Bitka pri Neuve Chapelle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Neuve Chapelle
Súčasť západného frontu prvej svetovej vojny

Oblasť Neuve Chapelle, 1914–1915
Dátum 10. - 13. marec 1915
Miesto Neuve-Chapelle, Francúzsko
Výsledok britské víťazstvo
Protivníci
Spojené kráľovstvo Britské impérium Nemecká ríša Nemecké cisárstvo
Velitelia
Spojené kráľovstvo John French Nemecká ríša Ruprecht Bavorský
Sila
4 divízie (40 000 mužov) 2 divízie
Straty
7 000 Britov a 4 200 Indov 10 000

Bitka pri Neuve Chapelle bola bitka medzi vojakmi Britského impéria a Nemeckého cisárstva na západnom fronte 1. svetovej vojny. Odohrala sa pri francúzskej obci Neuve Chapelle na severovýchode krajiny medzi 10.13. marcom 1915 a išlo o vôbec prvú väčšiu samostatnú britskú ofenzívu v rámci vojny.

Hlavným cieľom bitky bolo prelomiť nemecké obranné línie v oblasti, čo by umožnilo neskorší útok na Lille. Prechádzalo jej zhruba polhodinové intenzívne bombardovanie nemeckých zákopov navádzané prieskumnými lietadlami. Zaujímavosťou je, že v priebehu tejto krátkej doby minuli Briti viac delostreleckej munície, než sa minulo počas celej Búrskej vojny starej len 13 rokov.[1]

V prvej fáze bitky sa britským jednotkám podarilo zaskočiť nepripravených Nemcov a preraziť ich predné línie. Nemci sa dali rýchlo na ústup, čo však Briti nevyužili, pretože kvôli pomalej komunikácii medzi veliteľmi a frontovou líniou (rádiové spojenie bolo v tejto fáze vojny stále raritou) sa ich postup zastavil. Nemci tento čas využili na vykopanie nových zákopov a povolanie čerstvých posíl.

12. marca chceli britskí vojaci pokračovať v útoku, no namiesto toho museli čeliť nemeckej protiofenzíve o sile približne 16 tisíc mužov. Tú sa za cenu vysokých strát na oboch stranách podarilo odraziť. Na druhý deň sa Briti pokúsili o ďalší útok, ktorý však bol po necelých dvoch hodinách odvolaný a namiesto neho padlo rozhodnutie zabezpečiť oblasť a pripraviť sa na neskoršie útoky ďalej na sever.

13. marec tak predstavoval koniec bitky. Jej význam spočíval predovšetkým vo zvýšení dôveryhodnosti britskej armády a jej schopnosti viesť samostatné ofenzívy v očiach Francúzov, najmä francúzskych dôstojníkov. Poukázala tiež na biedny stav komunikácie, ktorej pomalosť už nezodpovedala rýchlo sa meniacim podmienkam na bojiskách 1. svetovej vojny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Battle of Neuve Chapelle ends [online]. A+E Networks, 2009, [cit. 2018-08-26]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Battle of Neuve Chapelle na anglickej Wikipédii.