Ženy v izraelských obranných silách

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Príslušníčky pechoty
Inštruktorky pechoty sa pripravujú na bojové cvičenie

Ženy v izraelských obranných silách sú plnohodnotnými príslušníčkami izraelských obranných síl (hebr. צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל‎ – Prehrať Cva ha-Hagana le-Jisrael; doslova: Armáda obrany pre Izrael; angl. Israel Defense Forces; skratka: IDF), pričom Izrael je tak jedinou krajinou na svete, ktorá má zavedenú všeobecnú brannú povinnosť aj pre osoby ženského pohlavia.[1] Ženy, zastávajúce rozličné posty v armáde, vzdušných silách a vojenskom námorníctve, sú ich neoddeliteľnou súčasťou od vzniku samotného štátu Izrael v roku 1948[2] a v súčasnosti tvoria 33% z celkového počtu príslušníkov IDF a približne 51% z celkového počtu dôstojníkov. Novela zákona o vojenskej službe, vydaná v roku 2000, potvrdzuje rovnoprávnosť žien v IDF takto: „Práva žien, zastávajúcich akúkoľvek úlohu v IDF, sú ekvivalentné k právam mužov.“[3] V súčasnosti je 88 až 92% všetkých voľných armádnych pozícií otvorených pre ženské kandidátky.[1]

Izraelské ženy predtým slúžili v tzv. Ženských armádnych zboroch (angl. Women's Army Corps), všeobecne známych pod akronymom „Chen“. Po absolvovaní päťtýždňového výcviku slúžili ako úradníčky, vodičky armádnych vozov, sociálne pracovníčky, zdravotné sestry, riadiace letovej prevádzky, pracovníčky v zásobovaní, inčtruktorky výcviku a i.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Statistics: Women’s Service in the IDF for 2010 [online]. Israel Defence Forces, 25. august 2010, [cit. 2013-07-28]. Dostupné online. Archivované 2013-01-28 z originálu. (anglicky)
  2. Women in the IDF [online]. Israel Defence Forces, 7. marec 2011, [cit. 2013-07-28]. Dostupné online. Archivované 2013-01-16 z originálu. (anglicky)
  3. Integration of women in the IDF [online]. Israel Ministry of Foreign Affairs, 8. marec 2009. Dostupné online. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ženy v Izraelských obranných silách na českej Wikipédii.