Štátny znak Bulharska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štátny znak Bulharska

Štátny znak Bulharskej republiky bol schválený Národnou radou Bulharskej republiky v roku 1997. Je to prvý štátny znak republiky po páde komunistického režimu v krajine začiatkom 90. rokov 20. storočia. Detaily štátneho znaku boli pôvodom mnohých ostrých sporov politických strán.

Symbolika štátneho znaku[upraviť | upraviť zdroj]

Štátny znak Bulharskej republiky je určený zákonom, podľa ktorého je to štátny symbol vyjadrujúci nezávislosť a suverenitu bulharského národa a štátu.

Štátny znak Bulharskej republiky tvorí vztýčený zlatý korunovaný lev na tmavočervenom poli vo forme štítu. Nad štítom sa nachádza veľká koruna s piatimi krížmi a samotným krížom nad korunou, ktorej prvotným obrazom sa stali koruny bulharských vládcov z druhého bulharského kniežatstva. Štít podopierajú dva zlaté levy, obrátení smerom k štítu z ľavej a pravej heraldickej strany. Stoja na dvoch prekrížených dubových vetvách s plodmi. Pod štítom sa nad prehodenou bielou stuhou cez kraje dubových vetiev, ohraničenou trikolórou farieb bulharskej zástavy zospodu a z vrchu, nachádza zlatý nápis V jednote je sila, ktorý je zároveň mottom Bulharskej republiky.

Tri levy predstavujú tri historické oblasti, ktoré patrili BulharskuMýziu, Trácko a Macedónsko. Koruna nad štítom a lev na ňom pochádza z druhého bulharského kniežatstva (1185 – 1396). Táto koruna existovala už predtým, ako si Bulharsko podmanila Osmanská ríša.

Symbolika štátneho znaku v rokoch 1947 – 1990[upraviť | upraviť zdroj]

Štátny znak Bulharskej republiky sa od dnešnej podoby líšil iba tým, korunu nad štítom nahradila červená päťramenná hviezda, symbolizujúca komunizmus a neskôr pribudlo aj ozubené koleso, ktoré reprezentovalo industrializáciu krajiny. Tento štátny znak bol súčasťou bulharskej vlajky, ktorý však odtiaľ v roku 1990 kvôli komunistickým symbolom odstránili.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Z anglického originálu Ultimate Pocket Flags of the World, Dorling Kindersley Limited Londýn, 1997 preložil Martin Albrecht, 2000, Ikar, Bratislava, ISBN 80-7118-767-4