Andrej Kolbány

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrej Kolbány
slovenský zlatník
Narodenie28. november 1761
Banská Bystrica,Slovensko
Úmrtie1. september 1831 (69 rokov)
Banská Bystrica,Slovensko

Andrej Kolbány (Andreas, András, Ondrej Kolbany; * 28. november 1761, Banská Bystrica – † 1. september 1831, tamže) bol slovenský zlatník, pôsobiaci v Banskej Bystrici.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Banskej Bystrici v zlatníckej rodine Pavla Kolbányho a Zuzany Tittl.

Andrej Kolbány mal za manželku Rosinu (Rozáliu) Kolbanyovú, za slobodna Bendlovú. Zomrel 1. septembra 1831 v Banskej Bystrici vo veku 69 rokov.

Je spomínaný ako zlatník v Banskej Bystrici v rokoch 1790 – 1831. Zlatníckemu remeslu sa vyučil u svojho otca Pavla Kolbányho. Do banskobystrického cechu vstúpil Andrej Kolbány 29. júna 1790. Jeho ručiteľom mu bol zlatnícky majster Pavol Kupecz. Pre veľké výdavky a náročnú prácu neodovzdal Kolbány svoje majstrovské dielo, ale formou finančnej čiastky sa vykúpil. Táto čiastka predstavovala dva poplatky, jeden za majstrovské dielo (Meisterstück) a druhý majstrovský stôl (slávnostné pohostenie), čo bolo spolu 37 forintov a 30 grajciarov.

V roku 1817 pôsobil Andrej Kolbány v cechu na pozícii cechového majstra a jeho zástupcom (zweite Vorsteher) bol mladý zlatník Samuel Libai. V tom čase už v cechu pôsobili aj Juraj Sodomka.

Andrej Kolbány sa venoval aj výchove mladých zlatníkov v učňovskom, ale aj tovarišskom stupni zlatníckeho učenia. Súpis žiakov – učňov u majstra Kolbányho: Antonius Vogt, Laurentius Rosenauer, Mathias Ruzinský, Michael Fabricy, Ludovit Kolbany, Josef Mikoviny a Paul Sándor alias Vladar.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

V zbierkach Stredoslovenského múzea sa zachovalo nádherné dielo majstra Kolbányho. Je ním strieborná spona s reliéfnou hlavou muža. Ide o portrét, ktorý sa svojim stvárnením približuje ku gréckym bohom, k Diovi. Podľa gréckej mytológie bol Zeus kráľom bohov, vládcom Olympu, bohom hromu, blesku a nebies, ochrancom pohostinstva, utečencov, štátu a rodiny. Bol vládca bohov a ľudí, darca života a ľudských osudov, ochranca zákonov a poriadku. Zeus bol vytvorený na obraz človeka a podľa podoby vládcov z vtedajších čias. Mal ľudské vlastnosti a aj ľudské slabosti. Striebornú sponu lemuje perlovcový okraj. Priemer spony je 7 centimetrov. Jeho majstrovská značka sa skladá z monogramu A. K.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • GLOCKO, Filip: Samuel Libay - život a dielo banskobystrického zlatníka.Banská Bystrica, Stredoslovenské múzeum, 2018, ISBN 978-80969866-7-5
  • GLOCKO, Filip: Strieborná reliéfna spona (Život a dielo zlatníka Andreasa Kolbányho v zbierkach Stredoslovenského múzea). In: Bystrický Permon, ročník XV., číslo 3., september 2017. ISSN 25859420
  • JURKOVIČ, Emil: Dejiny kráľovského mesta Banská Bystrica. Vydalo OZ Pribicer – 1. banskobystrická vzdelávacia a kultúrna spoločnosť pre Mesto Banská Bystrica. Banská Bystrica, Tlačiarne BB 2005, ISBN 80-969366-2
  • TORANOVÁ, Eva: Goldschmiedekunst in der Slowakei, Tatran Bratislava 1975
  • TORANOVÁ, Eva: Zlatníctvo na Slovensku, Neografia Martin, Tatran Bratislava 1983
  • TORANOVÁ, Eva: Goldschmiedekunst in der Slowakei, Tatran Bratislava 1983

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Regionálne osobnosti VKMK – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • GLOCKO, Filip: Strieborná reliéfna spona (Život a dielo zlatníka Andreasa Kolbányho v zbierkach Stredoslovenského múzea). In: Bystrický Permon, ročník XV., číslo 3., september 2017. ISSN 25859420, s. 7