Brjačislav I. (Polacké kniežatstvo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Brjačislav I. Izjaslavič (po bielorusky: Брачыслаў Ізяслававіч) (* 990 - 1044, Polack) polacké knieža, syn Izjaslava I. a vnuk Vladimíra I..

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Už ako maloletý po svojom bratovi Vseslavovi I. zdedil Polacké kniežatstvo a po dedovi v roku 1015 aj ukrajinské mesto Luck. Do roku 1020 sa však o jeho detstve nič nevie.

Bitka proti Novgorodu[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1020 nečakane napadol Novgorod, ale na spiatočnej ceste ho prepadol a o zisk z boja medzi Novgorodom a ním ožobračil Jaroslav I. a jeho vojsko, a tak bol nútený zutekať. Jaroslav I. ho však v nasledujúcom roku (1021) prinútil podpísať mier a venoval mu Vicebsk a Usviat. Bez ohľadu na mier však boje medzi jeho ujom a Brjačislavom I. neskončili. V bojoch proti nemu Brjačislav I. rozšíril územie Polackého kniežatstva a pripojil k nemu oblasti okolo riek Desna a Západná Dvina, kde založil mesto Brjačislav.

Počas svojej vlády neuznával moc Kyjevskej Rusi. Je však zaujímavé, že v roku 1068 sa v kronikách spomína, že knieža malo palác v Kyjeve. V kyjevskom Chráme sv. Sofie sa dokonca našli nadpisy, ktoré sa interpretovali ako znak kniežaťa Brjačislava I. Ak je to všetko pravda, tak tento kyjevský chrám postavili až po jeho smrti v roku 1044.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Alexejev L. V.: Polacká zem // Staroruské kniežatstvá X-XII storočí. Moskva. 1975.
  • Zagaruľski E. M.: Západná Rus: ІХ–ХІІІ storočí. Minsk. 1998.


Brjačislav I. Izjaslavič
Vladárske tituly
Predchodca
Vseslav I. Izjaslavič
Polacké knieža
10031044
Nástupca
Vseslav II. Polacký