Škvarka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Domáce škvarky

Škvarka alebo oškvarok (v pluráli škvarky alebo oškvarky, nárečovo škračky[1]) je zvyšok slaniny po vypražení.[2] Na Slovensku aj v dalších krajinách sú škvarky najčastejšie získávané z bravčovej slaniny.

Príprava škvarkov môže prebiehať tak, že sa masť s kúskami mäsa nakrája na kocky, ktoré sa následne vhodia na rozpálenú panvicu.

Pri väčších objemoch sa škvarenie vykonáva v hrnci či kotli, do ktorého je vložené na kocky nakrájanú masť s trochou vody, ktorá zabráni pripáleniu masti pred jeho čiastočným rozpustením. Po zliatí vyškvarenej masti je možné škvarky samostatne dopiecť s možnosťou pridaním trochy mlieka pre zjemnenie chuti.

Po škvarení je možné ich dochutiť soľou a rascou pre lepšiu chuť. V niektorých oblastiach sa zo škvarkov mletím vyrába škvarková nátierka a tiež sú známe aj škvarkové placky, škvarkové pečivo a škvarkové pagáče. [3]

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Veľmi podobný produkt sa dá vyrobiť aj z niektorých jedlých lupenatých húb. Obzvlášť vhodné sú všetky jedlé plávky, čas nutný na prípravu je však podstatne kratší. Zvyčajne sa toto jedlo nazýva hubové škvarky.[4][5] Jedlo, ktoré chutí ako domáce škvarky, možno pripraviť aj vyprážaním kukiel priadky morušovej, ktoré však obsahujú oveľa menej tuku a až 60 % bielkovín. Kukly je možné kúpiť mrazené v predajniach ázijských potravín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. slovo škračky [online]. narecie.sk, [cit. 2023-06-14]. Dostupné online.
  2. škvarka“. In: Krátky slovník slovenského jazyka. Red. J. Kačala – M. Pisárčiková – M. Považaj. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava: Veda 2003. 985 s. ISBN 80-224-0750-X (autorský kolektív: J. Doruľa, J. Kačala, M. Marsinová, I. Masár, Š. Michalus, Š. Peciar, M. Pisárčiková, M. Považaj, V. Slivková, E. Smiešková, E. Tibenská, M. Urbančok)
  3. B, Emma. Oškvarkové pagáče, výborný recept ako od starej mamy 2023 | Svetové recepty [online]. 2023-10-29, [cit. 2023-10-29]. Dostupné online.
  4. JELÍNKOVÁ, Ivana. Stanice Region - Vysočina, pořad Dobré odpoledne: Z holubinek si můžete udělat chutné houbové škvarky. Český rozhlas, 2014-08-15. Dostupné online [cit. 2014-12-05].
  5. Hobby naší doby: Houbové škvarky. Česká televize. Dostupné online [cit. 2014-12-05].