Budova Bayer AG

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova Bayer AG

Budova Bayer AG je sídlom farmaceutickej spoločnosti Bayer AG v Nemeckom meste Leverkusen.

Budova je situovaná do Carl-Duirberg parku, na pozemku, kde predtým stála veža tohto už spomínaného koncernu, ktorá bola odstranená po dokončení novej stavby v roku 2002. Jej úloha už nezohrávala žiadny význam. Koncept odstraňovania zohrával vysoký význam. Polkruhový objem celku pridružuje na severe dlhú záhradnú pergolu, ktorá podporuje a posilňuje linearitu Kauer-Wilhemovej aleje. Tento prístup je navyše logickým riešením vyplývajúcim z charakteru danej krajiny. Budova rešpektuje mierku a moderný výraz susediaceho suptýlneho kasína. Svojou transparentnosťou vedome kontrastuje s monumentálnou historickou budovou na protiľahlej strane ulice.

19,50 metra široký polkruhový pôdorys pretína v strede vstupná hala ústiaca do parku, v ktorom jediným umelým elementom je kruhový bazén stvárňujúci svojím vydláždením svetoznáme logo firmy. Stavba má dvojitú transparentnú fasádu, vonkajšia sklenená kostra umožňuje prirodzenú ventiláciu a to predovšetkým v jari a jeseni, chráni ped dažďom, vetrom a hlukom a inými nepriaznivými vplyvmi okolia. Má zabudovaný automatický ovládatelný tieniaci mechanizmus v betónovej konštrukcii je integrované vykurovanie a potrubný klimatizačný systém, ktorý využíva nízkoenergetické nároky vody a zohľadňuje mernú tepelnú kapacitu betónu.

V prípade potreby dosiahnutia primeranej teploty počas letných a zimných mesiacov je aktívny systém konvektora generujúceho zásobovanie vzduchu z exteriéru (z fasády), ktorý skvalitňuje prostredie. Vysokointeligentný riadený kontrolný systém vyhodnocuje lokálne podmienky a tak volí najoptímalnejší modul v porovnaní s ostatnou technikou. Takýto koncept klimatizácie a dvojplášťovej fasády znižuje prevádzkové náklady takmer na polovicu. Strecha nad štvrtým podlažím je oceľová, obsahujúca skupinu aktívnych buniek, meniacich sa vzhľadom na podnety pri prehrievaní, či nežiadúcom presvetľovaní.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Great new buildings of the World, Harper Design International, 2005, ISBN 0060747927
  • Schlaich J., BergermanLeicht R.: Leicht Weit Light Structures, Prestel, 2004, ISBN 3791329189

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]