Malý potok (prítok Pivovarského potoka): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robzle (diskusia | príspevky)
d št, +k
bez zdroja
Riadok 1: Riadok 1:
{{bezzdroja}}
{{Potok
{{Potok
| Názov = Malý potok
| Názov = Malý potok

Verzia z 13:25, 23. máj 2009

Šablóna:Bezzdroja Šablóna:Potok Malý potok je potok v dolnom Turci, v západnej časti okresu Martin, tečie na katastrálnom území mesta Martin. Je to ľavostranný prítok Pivovarského potoka, meria 3 km a je tokom V. rádu.

Prameň

Pramení v Malej Fatre, v podcelku Lúčanská Fatra, v časti Lúčanské Veterné hole, na východojuhovýchodnom svahu Krížavy (1 456,7 m n. m.) a pod Chatou na Martinských holiach, v nadmorskej výške približne 1 210 m n. m.

Opis toku

Od prameňa tečie sprvu na východ, podteká cestu vedúcu na Martinské hole, zľava priberá krátky prítok zo západného svahu Kalužnej (1 160,8 m n. m.) a preteká Malou dolinou. Ďalej tečie juhovýchodným smerom, potom prechodne viac východojuhovýchodným smerom a tečie priamo popod sedačkovú lanovku na Martinské hole. Na dolnom toku už pokračuje juhovýchodným smerom geomorfologickou časťou Martinské predhorie, kde tečie južným okrajom chatovej osady Osikovo a potom cez rekreačnú osadu Podstráne, kde sa v nadmorskej výške cca 501 m n. m. vlieva do Pivovarského potoka.