Okultizmus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 20: Riadok 20:
Nie je tomu ešte veľmi dávno, keď sa ako „okultné“ označovali tajomné, dosiaľ vedecky nedostatočne preskúmané javy a skutočnosti. Dnes, keď už existujú tisícky rozsiahlych štúdií a vedeckých výskumov v tejto oblasti, sa pod okultizmom chápe to, čo nejako súvisí s mágiou. V súčasnosti sa vo vedeckej literatúre prívlastok „okultné“ na označenie nepreskúmaných fyzikálnych či psychických javov už nepoužíva.
Nie je tomu ešte veľmi dávno, keď sa ako „okultné“ označovali tajomné, dosiaľ vedecky nedostatočne preskúmané javy a skutočnosti. Dnes, keď už existujú tisícky rozsiahlych štúdií a vedeckých výskumov v tejto oblasti, sa pod okultizmom chápe to, čo nejako súvisí s mágiou. V súčasnosti sa vo vedeckej literatúre prívlastok „okultné“ na označenie nepreskúmaných fyzikálnych či psychických javov už nepoužíva.


''' Čo zlé môže spôsobiť praktizovanie okultizmu, mágie a podobných vecí?'''
Katechizmus katolíckej cirkvi (KKC, čl.2117) zachováva rozlíšenie medzi tým, čo spadá do okultizmu, v ktorom si chce človek podmaniť skryté mocnosti, a tým, čo spadá do špiritizmu a liečiteľstva, spojeným s vzývaním zlých duchov. Všetky spomínané praktiky sú vlastne rozličnými formami modloslužby, ako hovorí aj Katechizmus katolíckej cirkvi v článku 2113: „Modloslužbou je, keď si človek ctí a uctieva stvorenie namiesto Boha, či už ide o bôžikov, alebo zlých duchov (napr. satanizmus), o moc, rozkoš, rasu, predkov, štát, peniaze apod. „Nemôžete slúžiť Bohu aj mamone“, hovorí Ježiš (Mt 6, 24)… Modloslužba odmieta jedinú zvrchovanosť Boha; je teda nezlučiteľná so spoločenstvom s Bohom (por. Gal 5, 20; Ef 5, 5).“
Negatívne účinky okultných a magických vplyvov sa môžu prejaviť na viacerých úrovniach: '''na úrovni ducha, psychiky a tela.''' A to má napokon '''dopad aj na medziľudské vzťahy.'''
Predpokladať napr. zlé duchovné pozadie choroby možno najmä vtedy, ak nemožno na prirodzenej báze dostatočne vysvetliť nezvyčajný telesný, psychický alebo duchovný symptóm a dotyčná osoba sa v prítomnosti alebo v minulosti nejakým spôsobom otvorila pre mágiu.
Komplikácie následkom vplyvu mágie môžu byť:
'''Na psychickej úrovni:''' nutkavé myšlienky rozličného druhu proti vlastnej vôli, najmä nenávisti, pomstychtivosti, upodozrievania, neprimerane silné sexuálne predstavy a túžby, alebo nutkanie vykonať niečo zlé, nekontrolovateľné návaly negatívnych pocitov - nadmerný a neodôvodniteľný smútok, strach, nepokoj, úzkosti, vnútorný chaos, pocit prenasledovania, sledovania alebo ovládania inou osobou, v niektorých prípadoch až psychické zrútenie sa osobnosti, vnútorné tlaky spáchať samovraždu, vnútorná rozorvanosť až schizofrénia (rozdvojenie osobnosti), vnímanie hlasov a obrazových vízií (aj ufónov), spontánna reč v nezrozumiteľnom jazyku , ťažké až hrôzostrašné sny .
'''Na telesnej alebo somatickej úrovni:''' Zhoršenie starých alebo vznik nových zdravotných komplikácií a ochorení, ktoré nereagujú na medicínsku liečbu: nespavosť, nechuť až odpor k jedlu, extrémne dlhé a silné záchvaty plaču u detí, migrény, bolesti a nevoľnosť v oblasti žalúdka, puchnutie tela, vyrážky, ekzémy, zčernanie istých častí tela, napr. jazyka, telesné problémy pri prijímaní sviatostí, modlitbe a iných úkonoch viery – ustrnutie tela alebo reči, chvenie, nadmerné potenie alebo zvýšená teplota, nevoľnosť, nutkanie na zvracanie, búšenie srdca, v istých prípadoch až kŕče a iné choroby, pri ktorých lekári záhadne nemôžu objaviť príčiny.
'''Na spoločenskej úrovni:''' Ide skôr o druhotné komplikácie následkom troch predošlých. Patrí tu najmä rozpad rodín , narušenie medziľudských vzťahov , ďalej nižšia výkonnosť v zamestnaní alebo aj trestná činnosť , spätá predovšetkým s čiernou mágiou.
'''Na duchovnej úrovni:''' hriech , morálna otupenosť - oslabenie rozlišovania medzi dobrom a zlom, duchovná slepota – značné oslabenie rozlišovania medzi pravdou a klamstvom, výrazný nedostatok lásky , vnútorná nesloboda - nadmerné zábrany pri konaní dobra, vnútorné tlaky a nepríjemnosti pri prijímaní sviatostí, neodôvodniteľný strach a nepokoj z náboženských úkonov a prítomnosti náboženských predmetov (napr. aj z počúvania kresťanských, najmä oslavných, piesní), oslabenie života viery, vzdialenie sa od sviatostného a modlitbového života, strata alebo výrazné oslabenie osobného vzťahu k Bohu. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť až k posadnutiu človeka zlým duchom.

Verzia z 13:47, 22. január 2008

Okultizmus je sústava náuk a praktík, založených na viere v skryté sily pôsobiace v prírode a vo svete vôbec; s touto sústavou súvisia aj snahy o ovládnutie skrytých síl v prospech človeka.

Hlavným zdrojom okultizmu boli tzv. tajné náuky a praktiky východných náboženstiev, avšak okultizmus sa sústavnejšie dotvoril v novšej dejinnej dobe a rozvinul sa pritom do rôznych smerov, prípadne siekt.

Do sféry okultizmu spadajú jednak tzv. náuky vonkajšie (exoterické), ktoré sú aj s príslušnými praktikami určené širšej verejnosti; jadrom okultizmu sú však náuky vnútorné (ezoterické) aj s ich praktikami, ktoré pestujú len zvláštni zasvätenci - a to jednotlivci i príslušníci okultných siekt.

S okultizmom sa sprvu spájali niektoré zvláštne duševné javy, ktoré sa neskôr stali predmetom skúmania v parapsychológii, v súčasnej dobe v psychotronike (ide napr. o javy autohypnotické a hypnotické, o prejavy sugescie a autosugescie atď.).

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.

Slovo okultizmus etymologicky pochádza z latinského slova „occultus“, čo znamená tajomný, skrytý. 1 Okultné náuky vychádzajú z toho, že okrem známych fyzikálnych zákonitostí a síl v tomto svete, existujú a pôsobia akési iné, neznáme sily a energie, ktoré dokážu pôsobiť aj na duchovnej úrovni. Tieto sily môžu vnímať a správne vysvetľovať iba osobitne „obdarení“ ľudia, ktorých nazývajú „médiá“. Okultizmus teda znamená tajomnú vedu alebo istú formu mágie. 2 V úzkom zmysle slova okultizmus zahŕňa oblasť mimoprirodzených javov spôsobených neznámymi silami, na rozdiel od špiritizmu, ktorý tie isté javy vysvetľuje ako úkazy a zásahy duchov. Pri širšom chápaní sa pod okultizmom myslí celá oblasť psychotroniky, astrológie, mágie, veštenia, jasnovidectva a špiritizmu.

Nie je tomu ešte veľmi dávno, keď sa ako „okultné“ označovali tajomné, dosiaľ vedecky nedostatočne preskúmané javy a skutočnosti. Dnes, keď už existujú tisícky rozsiahlych štúdií a vedeckých výskumov v tejto oblasti, sa pod okultizmom chápe to, čo nejako súvisí s mágiou. V súčasnosti sa vo vedeckej literatúre prívlastok „okultné“ na označenie nepreskúmaných fyzikálnych či psychických javov už nepoužíva.

Čo zlé môže spôsobiť praktizovanie okultizmu, mágie a podobných vecí?


Negatívne účinky okultných a magických vplyvov sa môžu prejaviť na viacerých úrovniach: na úrovni ducha, psychiky a tela. A to má napokon dopad aj na medziľudské vzťahy. Predpokladať napr. zlé duchovné pozadie choroby možno najmä vtedy, ak nemožno na prirodzenej báze dostatočne vysvetliť nezvyčajný telesný, psychický alebo duchovný symptóm a dotyčná osoba sa v prítomnosti alebo v minulosti nejakým spôsobom otvorila pre mágiu. Komplikácie následkom vplyvu mágie môžu byť: Na psychickej úrovni: nutkavé myšlienky rozličného druhu proti vlastnej vôli, najmä nenávisti, pomstychtivosti, upodozrievania, neprimerane silné sexuálne predstavy a túžby, alebo nutkanie vykonať niečo zlé, nekontrolovateľné návaly negatívnych pocitov - nadmerný a neodôvodniteľný smútok, strach, nepokoj, úzkosti, vnútorný chaos, pocit prenasledovania, sledovania alebo ovládania inou osobou, v niektorých prípadoch až psychické zrútenie sa osobnosti, vnútorné tlaky spáchať samovraždu, vnútorná rozorvanosť až schizofrénia (rozdvojenie osobnosti), vnímanie hlasov a obrazových vízií (aj ufónov), spontánna reč v nezrozumiteľnom jazyku , ťažké až hrôzostrašné sny . Na telesnej alebo somatickej úrovni: Zhoršenie starých alebo vznik nových zdravotných komplikácií a ochorení, ktoré nereagujú na medicínsku liečbu: nespavosť, nechuť až odpor k jedlu, extrémne dlhé a silné záchvaty plaču u detí, migrény, bolesti a nevoľnosť v oblasti žalúdka, puchnutie tela, vyrážky, ekzémy, zčernanie istých častí tela, napr. jazyka, telesné problémy pri prijímaní sviatostí, modlitbe a iných úkonoch viery – ustrnutie tela alebo reči, chvenie, nadmerné potenie alebo zvýšená teplota, nevoľnosť, nutkanie na zvracanie, búšenie srdca, v istých prípadoch až kŕče a iné choroby, pri ktorých lekári záhadne nemôžu objaviť príčiny. Na spoločenskej úrovni: Ide skôr o druhotné komplikácie následkom troch predošlých. Patrí tu najmä rozpad rodín , narušenie medziľudských vzťahov , ďalej nižšia výkonnosť v zamestnaní alebo aj trestná činnosť , spätá predovšetkým s čiernou mágiou. Na duchovnej úrovni: hriech , morálna otupenosť - oslabenie rozlišovania medzi dobrom a zlom, duchovná slepota – značné oslabenie rozlišovania medzi pravdou a klamstvom, výrazný nedostatok lásky , vnútorná nesloboda - nadmerné zábrany pri konaní dobra, vnútorné tlaky a nepríjemnosti pri prijímaní sviatostí, neodôvodniteľný strach a nepokoj z náboženských úkonov a prítomnosti náboženských predmetov (napr. aj z počúvania kresťanských, najmä oslavných, piesní), oslabenie života viery, vzdialenie sa od sviatostného a modlitbového života, strata alebo výrazné oslabenie osobného vzťahu k Bohu. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť až k posadnutiu človeka zlým duchom.