaje, najstaršia časť starého mesta (Medina), kúpele, mešita a opevnenie Coracha-Mina). Celá pevnosť má 530m hradieb a 40 veží, čo z nej robí jednu z mála zachovaných stredovekých opevnení z obdobia dynastie Nazarí.
  • Kostol Panny Márie Božského vtelenia (Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación): kostol v maursko- gotickom štýle (15. až 17. Storočie). V skutočnosti sa skladá z dvoch kostolov: maurského a gotického.
  • Pustovňa sv. Sebastiána (Ermita de San Sebastián): pustovňa z 15-16.storočia
  • Stará radnica (Antigua Casa Consistorial)- starý radný dom, ktorý dnes slúži ako turistické informačné centrum, kedysi známy aj ako Torre Albarrana s prístupom do pevnosti (13-15.storočie), Casa de la Harina (15-18.storočie) a Casa Consistorial (16-19.storočie)
  • Pustovňa Panny Márie Karmelskej (Ermita de Ntra. Sra. del Carmen)- kaplnka z 18. Storočia
  • Pustovňa sv. Benedikta (Ermita de San Benito). Kostol z 15-16.storočia. Bol postavený na maurskom predmestí v blízkosti studne. V roku 1502 sa stal terčom rôznych sporov domácich obyvateľov, ktorí si chceli ponechať pozemky, ktoré im boli pridelené Katolíckymi kráľmi. Je sídlom združenia Hermandad de nuestro Padre Jesús Nazareno a Nuestra Señora de la Soledad, ktoré mali vždy na starosti obnovu tohto kostola.
  • Pustovňa Nepoškvrneného počatia Panny Márie (Ermita de Nuestra Señora de la Concepción). Farnosť z 18.storočia.
  • Cuevas de San Román. Jaskyne zo 16.storočia.
  • Puente de la Calle Triana. Most z 15-16.storočia.
  • Puentes de la Villa. Mosty z 15-17 storočia.
  • Puente de la Calle Ronda. Most z 18.storočia.

Sviatky[upraviť | upraviť zdroj]

K najvýznamnejším slávnostiam patrí Veľkonočný festival, ktorý bol vyhlásený za tzv. Interés Turístico de Andalucía (čestný názov slávností, ktoré vzbudzujú záujem u turistov). Ide o veľmi obľúbený a tradičný sviatok, v ktorom medzi sebou súperia dve bratstvá Santa Vera Cruz (v bielom ) a Nuestro Padre Jesús (v čiernom). Hovorí sa mu aj "guerra de las bandas" resp. vojna skupín.

Počiatok tejto slávnosti pramení zo založenia bratstva Santa Vera Cruz v roku 1551. V rokoch 1782 a 1863 došlo k jeho rozkolu a založeniu Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno a Nuestra Señora de la Soledad. Od roku 1985 organizuje toto bratstvo počas Bielej soboty a bez súhlasu cirkvi procesiu. Kvôli nepriechodným uličkám, ktoré sú buď úplne alebo čiastočne obklopené skalami, a kvôli komplikovanému pôdorysu, je organizácia tejto procesie veľmi náročná. Vyžaduje si menší trón a počet nosičov a v niektorých úsekoch dochádza až k čiastočnej demontáži alegorického voza. Na niektorých uliciach sa dokonca pristavujú prechodné mostíky.

  • Ďalším významným sviatkom je púť na počesť sv. Isidora (Romería de San Isidro). Slávi sa v máji v Puerto del Monte, kde rodiny zvyknú stráviť celý víkend.
  • Dôležitou udalosťou je aj augustový jarmok tzv. feria. Cez deň sa ľudia prechádzajú po ulici Cuevas del Sol a večer sa presúvajú do vyhradených stánkov.
  • Patrónmi mesta sú sv. Sebastían (20.január) a Virgen del Carmen (Panna Mária Karmelská), na ktorej počesť sú organizované púte, sprievody a liturgické slávnosti.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica Setenil sa nachádza na železničnej trati Bobadilla-Algeciras. Ide o jedinú mestskú železničnú stanicu operujúcu v oblasti Sierra de Cádiz. Pravidelná linka spoločnosti Renfe na trase Algeciras-Granada tu má niekoľko zastávok denne. Obec je prepojená s okolitými oblasťami cestami spravovanými provinciou Cádiz.

Významné osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Gastronómia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sopa Cortíjera- typická miestna polievka podávaná s chlebom, olivovým olejom, špargľou a strateným vajcom.
  • Atún encebollado- tuniak na cibuľke.
  • Queso de cabra con Membrillo- kozí syr s dulou.
  • Praženica so špargľou, jaternicou alebo hubami.
  • Sladké zemiaky s medom.
  • Chacinas artesanales- nakladané bravčové mäso.
  • Kapustový alebo cviklový šalát.
  • Sladké jedlo s olivovým olejom, napr: taštičky plnené karamelizovanou tekvicou.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Setenil de las Bodegas na španielskej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).