Carl Carlson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Carl Carlson
Základné informácie
DabingHank Azaria
Prvý výskytSvěták Homer
O postave
Pohlaviemuž
PovolanieVedúci bezpečnostných operácií v Springfieldskej atómovej elektrárni
RodinaBratranec: Magnus Carlsen (šachový veľmajster)

Carl Carlson je fiktívna postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovci. Je to Homerov priateľ a kolega v Springfieldskej jadrovej elektrárni a často sa vída s Lennym.

Carl je islandsko-africký Američan s magisterským titulom z jadrovej fyziky,[1] ktorý má rád bowling a pitie v krčme U Vočka. Výška jeho IQ je 214.[2]

O Carlovi sa často hovorí, že patrí k najpríťažlivejším mužom v Springfielde; v diele Láska klíči aj v riaditeľni Homer dôjde k záveru, že Carl je pre Selmu príliš atraktívny. Podľa dielu Asociácie Mensy zachraňuje Lízu by mohol byť diabetik, zatiaľ čo podľa epizódy Výchova dievčat v Amerike môže byť ťažkým schizofrenikom. Diel Vráťte mi hviezdnu oblohu uvádza, že Carl strávil časť svojho detstva na Islande.[3]

Carl je ústrednou postavou dielu 24. radu Sága o Carlovi, v ktorom Carl, Lenny a Vočko vyhrajú v lotérii jackpot a Carl s ním utečie na Island, kde nájde svojich bývalých priateľov.[4]

Lenny a Carl sú najlepší priatelia, pretože sú len zriedkakedy videní oddelene; ich ďalšími priateľmi sú Homer a štamgasti U Vočka, vrátane Barneyho Gumblea a Vočka Szyslaka.[5] Homer si opakovane mýli Lennyho a Carla a pri jednej príležitosti je šokovaný, keď sa dozvie, že Lenny je beloch a Carl černoch. Aby sa Homer orientoval, má na ruke nápis „Lenny = biely, Carl = čierny“.

Keď sa Lisa rozhodla vzdať sa kresťanstva a stať sa oddanou budhistkou, zatúlala sa do miestneho chrámu a našla v ňom Lennyho a Carla, ktorý praktizovali toto náboženstvo a učili ho Lisu.

Lenny a Carl pracujú spoločne s Homerom Simpsonom v Springfieldskej jadrovej elektrárni,[6] Carl v nej zastáva pozíciu vedúceho bezpečnostných operácií.[7] Lenny s Carlom sa spoločne umiestnili na šiestom mieste v rebríčku 25 najlepších vedľajších postáv seriálu Simpsonovci, ktorý zostavil IGN.

V pôvodnom znení Carla daboval do 31. série Hank Azaria. Z dôvodu neskoršieho rozhodnutia, že budú postavy tmavej pleti nahovárať iba afroamerickí herci, je Carlovým dabérom od 32. radu Alex Désert.[8] V českom znení je od 8. radu stálym dabérom Carla Carlsona Jaroslav Horák.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TYLER, Adrienne. Are Simpsons' Carl & Lenny Gay? Every Clue To Their Relationship [online]. ScreenRant, 2020-04-14, [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. PEEKE, Dan. The Simpsons: 10 Things You Didn’t Know About Lenny And Carl [online]. ScreenRant, 2020-05-09, [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. CARVALHO, Victor. Origem de personagem de Os Simpsons é revelada e surpreende fãs [online]. 2021-02-09, [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (po portugalsky)
  4. S24 E21 – The Saga of Carl [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  5. HANNAH, Emma. The Simpsons: The Impossible Lenny And Carl Quiz [online]. WhatCulture.com, 2022-04-30, [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. HANNAH, Emma. The Simpsons: The Impossible Lenny And Carl Quiz [online]. WhatCulture.com, 2022-04-30, [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. TYLER, Adrienne. Are Simpsons' Carl & Lenny Gay? Every Clue To Their Relationship [online]. ScreenRant, 2020-04-14, [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. ‘The Simpsons’ Season Premiere: Here’s Who Took Over Carl’s Voice From Hank Azaria (EXCLUSIVE) [online]. . Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of recurring The Simpsons characters na anglickej Wikipédii.