Aurelianus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lucius Domitianus Aurelianus

Lucius Domitianus Aurelianus (*9. september 214 alebo 215 – †september alebo október 275) bol v rokoch 270 – 275 rímskym cisárom. Bol druhým z úspešných cisárov-vojakov, ktorí pomohli udržať rímsku moc v druhej polovici 3. storočia.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Rímska ríša v roku 271, pred dobytím Palmýrskej a Galskej ríše cisárom Aurelianom

Narodil sa niekedy okolo roku 214 a stal sa jedným z významnejších predstaviteľov skupiny rímskych imperátorov známych pod prezývkou vojnoví cisári. Pochádzal z rímskej provincie Ilýria ležiacej na západnom Balkáne.

Jeho predchodca Marcus Aurelius Claudius alebo tiež Claudius Gótsky sa všemožne snažil ríšu udržať pokope a prinavrátiť jej niekdajšiu silu. Vojensky porazil dvoch vzdorocisárov v Gálii a Hispánii, podarilo sa mu tiež zastaviť postup Gótov. Skôr ako sa však stihol venovať iným záležitostiam, zahynul pravdepodobne na mor. Vládol len dva roky.

Aurelianus nastúpil na trón Rímskej ríše v roku 270. Krajina, ktorú takpovediac zdedil po svojich predchodcoch, bola v katastrofálnom stave. Nepriatelia zo všetkých strán útočili a prenikali hlboko na územie štátu, všade prekvitala korupcia a hospodárstvo bolo na samom dne. Rím bol doslova posiaty mestskou chudobou a hladujúcim ľudom. Hoci Aurelianus vládol len päť rokov, vyslúžil si honosný titul Obnoviteľ sveta – Renovator mundi. Takmer úplne obnovil hranice upadajúcej ríše. Aurelianus bol zásadový muž, výrazný politik, výborný vojak a vojvodca, a práve takého panovníka Rím potreboval. Vyhnal Gótov z Panónie a Alamanov z Itálie. Bojoval proti zločincom a korupcii a zaviedol denné prídely chleba namiesto dovtedajších mesačných prídelov obilia. Samotný Rím obkolesil vysokými hradbami, ktoré mali zabezpečiť mestu bezpečnosť. V roku 275 sa vybral na čele vojska na východ aby tu zakročil proti Peržanom. Ešte pred samotným bojom však zahynul rovnako ako jeho predchodcovia(a aj budúcich pár cisárov)- dýkou sprisahancou. Rím tak opäť prišiel o jedného z mála dobrých cisárov tejto neutešenej doby. Nového veľkého cisára sa Rimania dočkali až v osobe Diokleciána o deväť rokov neskôr (r. 284).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Aurelianus