Bianca Mária Sforza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bianca Mária Sforza
cisárovná
cisárovná
Narodenie5. apríl 1472
Miláno, Taliansko
Úmrtie31. december 1510 (38 rokov)
Innsbruck, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Bianca Mária Sforza

Bianca Mária Sforza (* 5. apríl 1472, Miláno, Taliansko – † 31. december 1510, Innsbruck, Rakúsko) bola neapolská princezná, dcéra milánskeho vojvodu Galeazzu Maria Sforzu a Bony Savojskej, druhá manželka cisára Maximiliána I. Habsburského.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Už v ôsmich rokoch osirela a ujal sa jej strýko Lodovico il Moro. Bianca tak detstvo prežila na strýkovom prepychovom dvore. Vyrástla z nej pôvabná, no prostá žena, ktorej sa dostalo málo vzdelania. Jej otec bol počas života pokladaný za obratného diplomata a mocenského politika. Jeho skonom (zomrel po atentáte) stratilo Miláno vládcu, pretože jeho najstarší syn bol v čase jeho smrti dieťaťom. V krajine sa okamžite rozpútal mocenský boj. Z neho vyšiel víťazne Lodovico, jeho tretí brat. Stal sa regentom za nedospelého Giana Galeazza.

Od útleho detstva hrala významnú úlohu v strýkových sobášnych plánoch. Jeho pričinením sa medzi kandidátmi na manželstvo s ňou objavili savojský vojvoda Filibert Savojský, bavorský vojvoda Albrecht Bavorský, Ján Korvín a ďalší. 24. augusta 1493 podpísal s Máriinými zástupcami sobášnu zmluvu rímsky kráľ Maximilián I. Habsburský. Od smrti svojej prvej manželky Márie Burgundskej v roku 1482 bol vdovcom a jeho neustále finančné problémy mal vyriešiť práve zväzok s bohatou Neapolčankou.

V novembri 1493 sa v Miláne konala svadba v zastúpení. Hneď po sobáši sa Bianca vydala na dlhú cestu na sever za svojím manželom. Po strastiplnej ceste cez zimné Alpy dorazila do Innsbrucku, kde malo dôjsť k stretnutiu s Maximiliánom. Od počiatku manželstva však rímsky kráľ dával neskrývane najavo úmysly s ktorými do zväzku vstupoval. K osobnému stretnutiu, ktoré pod rôznymi zámienkami odkladal, prišlo až 9. marca 1494 v meste Hall. Oficiálna svadba sa konala v Innsbrucku.

Bianca Mária nemala po Maximiliánovom boku šťastný život. Po celý čas ju zanedbával, využíval iba jej bohaté veno a keď i to došlo, zanevrel na manželku úplne. Zvyšok života strávila Bianca v strádaní a chudobe. Patrila medzi najpoľutovaniahodnejšie kráľovské manželky.

Bezdetná Bianca Mária zomrela na prelome rokov 1510 – 1511 v tirolskom Innsbrucku; podľa oficiálnej správy na zlú stravu. Pochovali ju v cisterciánskom kláštore Stams v Tirolsku a Maximilián I. sa nezúčastnil ani na jej pohrebe. Na jej meno by sa zabudlo, nebyť reliéfu na Zlatých strechách v centre Innsbrucku, na ktorom je zvečnená vedľa Maximiliána a jeho prvej manželky Márie Burgundskej.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • S. M. Grossingová, Maxmilián I., Ikar, Praha, 2004