Apsyrtos (mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Médeia rozsekáva svojho brata Apsyrta, auto:Martin Didier Pape cca.1580-1590

Apsyrtos (starogr. Ἄψυρτος – Apsyrtos) je v gréckej mytológii syn kolchidského kráľa Aiéta, vnuk boha slnka Hélia, brat Chalkiopy a Médeie.

Keď sa Argonauti s Iasónom a Médeiou zmocnili v Kolchide zlatého rúna ušli na lodi Argó, kráľ Aiétes preto poveril svojho syna Apsyrta, aby ho s kolchidským vojskom prenasledoval. Loď Argonautov plávala smerom k rieke Istros, k dnešnému Dunaju. A náhoda chcela, že obe lode vplávali takmer v ten istý čas do ústia rieky a stretli sa na sútoku dvoch ramien. Keď Argonauti videli, že nepriateľ je v presile a uniknúť už nemôžu, obrátili sa o pomoc k Médeii. Zatiaľ čo muži oboch táborov proti sebe bojovali, ľsťou vylákala brata Apsyrta na tajnú schôdzku. Na dohodnutom mieste však čakal v úkryte Iasón a nič netušiaceho Apsyrta prebodol mečom. Jeho telo potom rozsekal a hodil do rieky. Kým sa Kolchiďania zdržali hľadaním a vyťahovaním jeho údov, Argonautom ostalo dosť času na útek.

V niektorých verziách tohto mýtu je Apsyrtos malý chlapec, ktorého sestra Médeia zobrala pri úteku na loď a prenasledoval ich Aiétes. Keď Aiétes Argonautov dohonil, Médeia zabila a rozsekala Apsyrta, aby otca zdržala zbieraním jeho pozostatkov.

Iná verzia mýtu o Argonautoch uvádza Apsyrta pod menom Faethón, čiže žiariaci, pretože bol vraj krásny muž. Nič iné však so synom boha Hélia spoločné nemá, len meno.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]