Beara (polostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha polostrova Beara v rámci Írska

Beara (angl. Beara Peninsula, ír. Béara) je polostrov vybiehajúci do Atlantického oceánu v juhozápadnom Írsku. Severovýchodná časť je súčasťou grófstva Kerry, západná a južná grófstva Cork.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Do oceánu vybieha medzi zálivmi Kenmare Bay na severe a Bantry Bay na juhu, od materskej pevniny sa oddeľuje na línii medzi ústiami riek Roughty na severe a Coomhola na juhu. Prebieha od severovýchodu na juhozápad, dosahuje dĺžku 51 km, maximálnu šírku 18 km a minimálnu šírku len cca 0,5 km (v oblasti mysu Crow Head). Smerom na juhozápad sa postupne zužuje a v západnej časti polostrova vybiehajú do oceánu malé polostrovy zakončené mysmi Cod's Head, Black Ball Head, Garnish Point a Crow Head. Pobrežie polostrova je veľmi členité, do pevniny sa vrezávajú zátoky a zálivy Lehid Harbour, Kilmakilloge Harbour, Ardgroom Harbour na severe, Coulagh Bay a Garnish Bay na západe, Bear Haven, Adrigole Harbour a Glengarriff Harbour na juhu. Pri južnom pobreží sa rozprestiera ostrov Beara Island, pri západnom Dursey Island, pri severnom pobreží leží niekoľko menších ostrovov (Inishfarnard, Ormond's Island, Dinish Island).

Reliéf[upraviť | upraviť zdroj]

Povrch polostrova je značne členitý, západnú časť pokrýva pohorie Slieve Miskish Mountain, kým východnú pohorie Caha Mountains. Najvyšším bodom je vrch Hungry Hill (685 m n. m.), ďalšie vrcholy sú Knockowen (658 m n. m.), Coomnadiha (642 m n. m.), Caha (608 m n. m.), Lackabane (602 m n. m.), Coomacloghane (598 m n. m.), Sugarloaf Mountain (573 m n. m.) v pohorí Caha Mountains a Maulin (620 m n. m.), Knockgour (488 m n. m.), Knocknagallaun (376 m n. m.) v pohorí Slieve Miskish Mountain.

Pohľad z priesmyku Healy Pass v centrálnej časti polostrova na sever, v pozadí polostrov Iveragh

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Rieky tečúce na polostrove sú krátke, najdlhšia pramení v centrálnej časti pohoria Caha Mountains, tečie na severovýchod, na dolnom toku na sever a oproti mestečku Kenmare ústi do zálivu Kenmare Bay. Viaceré rieky vytekajú z jazier vo vnútrozemí polostrova. Nachádza sa tu niekoľko ľadovcových jazier, z nich najväčšie sú: Lough Inchiquin, Cloonee Loughs, Glenbeg Lough, Glanmore Lake, Barley Lake, Glenkeel Lough, Lough Shanoge, Lough Derreenadavodia a Cummer Lough.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčším sídlom na polostrove je mestečko Castletown Bearhaven, medzi významnejšie obce patria Glengarriff, Adrigole, Lauragh, Ardgroom, Eyeries a Allihies. Najbližšími väčšími mestami sú Killarney v grófstve Kerry a Bantry v grófstve Cork. Pozdĺž okraja polostrova prebieha turistická magistrála The Ring of Beara.