Ľubľanský hrad

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľubľanský hrad

Ľubľanský hrad (slovin. Ljubljanski grad, nem. Laibacher Burg) je stredoveký hrad na hradnom vrchu v Ľubľane.

Podľa archeologických nálezov bola oblasť súčasného hradu osídlená nepretržite od roku 1200 pred Kr., kedy tu boli postavené prvé osady a opevnenia. Hrad sa prvýkrát spomína v roku 1144 ako sídlo korožských vojvodov Spanheimovcov.

V 15. storočí bol hrad rozšírený komplexom stien a veží pri vstupe, kde sa nachádzal padací most. V tomto čase bola postavená aj kaplnka. V 16. a 17. storočí boli postupne postavené ostatné stavby.

Pretože to nebolo sídlo panovníka alebo inej dôležitej osoby a z dôvodu, že opevnenia už neboli potrebné, hrad začal strácať na význame. Udržiavacie náklady boli príliš vysoké a preto začal chátrať.

V 19. storočí bol používaný hlavne ako väznica a čiastočne ako vojenská bašta, čím stratil na popularite medzi verejnosťou.

V roku 1905 ho kúpila ľubľanská obec, ktorá ho osídlila. Obyvatelia tam ostali až do 60. rokov 20. storočia, kedy sa začali prípravy na rekonštrukciu. Koncom 60. rokov sa začala dlhá a nákladná rekonštrukcia. Celá rekonštrukcia trvala vyše 35 rokov. V 90. rokoch sa začal používať ako miesto sobášov a kultúrnych udalostí. V roku 2006 bola postavená lanovka na hrad a sprevádzkovaná v roku 2007.

Na hradnom vrchu sa nachádza aj pamätník Slovinskej vzbury v rokoch 1515 a 1573.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]