Medená doba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Chalkolit)
Rekonštrukcia opevneného chalkolitického mesta Los Millares na juhu dnešného Španielska

Medená doba (lingvisticky nevhodne: doba medená[pozn 1]; iné názvy: chalkolit[1][2], medenokamenná doba[3], medeno-kamenná doba[4]) je všeobecne nezaužívané označenie historického obdobia praveku, ktoré nasledovalo po neolite (mladšej kamennej dobe) a pred bronzovou dobou.

Pojem sa používa buď ako synonymum pre eneolit v niektorých oblastiach najmä na Blízkom východe, v Levante (v minulosti aj v Egypte), v Maďarsku, Španielsku či Portugalsku,[2] alebo ako inak definované obdobie medzi neolitom a bronzovou dobou (pozri eneolit).

Nomenklatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Termín sa najskôr ujal na Pyrenejskom polostrove a v bývalom Uhorsku (F. Pulszky), pretože sa v týchto oblastiach našlo pre toto obdobie veľké množstvo medenej industrie. Roku 1880 potom podal T. Vilanova na 9. medzinárodnom kongrese v Lisabone návrh na oddelenie medenej doby od bronzovej doby. Napriek tomu sa tento termín všeobecne neujal – dodnes v mnohých krajinách namiesto pojmu medená doba používajú výrazy neskorý neolit, eneolit ap. (pozri pod eneolit). Dôslednejšie sa používa v Španielsku, Portugalsku a Maďarsku.[5]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pozri poznámku pod čiarou o slovoslede uvedenú v článku kamenná doba.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. chalkolit. In Slovník súčasného slovenského jazyka. H – L. Dostupné online. [cit. 2021-10-22].
  2. a b medená doba. In Malá slovenská encyklopédia. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Goldpress Publishers, 1993. ISBN 80-85584-12-3, s. 274. „synonymum pre medenú dobu či eneolit používané hlavne v oblasti Stredomoria“.
  3. URBAN, Zdeněk. Zrod veľkých kameňov. Časopis Quark (Bratislava: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky), 2019-04-01, roč. XXV, čís. 4, s. 48. ISSN 1335-4000.
  4. LINKEŠOVÁ, Mária. Kapitoly z histórie chémie. 2. prepracované vydanie Trnava : Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, 2010. ISBN 978-80-8082-399-3. S. 18.
  5. Novotný, Bohuslav; et al. (1986), „medená doba“, Encyklopédia archeológie, Bratislava: Vydavateľstvo Obzor, str. 531

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Medená doba