Zvyškové napätie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rios (diskusia | príspevky)
d Vlastné pnutie premiestnená na Zvyškové napätie: pôvodný názov nie je odborný termín
Rios (diskusia | príspevky)
opava textu, interwiki
Riadok 1: Riadok 1:
'''Vnútorné napätia''' alebo '''vlastné napätia''' (nesprávne pnutia) sú napätia v [[teleso|telese]], ktoré ostávajú po procese zaťaženia aj keď už na teleso nepôsobí nijaká vonkajšia [[sila]]. Napríklad ak vznikajú pri [[odlievanie|odlievaní]] materiálov a nesprávnom ochladzovaní alebo [[kalenie|kalení]]. Alebo napríklad pri vyrazení jamky do povrchu (v strede tlakové na okraji ťahové). Čiastočne sa odstraňujú [[Popúšťanie|popúšťaním]] alebo [[bainit]]ovaním. Znížiť sa dajú ale už aj zahriatím v horúcej vode (pri 100°C).
'''Vlastné pnutia''' sú pnutia v telese, ktoré ostávajú aj keď už na teleso nepôsobí nijaká vonkajšia sila.


Navonok ich nie je vidieť, lebo sú vo vnútornej rovnováhe, ale ovplyvňujú [[životnosť]] materiálu a môžu byť ťahové a tlakové.
Napríklad ak vznikajú pri odlievaní materiálov a nesprávnom ochladzovaní alebo kalení. Alebo napríklad keď pri vyrazení jamky do povrchu (v strede tlakové na okraji ťahové). Čiastočne sa odstraňujú [[Popúšťanie|popúšťaním]] alebo [[bainit]]ovaním. Znížiť sa dajú ale už aj zahriatím v horúcej vode (pri 100°C).

Navonok ich nie je vidieť, lebo sú vo vnútornej rovnováhe, ale ovplyvňujú životnosť materiálu a môžu byť ťahové a tlakové.


== Druhy ==
== Druhy ==
Riadok 13: Riadok 11:
=== Tlakové ===
=== Tlakové ===


Materiál je na povrchu stlačený, napr. za studena zlisovaný.
Materiál je na povrchu stlačený, napr. za studena [[lisovanie|zlisovaný]].
Povrchové tlakové vlastné pnutia zvyšujú životnosť obrobku . Prirobiť sa dajú tiež napr. gulôčkovaním, t.j. hromadným pieskovaním drobnými oceľovými (alebo inými) gulôčkami. Znižujú únavu materiálu.
Povrchové tlakové vlastné pnutia zvyšujú životnosť obrobku . Prirobiť sa dajú tiež napr. [[gulôčkovanie|gulôčkovaním]], t.j. hromadným [[pieskovanie|pieskovaním]] drobnými [[oceľ]]ovými (alebo inými) gulôčkami. Znižujú [[únava materiálu|únavu materiálu]].


Vznikajú aj pri sústružení.
Vznikajú aj pri sústružení.
Riadok 26: Riadok 24:
{{Tech-výhonok}}
{{Tech-výhonok}}


[[Kategória:Fyzika tuhého telesa]]
[[Kategória:Materiálová veda]]
[[Kategória:Materiálová veda]]
[[Kategória:Metalurgia]]
[[Kategória:Metalurgia]]

Verzia z 06:35, 20. marec 2007

Vnútorné napätia alebo vlastné napätia (nesprávne pnutia) sú napätia v telese, ktoré ostávajú po procese zaťaženia aj keď už na teleso nepôsobí nijaká vonkajšia sila. Napríklad ak vznikajú pri odlievaní materiálov a nesprávnom ochladzovaní alebo kalení. Alebo napríklad pri vyrazení jamky do povrchu (v strede tlakové na okraji ťahové). Čiastočne sa odstraňujú popúšťaním alebo bainitovaním. Znížiť sa dajú ale už aj zahriatím v horúcej vode (pri 100°C).

Navonok ich nie je vidieť, lebo sú vo vnútornej rovnováhe, ale ovplyvňujú životnosť materiálu a môžu byť ťahové a tlakové.

Druhy

Ťahové

Materiál je pod povrchom roztiahnutý - znižujú životnosť a maximálne mechanické zaťaženie (ľahšie sa prehnú alebo roztrhnú).

Tlakové

Materiál je na povrchu stlačený, napr. za studena zlisovaný. Povrchové tlakové vlastné pnutia zvyšujú životnosť obrobku . Prirobiť sa dajú tiež napr. gulôčkovaním, t.j. hromadným pieskovaním drobnými oceľovými (alebo inými) gulôčkami. Znižujú únavu materiálu.

Vznikajú aj pri sústružení.

Klasifikácia

  • Trieda I. Makroskopické
  • Trieda II. Pôsobenie cez viacero kryštálov
  • Trieda III. Vnútrokryštálové

Šablóna:Tech-výhonok