Redaktor:Liso/Mediácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pokus vytvorit priestor pre mediaciu problemu na ceskej wiki...

  • Podla mna by sme nemali prenasat tento spor na stranky slovenskej Wiki. Mediacia sa da robit aj niekde. Hrozi, ze slovenska wiki bude znacnu cast casu stracat tymto nikdy nekonciacim sporom. Podla mna sa spor aj tak mediaciou neda vyriesit - treba na to jednoducho ohladuplnost, zdvorilost a schopnost kompromisov, cim bohuzial ani jedna zucastnena strana neoplyva.
  • Moj navrh: Revertovat vsetky vyjadrenia a poznamky oboch stran na slovenskej Wiki k tomuto sporu.

--Maros 10:33, 22 september 2005 (UTC)

No hlavne Tvoj navrh na revert oplyva velkou toleranciou, ohladuplnostou a schopnostou kompromisov! :))) Liso@diskprís 13:12, 22 september 2005 (UTC)
Promiňte přátelé, že edituji, ale rád bych podpořil stanovisko a návrh kolegy Marose. My máme jiný prostor na mediaci či meditaci či diskusi atd., nemá cenu zneužívat k tomu skwiki. Dík za porozumění, -jkb- 11:32, 22 september 2005 (UTC)
Ja to vidim ako problem wiki... globalne... Rozmyslam internacionalne... Toto je priestor, kde sa da o tom bavit a priestor, kde Vit vzhladom k svojej znalosti slovenciny nemieni (zda sa mi) uplatnovat svoju encyklopedicku muzu... Moze teda reagovat menej dotknuto. Liso@diskprís 13:12, 22 september 2005 (UTC)
Dobře Liso, jenomže Maros má pravdu, že 1) to do skwiki nepatří a 2) ze slovenska wiki bude znacnu cast casu stracat tymto nikdy nekonciacim sporom (citoval jsem); tento spor se slovenskou wiki nemá vážně nic společného, i když je sem zatahován; my to uděláme zřejmě na metě. Zdar všem, -jkb- 13:16, 22 september 2005 (UTC)
P.S. Jistě, s těmi reverty máš pravdu, to je pak lepší to archivovat, reverty nejsou řešením. -jkb- 13:18, 22 september 2005 (UTC)

Liso, tento problem sa uz rozoberal na ceskej wiki, na meta, ICQ, na stretnutiach, atd. Bolo uz popisane tolko textu, ze keby ta energia investovala do normalnych clankov, bolo by z toho aspon 50 (konzervativny odhad) najlepsich clankov. Okrem toho, ze sa tento problem NEDA vyriesit bez ustretovosti z oboch stran, ktora neexistuje a teda ma mediacia iba malu sancu, nevidim dovod, preco by mala diskusia prebiehat na slovenskej Wiki, ktora z touto kauzou nic spolocne nema. Najdi si prosim ine medium (Navyse, pozri sa na uroven uz napisanych diskusii, ktore maju uroven diskusii 3. cenovej skupiny, a zamysli sa, ci to tu chces skutocne pritiahnut). --Maros 14:10, 22 september 2005 (UTC)

súhlasím s Marošom, nevidím ani minimálnu snahu z obidvoch strán o zmierenie, takže sa mi to celé vidí ako zbytočné. Navyše, ak by to náhodou prijali obidve strany ako priestor na diskusiu (dúfam, že nie), zbytočne by to zasvinilo "Posledné úpravy". Adrian@diskprís 15:02, 22 september 2005 (UTC)
  1. odvolavam ponuku mediovat tu (na meta) suhlasim s tym, ze v recent changes by to nemuselo zatazovat...
  2. nevidim dve strany v spore na cs, ale x stran. Medzi nimi rozoznavam ako tych co maju snahu o dohodu tak aj tych co nie. (prispevky Adriana a Marosa vnimam ako tych co snahu nemaju (nehodnotim to moralne iba konstatujem))
  3. V. Z. je redaktorom aj slovenskej wiki takze sa nas to trochu tyka
  4. naucit sa rieseniu sporov (a mat pomoc aj zvonka!!!) je dobre. Pomoz Ty druhemu, raz snad niekto pomoze podobne Tebe.
  5. pozri bod 1. ! Akceptujem odmietavy postoj voci mediacii na strankach sk.wiki ... :) Liso@diskprís 10:36, 23 september 2005 (UTC)


K 1. som rad, ze si prehodnotil svoj navrh
K 2. Tu by som ta prosil mepriradzovat ma k ziadnej z tychto stran (nepotrebujem nove problemy). Dalej neviem, kde si vycital, ze nemam snahu o dohodu. uz som ta raz na Wiki upozornoval, ze by si mal presne citat, co je napisane a nie domyslat si veci a podla nich nalepkovat ludi. To je najjednoduchsi sposob, ako vyvolat nove spory! Uvedom si to prosim. Nikde som nenapisal, ze nemam zaujem o vyriesenie sporu (a to uz ani nespominam Adriana). Ja som iba napisal, ze si namyslim, ze sa nieco vyriesi bez ohladuplnosti, zdvorilosti a schopnosti kompromisov. Citaj pozorne!!!
K 3. Co je toto za pseudoargument? Som presvedceny, je zaregistrovany na viacerych wikipediach. V kazdom pripade nema tento spor nic s obsahom slovenskej wiki.
K 4. Suhlasim, iba neviem preco na slovenskej wiki
K 5. Nepochopil som jeho vyznam. --Maros 15:59, 23 september 2005 (UTC)
ad 2. ani ja som nepisal, ze nemas zaujem!!! Pisal som, ze Vas postoj VNIMAM tak, ze nemate SNAHU (ak chces byt doslovny - nie zaujem!) to riesit. To su dve ROZNE veci. (takzse citaj pozorne! :)
Este raz si pozorne precitaj prispevok (od zaciatku) - pisem o snahe. Na konci sa objavuje aj zaujem, ale to je tiek OK (zaujem v SLEXe - predmet sústredenej pozornosti, záľuby, úsilia (=snahy)) .--Maros 12:11, 25 september 2005 (UTC)
ad 3. obsah slovenskej wiki a KOMUNITA slovenskej wiki su dve rozne veci. Mediacia mala (ale uz som prijal ze nebude!!!) prebiehat na redaktorskej stranke, ktora TAKISTO NEMA nic spolocneho s obsahom wikipedie. (uznal som ale a uznavam argument recent messages)
Nema sa tu vyznam krutit dookola. Spor nema so slovenskou wiki takmer nic spolocne, takze ani nevidim dovod, preco ho tu riesit. --Maros 12:11, 25 september 2005 (UTC)
ad 4. pretoze sa to ma naucit aj nasa komunita.
Neviem ci tie praktiky, ktore sa objavuju v ich diskusiach su vhodne na naucenie. Snad iba ako negativny priklad. --Maros 12:11, 25 september 2005 (UTC)
ad 5. len som chcel aby sme sa zbytocne netocili okolo bodov 2-4, pretoze podstata je v skutkoch a tym som vysiel v ustrety Vam dvom.
6. nie som nahnevany ani mrzuty, ani nemam ziadne negativne emocie v tejto chvili ked to pisem a to voci nikomu... (to len pre upresnenie, keby sa to niekomu zdalo inak) Liso@diskprís 11:33, 25 september 2005 (UTC)
ani je nie som nahnevany a ani mrzuty :-)))) --Maros 12:11, 25 september 2005 (UTC)
Pripájam (aj keď oneskorene) svoj názor na celú túto záležitosť. Maroš a Adrián nie sú sami so svojim odmietavým postojom. Podporujem ich v ňom, tiež som toho názoru, že riešenie tohto konkretného sporu z českej Wikipédie tu nemá svoje opodstatnenie. My na slovenskej Wikipédii ho už pravdepodobne neposunieme ďalej žiadnym smerom a naviac, mám pochybnosti, že nových redaktorov spor zaujíma, že vedia čoho sa týka, pretože jeho podstata sa už dávno vytratila v mnohých slovných prestrelkách. --Bubamara 13:54, 25 september 2005 (UTC)
Tym, ze som prijal Adrianov a Marosov nazor sa predsa s nimi stotoznujem v odmietavom postoji, nie? :) Obhajujem len vychodiska ako opravnene avsak nedostatocne dovody... :) Liso@diskprís 15:37, 25 september 2005 (UTC)