Bitka pri Jassine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Jassine
Súčasť ťaženia vo východnej Afrike počas prvej svetovej vojny
Dátum 18. - 19. januára 1915
Miesto Jassin, Nemecká východná Afrika (súčasná Tanzánia)
Výsledok víťazstvo Nemecka
Protivníci
Nemecké cisárstvo Nemecké cisárstvo Spojené kráľovstvo Britské impérium
Velitelia
Nemecké cisárstvo Paul von Lettow-Vorbeck Britská India Raghbir Singh
Spojené kráľovstvo kapitán Hanson
Spojené kráľovstvo kapitán Turner
Sila
244 nemeckých vojakov
1 350 domorodých askari
1 100 mužov
Straty
86 mŕtvych a 200 zranených 200 mŕtvych a 320 až 400 zajatých, neznámy počet zranených

Bitka pri Jassine bol ozbrojený stret medzi nemeckými a britskými koloniálnymi jednotkami v rámci východoafrického ťaženia počas prvej svetovej vojny. Bitka sa odohrala medzi 18.19. januárom 1915 pri dedine Jassin, severne od tanzánijského prístavu Tanga. Jassin bol v tom čase okupovaný britskými jednotkami, ktorých hlavnou úlohou bolo strážiť hranicu s neďalekou britskou východnou Afrikou. Indická posádka, ktorej velil Raghbir Singh, však pozostávala len z približne 300 mužov, čo ju robilo značne zraniteľnou.

Nemecký veliteľ Paul von Lettow-Vorbeck sa pre útok rozhodol s cieľom zabrániť prípadnému ohrozeniu Tangy, ktorá už v predošlých mesiacoch úspešne odolala britskému útoku. Jassin napadol 18. januára domorodými jednotkami vedenými európskymi veliteľmi a poľahky sa jej zmocnil. Singh útok neprežil a britskí kapitáni Hanson a Turner boli pod podmienkou ďalšieho nezúčastňovania sa bojov prepustení po tom, čo im Lettow-Vorbeck osobne pogratuloval k obrane.

Po skončení bitky si Lettow-Vorbeck uvedomil, že Nemci si v oblasti nemôžu naďalej dovoliť podobne vysoké straty veliteľov a množstvo spotrebovanej munície. To ho viedlo k zmene taktiky a prechodu na partizánsky spôsob vedenia bojov. V nasledujúcich mesiacoch sa mu týmto spôsobom podarilo na seba naviazať značné množstvo britských síl v oblasti, ktoré sa tak nemohli presunúť na európske bojiská. Briti sa po bitke stiahli, čím sa zároveň oddialila plánovaná invázia do nemeckej východnej Afriky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Battle of Jassin na anglickej Wikipédii.