Preskočiť na obsah

Redaktor:Keaty235

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

polarka[[polarka == polarka[[Súbor:zlozky[


  1. REDIRECT [[ Oblohu si môžeme predstaviť ako sféru, ktorá rotuje okolo nás, pričom os prechádza stredom Zeme a mieri k Polárke. Keby sme počas noci pozorovali pohyb hviezd, zistili by sme, že Polárka sa takmer nehýbe, a všetky hviezdy okolo nej opisujú po oblohe kružnice.

Aby sme Polárku na oblohe našli, nemusíme čakať tak dlho, ľahko sa dá nájsť pomocou línií cirkumpolárnych súhvezdí. To sú súhvezdia, ktoré pri danej zemepisnej šírke pozorovateľa počas dňa ani roka nikdy nezapadnú, ale s rotáciou oblohy krúžia okolo nebeského pólu a namiesto zapadnutia sa len približujú severnému obzoru. Najpriamejší spôsob, ako nájsť Polárku, je nájsť na oblohe malý voz, skupinu hviezd v súhvezdí Malého medveďa. Polárka je na konci jeho oje. Obloha je však často v dôsledku svetelného znečistenia značne prežiarená a väčšinu hviezd malého voza nie je vidieť. Asi najznámejší spôsob hľadania Polárky je ten, že najprv nájdeme na oblohe výraznú skupinu hviezd známu ako veľký voz. Je to časť pomerne veľkého súhvezdia nazývaného Veľká medvedica a v našich zemepisných šírkach je navyše cirkumpolárne (nikdy nezapadá), takže ho na oblohe vždy ľahko nájdeme. Keď si predĺžime líniu jeho dvoch predných hviezd zhruba 5 a pol krát, dostaneme sa k Polárke.


Orientácia a navigácia sú s astronómiou pevne spojené už od jej počiatkov. Astronómia dala svetu také dnes už bežné veci, ako sú kalendár, metódy orientácie či udržovanie presného času. Všetky tieto výdobytky už považujeme za samozrejmé a roľa súčasnej astronómie sa posúva skôr k experimentálnemu testovaniu kozmologických hypotéz. Navigácia a orientácia má však stále svoje miesto aj v každodennom živote a mnoho ľudí ani nevie, čo všetko sa dá zistiť z oblohy nad nimi.

]] ]]