Redaktor:Charliecek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

http://www.zamky.sk/?q=node/3&mon=10210450

Csákyho kaštieľ

Stručný popis: Csákyho kaštieľ postavený koncom 19.storočia. Sloh: eklekticizmus, nepravidelná dispozícia, nedávno zrekonštruovaný. História: Letné sídlo grófa Csákyho postavené koncom 19. storočia. Stavbu malebného kaštieľa zrejme dokončili v roku 1902. Kaštieľ je zrejme postavený na mieste staršej stavby, jej zvyšky boli zakomponované do novej budovy. Objekt v roku 1933 kúpili rádové sestry a zriadili tu nemocnicu, v časti kaštieľa, kde bývala koniareň, je doteraz liečebňa. V roku 1954 bol kaštieľ zoštátnený. Využívanie stavby na nemocničné účely zasiahlo do staveb­no-technickej podstaty budovy. V roku 1989 štát objekt vrátil cirkvi. Rehoľné sestry začali s obnovou. Interiér: V interiéri dominuje hlavná vstupná sála so schodišťom k reprezentačným miestnosťam na poschodí. Exteriér: Exteriér blokového typu architektonicky členený rizalitmi, vežičkami a bohatou novohistorizujúcou tektonikou pilastrov, stĺpov, ríms a ornamentálnou dekoráciou.

Prístup: ŽSR, SAD Bratislava. MHD Ružinov - Prievoz.

Popis okolia: Kaštieľ sa nachádza v parku, pôvodný francúzky park sa nezachoval. Pôvodná historická kaplnka je v súčasnosti už tiež zreštaurovaná, pozoruhodná je najmä dreveným mobiliárom zo začiatku minulého storočia a nástennými maľbami.

Ostatné zaujímavosti: Kaštieľ je najlepšie zrekonštruovanou pamiatkou u nás a v roku 2006 sa stal kultúrnou pamiatkou roka. Patrí kongregácii sestier sv. Františka z Assisi. Adresa a kontakt: Bratislava - mestská časť Ružinov Ružinov Krásna ul. 22, 2339

[1]