Vozka (Hrubý Jeseník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vozka
Hora Vozka (v pozadí) od skal u Vřesové studánky
Hora Vozka (v pozadí) od skal u Vřesové studánky

Vrchol1377 m n. m.
Prominence72 m ↓ sedlo s Keprníkem
Izolace1,9 km → Keprník
SeznamyTisícovky v Česku #22
Hory Hrubého Jeseníku #6
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříHrubý Jeseník / Keprnická hornatina / Šerácká hornatina
Souřadnice
Vozka
Vozka
Horninarula, svor
PovodíDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Svorové skály na vrcholu Vozky

Vozka (německy Fuhrmannstein) je hora v Česku. S nadmořskou výškou 1377  m n. m. jde o osmý nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku a druhý nejvyšší v Keprnické hornatině.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Převládajícími horninami jsou ruly a svory. Turisticky i přírodně zajímavé jsou 7 m vysoké svorové svědecké skály na vrcholu, ve kterých se nacházejí hojné vyrostlice minerálu staurolitu.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Vozka se nachází na jihozápadní rozsoše hlavního jesenického hřebene, jeho svahy jsou odvodňovány Hučivou Desnou, Žlebním potokem a Hučavou do Moravy.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Vozka je součástí CHKO Jeseníky a NPR Šerák-Keprník.

Vrchol Vozky je pokryt řídkou smrčinou, ve výškách 1310–1340 m se nachází rašeliniště.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Přístup na vrchol je z hlavního hřebene po žluté značce z Trojmezí nebo zelené ze sedla Pod Vřesovkou z údolí pako po žluté nebo zelené značce z Branné.

Z vrcholových skal je kruhový rozhled po celém Hrubém Jeseníku, při dobré viditelnosti lze zahlédnout i Krkonoše, Beskydy nebo Tatry.

Pověst[editovat | editovat zdroj]

Podle pověsti se vznik vrcholových skal vysvětluje tak, že přes zdejší rašeliniště projížděl vozka s nákladem chleba; zapadl však a aby z rašeliniště vyjel, podkládal kola pecny chleba. Za to jej stihl trest a i se svým vozem na vrcholu hory zkameněl.[1]

Kříž[editovat | editovat zdroj]

Dne 24. října 2021 byl na vrcholu Vozky patrně po vzoru alpských vrcholových křížů majících představovat blízkost Bohu několika nadšenci „z lásky k horám, přírodě a lidem“ vztyčen dřevěný kříž. Záměr nebyl před provedením Správě chráněné krajinné oblasti oznámen (došlo k porušení zákona č. 114 na ochranu přírody) a ani vlastník pozemku, jímž jsou Lesy České republiky, nebyl požádán o povolení jeho umístění. Kříž byl v následujících dnech neznámými osobami stržen ze skály dolů do borůvčí. Správa CHKO se 1. listopadu se skupinou, jež uskutečnila vztyčení kříže, dohodla na jeho odstranění z vrcholu a na přípravě návrhu na jeho náhradní umístění. To již nebude na vrcholu Vozky.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SLÁMA, František. Slezské pohádky a pověsti. Opava: Slezská Kronika, 1893. Kapitola O hoře Furmanšteinu, s. 112. 
  2. Dřevěný kříž musí z kopce pryč. CHKO se kvůli vysoké návštěvnosti obává o mechy [online]. [cit. 2021-11-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]