Preskočiť na obsah

Redaktorka:Nanuška 70

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

kde bolo, tam bolo, bol jeden dedko, ktorý mal starého somára. Somár jedného dňa padol do studne. Chudák celé hodiny zúfalo plakal a dedko sa snažil niečo vymyslieť, aby ho odtiaľ dostal. Nakoniec sa rozhodol, že somár je už aj tak starý a studňu chcel tak či tak zakopať, preto nebude ďalej rozmýšľať nad riešením, ako ho dostať von.

Zavolal susedov, aby mu pomohli studňu zasypať. Každý si zobral lopaty a začali hádzať hlinu do studne. Starý somár pochopil, čo sa deje, a začal veľmi nariekať. Na prekvapenie všetkých sa po nejakom čase upokojil. Po niekoľkých lopatách nahádzanej hliny dedko nakukol do studne. Prekvapene videl, že somár po každej lopate zeminy robí niečo fantastické – otriasa zo seba hlinu a vždy ju zadupe pod seba, a tak sa dostáva vždy vyššie a vyššie. Dedko a susedia ďalej hádzali hlinu a somár sa otriasal a dostával sa vždy vyššie a vyššie. Každý len udivene pozeral, keď somár vyšiel zo studne a šťastne odkráčal.

Čo z toho plynie?

Život na nás bude hádzať rôzne smeti a hlinu. Trik, ako sa dostať zo studne, je – zo všetkého sa otriasť a urobiť krok hore. Každý problém je len určitá možnosť – príležitosť urobiť krok ďalej. Niet trápenia, z ktorého by neviedlo nejaké východisko. Kým to nevzdáš a nezastavíš sa.

Spomeň si na tento príbeh, keď Ti bude ťažko.

Somár z príbehu našiel riešenie. Mohol to vzdať, ale nevzdal sa ! Nebola by škoda nechať sa zasypať?

Pamätaj si 5 jednoduchých pravidiel pre spokojnosť:

Osloboď srdce od nenávisti. Odpusť tým, čo ti ublížili. Netráp sa minulosťou ani budúcnosťou. Čo bolo, to bolo a čo bude, aj tak nevieme. Ži jednoducho a maj radosť z toho, čo máš. Dávaj viac. Očakávaj menej. Toto bol môj príbeh :D