Klapka (armatúra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Uzavieracia klapka)
Klapka s ručným ovládaním
Otvorená klapka

Klapka alebo klapkový uzáver je typ potrubného uzáveru, ktorý sa používa na uzatváranie, alebo reguláciu toku v potrubí. Klapka umožňuje pri plnom otvorení prietok takmer plným prierezom potrubia. Pracovná časť klapky je tvorená kruhovou platňou, alebo je zložená z viacerých vzájomne spojených listov. Pre veľké rozmery býva platňa vystužená rebrovaním aby sa zvýšila jej tuhosť. Klapka sa otáča (sklápa) okolo osi, ktorá je rovnobežná s rovinou jej platne. Najčastejšie leží os v tejto rovine a prechádza stredom platne. Medzi plným otvorením a uzatvorením stačí ovládací prvok otočiť o 90°. Klapka môže byť jednostranná alebo dvojstranná (tzv. motýľová klapka).

Typy klapiek[upraviť | upraviť zdroj]

Klapky mávajú problém s tesnosťou v uzavretej polohe, preto sa väčšinou používajú hlavne na reguláciu prietoku, podľa toho sa zvyknú nazývať regulačná klapka či škrtiaca klapka. Pre veľké svetlosti potrubí majú výhody menšej hmotnosti a tým aj nižšej ceny oproti guľovým uzáverom.

Ak sa použijú na uzatváranie nazývajú sa aj uzavieracia klapka či záklopka. Takúto klapku je možné vidieť na výfukovom potrubí vozidiel, ak je ústi kolmo nahor (traktory, nákladné vozidlá).

Na povolenie prechodu média iba jedným smerom sa používa spätná klapka.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • BARTOŠ, Josef; NOVÁK, Vítězslav; ŠLÉGL, Miroslav. Časti strojov II -III. Bratislava : Alfa, vydavateľstvo technickej a ekonomickej literatúry, n.p., 1978. 584 s.