Bibliotheka Kaláka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bibliotheka Kaláka je prvá súkromná knižnica na Slovensku. Činnosť knižnice bola začatá dňa 25. septembra 1999 vo forme občianskeho združenia pod názvom Biblioteka Kaláka. Cieľom združenia je sprístupniť občanom a milovníkom literatúry knihy a časopisy získané darmi, požičiavať ich a tým spestriť ponuku literatúry v meste Nové Zámky. Jej zakladateľmi sú manželia Alexander Štrba a Katarína Štrbová.

Dôvody vzniku[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvodmi vzniku boli najmä čoraz nižšie príspevky na kultúru a v rámci nej na nákup literatúry pre knižnice; nedostatok povinnej literatúry pre školopovinných; ťažký prístup k staršej a regionálnej literatúry v ostatných knižniciach v meste; ochota ľudí podeliť sa o svoje dokumenty s inými. Cieľom združenia je sprístupniť občanom a milovníkom literatúry knihy a časopisy získané darmi, požičiavať ich a tým spestriť ponuku literatúry v meste Nové Zámky; sprístupnenie literatúry o regionálnej histórii mesta; spolupráca s miestnymi školami; organizovať rôzne akcie súvisiace s literatúrou (besedy so spisovateľmi, prednášky na rôzne témy, literárne večierky, oboznamovacie posedenia so škôlkarmi...).

Akvizícia dokumentov[upraviť | upraviť zdroj]

Dokumenty sú získané darmi od občanov mesta Nové Zámky ako aj z rôznych ďalších miest Slovenskej republiky. Doteraz bolo zhromaždených 32 000 titulov kníh. Nachádzajú sa tu dokumenty v slovenskom, maďarskom jazyku, v menšej miere anglická, nemecká a ruská literatúra. Nachádza sa tu nielen beletria, ale aj odborné publikácie z rôznych oblastí. Kuriozitou sú knihy vydané ešte pred rokom 1945, niektoré z nich majú muzeálnu hodnotu. Taktiež tu nájsť literatúru o regionálnej histórii nášho mesta a jeho okolia.

Doterajšie fungovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Miestnosť, kde sídli občianske združenie, bolo poskytnuté katolíckou cirkvou mesta Nové Zámky. Knižnica má od začatia svojho fungovania – 25. septembra 1999 – 123 členov, a odvtedy bolo uskutočnených 6 000 výpožičiek; bola zorganizovaná akcia so škôlkarmi a tiež posedenie s dôchodcami nášho mesta. Prevádzku knižnice zabezpečuje Katarína Štrbová, ktorá je toho času na dôchodku, a celý svoj život venovala práci v Okresnej knižnici Nové Zámky. Počas svojho pôsobenia začínala prevádzku v troch nových pobočkách.

Pomocnú ruku pri doplňovaní fondu novou literatúrou poskytlo knižnici aj mesto finančnou dotáciou, resp. zhotovením regálov. Finančné prostriedky získala knižnica i z rôznych grantov.

Ďalšie finančné prostriedky na podporu činnosti knižnice sa podarilo získať zásluhou samotných manželov Štrbovcov, ktorí sa rozhodli organizovať benefičné koncerty. Pri príležitosti 10. výročia vzniku knižnice dostali čitatelia a občania mesta krásny dar – 120 minút hudobných a tanečných vystúpení detí, umelcov mesta a pozvaných hostí. Výťažok z benefičného koncertu sa použije na zakúpenie regálov na knihy.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Od Stalina k modlitbám. Pravda, ročník 9, č. 244, 22.októbra 1999, s.3.
  • Moravčíková, Marta: Prečo bol marec mesiacom knihy [R] / Marta Moravčíková. In: Hospodárske noviny [R] : Denník o ekonomike a politike. - ISSN 1335-4701. - denník o ekonomike a politike. - Roč., č.37 (2002), s.21 Bibliotéka Kaláka, Nové Zámky - získavanie fondu a činnosť súkromnej knižnice - prvé skúsenosti
  • DECSIOVÁ, Janette: Jediná súkromná knižnica na Slovensku. Domino fórum, XIII. ročník, č.33, 2004, s.18.
  • PREKOPOVÁ, Oľga: Desiatky darovaných kníh od 101 ročnej babičky. Poklady z regálov. Pravda, 14. apríla 2000, s.4.
  • MINDÁK, Karol: Nechcenú literatúru ukladajú... Nový čas, ročník 9, č.271, 24.novembra 1999, s.19.
  • BEŇOVÁ, Jana: Skvosty v prvej súkromnej bibliotéke. Práca, 54. ročník, č.245, 23. októbra 1999, s.4.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. oficiálna stránka Bibliotheky Kaláka
  2. prvá súkromná knižnica na Slovensku slúži verejnosti
  3. súkromná Knižnica v Nových Zámkoch jubiluje

Súradnice: 47°59′11″S 18°09′59″V / 47,986372°S 18,166291°V / 47.986372; 18.166291