Šablóna:Kozmonautika/Novinky/6 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  • 3. jún: Špecialisti misie STS-124 Michael E. Fossum a Ronald J. Garan uskutočnili výstup do otvoreného vesmíru, ktorý trval 6 hodín a 48 minút. Počas neho okrem iného pripravili laboratórium Kibó JEM na inštaláciu a vymenili poškodenú časť Solar Alpha Rotary Joint na nosníku S3/S4. (Space.com)
  • 5. jún: Špecialisti misie STS-124 Michael E. Fossum a Ronald J. Garan uskutočnili výstup do otvoreného vesmíru, ktorý trval 7 hodín a 11 minút. Počas neho okrem iného pripravili logistický modul laboratória Kibó na pripojenie a pripravili výmenu nádrže NTA. (Space.com)
  • 8. jún: Špecialisti misie STS-124 Michael E. Fossum a Ronald J. Garan uskutočnili výstup do otvoreného vesmíru, ktorý trval 6 hodín a 33 minút. Počas neho okrem iného vymenili nádrž NTA, doinštalovali kamery a pripravili robotické rameno laboratória Kibó na prevádzku. (Space.com)
  • 9. jún: Z čínskeho kozmodrómu Xichang o 12:15 UTC odštartovala nosná raketa CZ-3B a na geostacionárnu obežnú dráhu vyniesla čínsku telekomunikačnú družicu Zhonxing-9. Spaceflight Now
  • 23. jún: Na 23:00 UTC bol naplánovaný štart nosnej rakety Falcon 1, súkromnej americkej spoločnosti SpaceX z atolu Kwajalein v Tichom oceáne. Štart bol 27. júna kvôli malej trhline na telese rakety odložený na 29. júla. Space.com
  • 26. jún: Z kazašského kozmodrómu Bajkonur o 23:59 UTC odštartovala nosná raketa Proton-K. Na geostacionárnu obežnú dráhu vyniesla vojenskú telekomunikačnú družicu včasnej výstrahy Kosmos 2440. (Spaceflight Now)