Preskočiť na obsah

Redaktor:Renebosela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rusín čendeš orchestra

Čendeš (pôvodne Rusín čendeš orchestra alebo Čendeš orchestra) je slovenská World Music skupina, ktorú v roku 2011 založili René Bošeľa, Jakub Stračina a Peter Šipula v meste Banská Bystrica. Skupina sa špecializuje na akustickú fúziu rusínskej, balkánskej, rómskej hudby s jazzom a inými štýlmi. Skupina je známa najmä svojimi energickým živými vystúpeniami. Silné mužské a ženské vokály, dvojo huslí, gitara, cimbal a kontrabas v moderných aranžmánoch ľudových piesní z východného Slovenska.

Počas ich existencie získali mnoho fanúšikov a v roku 2015 vydali svoj debutový album paradoxne nazvaný „Best Of“, ktorý bol kritikmi kladne prijatý. Ich debutový album bol nominovaný v súťaži Radio_Head Awards 2015.

Druhý album - Cossack Attack sa v júny 2019 umiestnil v rebríčku World Music chart Europe na 5. mieste ako najúspešnejšia nahrávka z východnej Európy.

Členovia: René Bošeľa – viola, gitara, spev Robo Bošeľa – bicie, perkusie Jakub Stračina – kontrabas Zuzana Stračinová– cimbal, spev Peter Šipula – husle, spev Andrej Turčin - husle, spev

Stáli hostia: Štefan Galík - husle

Bývalí členovia: Alžbeta Stračinová - husle

Albumy: Best Of (Môlča Records, 2015) Cossack attack (Môlča Records, 2019)