Šablóna:Kozmonautika/Novinky/3 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  • 9. marec: Z kozmodrómu Kourou o 21:42 UTC odštartovala nosná raketa Ariane 5 ES a na obežnú dráhu vyniesla prvú európsku nákladnú kozmickú loď ATV-1, ktorá by sa mala začiatkom apríla spojiť s ISS. Space.com
  • 14. marec: Z kazašského kozmodrómu Bajkonur o 23:18:55 UTC odštartovala nosná raketa Proton-M s horným stupňom Briz-M. Kvôli kratšiemu zážihu stupňa Briz-M sa nepodarilo vyniesť americkú telekomunikačnú družicu AMC-14 na geostacionárnu obežnú dráhu. (Spaceflight Now)
  • 18. marec: Špecialisti misie STS-123 Rick Linnehan a Robert Behnken uskutočnili výstup do otvoreného vesmíru, ktorý trval 6 hodín a 53 minút. Počas neho nainštalovali kamery a prístroje kanadského robota Dextre. Nepodarilo sa im však nainštalovať experiment na vonkajšiu plošinu laboratória Columbus. (Space.com)
  • 21. marec: Špecialisti misie STS-123 Mike Foreman a Robert Behnken uskutočnili výstup do otvoreného vesmíru, ktorý trval 6 hodín a 24 minút, počas ktorého otestovali nový spôsob opravy tepelného štítu raketoplánu. (Space.com)
  • 23. marec: Špecialisti misie STS-123 Mike Foreman a Robert Behnken uskutočnili výstup do otvoreného vesmíru, ktorý trval 6 hodín a 2 minúty, počas ktorého preložili robotické rameno určené na prehliadku tepelného štítu raketoplánu z raketoplánu na stanicu. Pripravili ho tak pre nasledujúci let STS-124, pri ktorom raketoplán Discovery kvôli nákladu nemôže niesť podobné rameno. (Space.com)