Chrám Panny Marie Matky Církve

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Panny Marie, Matky Církve
Rozestavěný kostel v roce 2012
Rozestavěný kostel v roce 2012
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníPanna Maria
Další informace
AdresaSlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám Panny Marie Matky Církve se nachází na vrchu Živčáková v blízkosti slovenských obcí Korňa a Turzovka, na území obce Korňa. Jeho stavba započala v roce 2008, dokončen a slavnostně vysvěcen byl za účasti biskupů ze Slovenska, Čech a Ukrajiny a asi 15 000 poutníků 4. října 2015.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Loď nového kostela pojme asi 3 tisíce lidí, dalších 150 věřících pak kaple sv. Josefa. Součástí stavby jsou obytné prostory pro kněze a noclehárny pro poutníky.

Zvonice slouží zároveň jako vyhlídková věž. Jsou v ní zavěšeny čtyři zvony, jejichž tvůrcem je akademický sochař Josef Tkadlec z Halenkova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Základní kámen kostela byl slavnostně posvěcen 19. října 2008, a stavba tak byla oficiálně zahájena. Dne 29. května 2011 byl posvěcen kříž, koruna Panny Marie a zvon nového chrámu.

Stavba kostela a pastoračního centra si vyžádala asi 3,1 milionu eur (zhruba 84 mil. korun). Podstatnou část sumy tvořily příspěvky věřících. Část financí pochází ze sponzorských darů, podílelo se i slovenské Ministerstvo financí (částkou 11 000 eur, asi 300 tis. korun). Část peněz pochází z dosud nesplaceného úvěru.[1]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b V Korni – Živčákovej vysvätili Chrám Panny Márie Matky Cirkvi. E-kysuce.sk [online]. 2015-10-9 [cit. 2016-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]