Šablóna:Kozmonautika/Odporúčaný článok/7

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wernher von Braun stojí pri svojom stole v Marshall Space Flight Center, Huntsville, Alabama v máji 1964
Wernher von Braun stojí pri svojom stole v Marshall Space Flight Center, Huntsville, Alabama v máji 1964

Dr. Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun (* 23. marec 1912, Wirsitz – † 16. jún 1977, Alexandria, Virgínia USA) bol nemecký neskôr americký raketový fyzik.

Počas 2. svetovej vojny skonštruoval nemecké vojenské rakety V1 a V2. Na konci 2. svetovej vojny sa vzdal armáde USA a s celým svojim tímom prešiel k NASA. Viedol aj konštrukciu rakiet typu Saturn pre mesačný program Apollo.

Detstvo a mladosť

Wernher bol druhým z troch synov nemeckého baróna Magna von Brauna (ktorý bol od júna 1932 do januára 1933 ministrom výživy a poľnohospodárstva Weimarskej republiky) a Emmy von Quistorp. Už v mladosti bol očarený myšlienkou vesmírneho cestovania, objavovaním nových svetov. To ho priviedlo k čítaniu sci-fi od takých velikánov ako bol Jules Verne, či Herbert George Wells. Neskôr sa začal o celý problém zaujímať aj z vedeckého hľadiska, a zoznámil sa tak s prácou Hermanna Obertha, ktorý napísal v roku 1923 štúdiu Raketou do vesmíru (Die Rakete zu den Planetenräumen). Vzhľadom na von Braunove znalosti z oblasti matematiky a fyziky nebolo pre neho zložité princípu raketových nosičov porozumieť.