Boulevard Saint-Germain

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boulevard Saint-Germain

Boulevard Saint-Germain je významný bulvár v Paríži. Prechádza 5., 6. a 7. obvodom. Spolu s bulvármi Saint-Michel a Faubourg Saint-Germain tvorí hlavné ulice v Latinskej štvrti. Nesie meno biskupa Germana, lebo prechádza okolo kláštora Saint-Germain-des-Prés.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica je dlhá 3 150 m. Vedie od Seiny pri Pont de Sully oproti Île Saint-Louis v 5. obvode, pokračuje rovnobežne s riekou pozdĺž úpätia pahorku Sainte-Geneviève v 6. obvode a vracia sa späť k Seine, kde končí na Quai d’Orsay v 7. obvode oproti Pont de la Concorde. Ulica je orientovaná zhruba od východu na západ.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bulvár vznikol ako jeden z osobných projektov baróna Haussmanna počas prestavby Paríža za druhého cisárstva. Ulica však bola definitívne dokončená až za tretej republiky v roku 1877, kedy bola otvorená stredná časť medzi ulicami Rue Hautefeuille a Rue des Ciseaux. Prerazenie bulváru Saint-Germain malo za následok zbúranie veľkého počtu starých domov na predmestí Saint-Germain. Zahrnul do seba tiež niekoľko ulíc, ako napr. Rue des Noyers (medzi Place Maubert a Rue Saint-Jacques), Rue du Foin (medzi Rue Saint-Jacques a Boulevard Saint-Michel), západnú časť Rue de l'École-de-Médecine (medzi Place Henri-Mondor a Rue de Buci), časť ulice Rue Gozlin, Rue Taranne (medzi Rue de Rennes a Rue des Saints-Pères), východnú časť Rue Saint-Dominique (od Rue des Saints-Pères). Niektoré domy z týchto zmiznutých ulíc zostali stáť dodnes, lebo sa nachádzali v trase plánovaného bulváru.

Časť májových nepokojov v roku 1968 sa odohrávala i na tomto bulvári.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]