Egypt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Egyptská arabská republika

جمهوريّة مصر العربيّة

Vlajka Egypta Štátny znak Egypta
Vlajka Znak
Národné motto:
nie je
Štátna hymna:
بلادي بلادي بلادي
Biládí, biládí, biládí
(Moja domovina, moja domovina, moja domovina)
Miestny názov  
 • dlhý جمهوريّة مصر العربيّة‎ Džumhúríja Misr al-Arabíja
 • krátky مصر
Misr (egypt. dialekt: Masr)
Hlavné mesto Káhira
30°2′ s.š. 31°13′ v.d.
Najväčšie mesto Káhira
Úradné jazyky arabčina
Demonym Egypťan, Egypťanka[1]
Štátne zriadenie
Zvolený prezident
Predseda vlády
poloprezidentská republika
Abd al-Fattáh as-Sísí
Mostafa Madbouly
Vznik 28. február 1922
Susedia Izrael, Sudán, Líbya
Rozloha
 • celková
 • voda (%)
 
1 010 408 km² (29.)  
6 008 km² (0,632 %)
Počet obyvateľov
 • odhad (2017)
 • sčítanie (2017)

 • hustota (2017)
 
96 411 400 (13.)
94 798 827

96/km² (118.)
HDP
 • celkový
 • na hlavu (PKS)
2019
301,056 mld. $ (49.)
14 080 $ (100.)
Index ľudského rozvoja (2018) 0,696 (115.) – stredný
Mena egyptská libra (EGP)
Časové pásmo
 • Letný čas
VEČ (UTC+2)
VEČ (UTC+3)
Medzinárodný kód EGY / EG
Medzinárodná poznávacia značka ET
Internetová doména .eg
Smerové telefónne číslo +20

Súradnice: 27°S 29°V / 27°S 29°V / 27; 29

Egyptská púšť

Egypt (arab. مصر‎ Misr), dlhý tvar Egyptská arabská republika, je severoafrický arabský štát.

Egypt je turisticky atraktívna prímorská krajina pri Stredozemnom a Červenom mori. Pamiatky svetového významu sú chránené organizáciou UNESCO. Z obdobia staroveku sú najvýznamnejšími pyramídy v Gíze, Údolie kráľov, chrámy v Karnaku, Luxore, Abú Simbel; z obdobia stredoveku mešity. Problémom zostáva hospodárska zaostalosť, autoritatívny režim s nedostatkom demokracie a liberalizmu a islamský radikalizmus.

Geografické údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Egypt sa rozkladá na dvoch kontinentoch, prevažná časť v severovýchodnej Afrike a Sinajský polostrov v Eurázii. Jeho polohu možno vymedziť 25°–36° stupňom v. g. d. a 22°–32° s. g. š. Zo severu Egypt ohraničuje pobrežie Stredozemného mora, zo západu hraničí s Líbyou, na juhu so Sudánom, z východu ho obmýva Červené more, pričom červenomorský Akabský záliv oddeľuje Sinajský polostrov od Saudskej Arábie a Jordánska. Najkratšiu hranicu má Egypt s Izraelom a Palestínou (hraničí s územím Pásma Gazy).

Prakticky celé územie Egyptu je v Köppenovej klasifikácia podnebia klasifikované ako oblasť s horúcou aridnou klímou (BWh). 96 % plochy štátu zaberajú púšte, poľnohospodárska pôda zaberá 2,6 % prevažne pri toku Nílu a v jeho delte, mestá zaberajú 0,8 % a vodné plochy 0,6 % rozlohy.

Hlavné mesto Káhira (s aglomeráciou až 15 mil. obyvateľov) a druhé najväčšie mesto Alexandria ležia v delte najväčšej egyptskej rieky Níl. Viac než milión obyvateľov majú tiež mestá Gíza a Šubra al-Chajma, obe sa nachádzajúce na káhirskej periférii. Ďalšie významné egyptské mestá s viac než pol miliónom obyvateľov sú prístavy Port Said a Suez, ďalej Mansúra, Al Mahalla al Kubra a Tanta. Strategickou oblasťou krajiny je Suezská šija, kde bol v roku 1869 spustený Suezský prieplav, ktorý sa zaraďuje medzi najvýznamnejšie námorné uzly na svete (tzv. chokepoints), dôležitý vďaka preprave palív a tovaru.[2]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Krajina nadväzuje na dedičstvo civilizácie Starovekého Egypta.

Po zvrhnutí kráľa Farúka v roku 1952 a zániku Egyptského kráľovstva v roku 1953 založili dôstojníci okolo Muhammada Nadžíba a Gamala Násira Egyptskú republiku. V roku 1958 sa Egypt stal súčasťou panarabského projektu so Sýriou, Zjednotenej arabskej republiky, ktorá vydržala fungovať do roku 1961 (Egypt používal tento názov až do roku 1971).

Administratívne členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Egypt sa hierarchicky člení na:

  • 4 skupiny guvernorátov/regióny (nie je to administratívna jednotka v pravom zmysle slova): Pohraničné guvernoráty, Guvernoráty Dolného Egypta, Guvernoráty Horného Egypta a Mestské guvernoráty
  • 27 guvernorátov (arab. muháfada/muháfaza) – pozri guvernorát (Egypt)
  • vidiecke okresy (arab. markaz) a mestské okresy (arab. kism/qism) – pozri vidiecky okres (Egypt) a mestský okres (Egypt)
  • dediny (arab. karíja/qaríja) na vidieku a mestské štvrte (arab. šejacha - شياخة) v mestách - pozri dedina (Egypt) a mestská štvrť (Egypt)

Politika[upraviť | upraviť zdroj]

  • štátne zriadenie: Prezidentská republika (od 1953)
  • hlava štátu: prezident Muhammad Mursí (od 2012 do 2013) bol zvolený v prvých slobodných prezidentských voľbách v Egypte. V júli 2013 armáda pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o jeho zvrhnutí. Od roku 2014 je prezidentom bývalý generál Abd al-Fattáh as-Sísí, ktorý stál za Mursího zvrhnutím. Sísí vládne ako nezávislý.
  • vláda: Najsilnejšou stranou počas panovania prezidenta Mubáraka bola Národná demokratická strana (od 1978). Tá bola v roku 2011 rozpustená. V parlamentných voľbách v roku 2015 získala najviac hlasov Strana slobodných Egypťanov (Ḥizb El Maṣrīyīn El Aḥrār) a strana Budúcnosť národa (Mostaqbal Watan).
  • parlament: Pôvodne bol dvojkomorový, dolné Ľudové zhromaždenie má 596 kresiel, 350 z poslancov je nezávislých, volebné obdobie je na 5 rokov.

Zahraničná politika[upraviť | upraviť zdroj]

Egypt je významnou regionálnou mocnosťou, nadväzujúc na svoj populačný potenciál, geopolitickú polohu a svoju bohatú históriu faraónov a mamelukov Muhammada Alího. O postavenie vedúcej mocnosti v sunnitskej časti blízkovýchodného sveta súperí najmä so Saudskou Arábiou a Tureckom.

V krajine v roku 1928 vzniklo Moslimské bratstvo, vplyvná politická organizácia, ktorú považuje Saudská Arábia za teroristickú organizáciu a od roku 2013 je zakázaná aj v Egypte.[3] Krajina bola v 19. a v prvej polovici 20. storočia postupne previazaná s Osmanskou ríšou a s Britským impériom. Po zvrhnutí kráľovstva sa prezident Násir zameral na spoluprácu so ZSSR, jeho nástupcovia Sadat a Mubárak sa následne orientovali na USA, pričom pre zbližovanie sa s Izraelom (mierové dohody z Camp David a nadviazanie diplomatických stykov medzi Sadatom a Menachemom Beginom) bol Egypt ostrakizovaný okolitými arabskými štátmi.[4]

Krajina je členom OSN, Africkej únie (bývalá Organizácia africkej jednoty), Ligy arabských štátov a Organizácie arabských štátov vyvážajúcich ropu (OAPEC). V ekonomickej sfére je členom WTO, taktiež je partnerom pre spoluprácu v OBSE.

Koptskí kresťania v Alexandrii

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Počet obyvateľov a hustota (s inými vstupnými údajmi ako v hornej tabuľke):

  • 1998: 64,2 mil.; 59 obyvateľov/km2
  • 2000: 65,6 mil.; 65,7 obyvateľov/km2

Ročný prírastok obyvateľstva:

Stredná dĺžka života:

  • Muži: 64 rokov, svetový priemer totožný
  • Ženy: 67 rokov, svetový priemer 68 rokov

Veková pyramída:

  • Predproduktívny 0–14 rokov: 39 %
  • Produktívny 15–60 rokov: 54,4 %
  • Poproduktívny nad 60 rokov: 6,6 %

Dosiahnuté stupne vývoja:

  • Urbanizácia: 45 %
  • Gramotnosť: 51 %

Náboženstvá:

Etnické zloženie:

  • arabizovaní Hamiti: 99,8 %
  • menšiny: Beduíni, Núbijci, Berberi, Sudánci

Jazyky: arabčina (úradný), angličtina, francúzština

Náboženstvo[upraviť | upraviť zdroj]

História Egypta je v oblasti náboženstva nevídane bohatá. Najstaršie dochované náboženské texty staroegyptského náboženstva vytesané do kameňa pochádzajú z prelomu 4. a 3. tis. pred n. l. Staroegyptské náboženstvo bolo veľmi rozvinuté a kvalitne zaznamenané.[5] Kresťanstvo preniklo do Egypta bezprostredne po svojom vzniku na prelome letopočtu a má v Egypte nepretržitú tradíciu.[6] Islam sa tiež do krajiny dostal nedlho po svojom vzniku v 7. storočí. 90 % dnešnej populácie Egypta tvoria moslimovia. Egypt má dnes najväčšiu moslimskú populáciu v arabskom svete a šiestu najväčšiu moslimskú populáciu na svete; je domovom 5 % svetovej moslimskej populácie.[7] Egypt má zároveň najväčšiu kresťanskú populáciu na Blízkom východe a v severnej Afrike. Kresťanov je v Egypte 10 %.[8] Väčšina moslimov sú sunniti, asi 12 % sú nekonfesní moslimovia, menšina je tiež šiítska (približne 2 milióny ľudí).[9] Počet salafistov je odhadovaný na 5 – 6 miliónov ľudí, zatiaľ čo Ahmadíja má v Egypte len asi 50 tisíc stúpencov.[10] Mimoriadny význam pre svetový islam má káhirská islamská Univerzita al-Azhar založená v roku 970. Najväčšia kresťanská cirkev v Egypte je Koptská pravoslávna cirkev, ktorá sa oddelila od univerzálnej cirkvi po koncile v Chalcedone (451), ktorého závery neprijala a označila sa za nechalcedónsku, tzv. miafyzitskú cirkev.[11] Podľa teológa a afrikanistu O. Havelku sú v Egypte ďalej prítomné: Koptská katolícka cirkev, egyptské evanjelické cirkvi, Grécko-katolícka cirkev, Grécka pravoslávna cirkev a ďalšie (v malých počtoch veriacich zastúpené) cirkvi.[11] Egypt oficiálne uznáva iba tri náboženstvá: islam, kresťanstvo a judaizmus. Iné náboženstvá nie sú štátom uznávané a bývajú vládou označované za hrozbu pre národnú bezpečnosť Egypta.[12]

Káhira, finančné centrum Egyptu.
Nočný život v Káhire.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Egyptské hospodárstvo bolo počas éry prezidenta Gamala Abdula Násira vysoko príkazovou ekonomikou založenou na stratégii nahrádzania importov. V 50. a 60. rokoch 20. storočia sa rozvíjal ťažký priemysel a podniky sa znárodňovali. Na konci 60. rokov bolo hospodárstvo krajiny postihnuté vojenskými konfliktmi s Izraelom. V polovici 70. rokoch počas vlád prezidentov Anvara Sadata a Husního Mubáraka sa ekonomika začala otvárať, zameriavajúc sa na export textilných výrobkov a turistický ruch. V 90. rokoch Egypt podstúpil sériu reforiem iniciovanú Medzinárodným menovým fondom, ktoré pomohli krajine makroekonomicky vyrovnať sa s veľkým externým dlhom súvisiacim s účasťou Egyptu vo vojne v Perzskom zálive.[13] Od roku 2000 krajina podstúpila štrukturálne reformy (fiškálne, monetárne politiky, zdanenie, privatizácia a nová obchodná legislatíva), ktoré Egypt posunuli ku trhovému hospodárstvu. Reformy zabezpečili ekonomický rast, ktorý bol medzi rokmi 2004-2009 na priemernej úrovni 8 %. Avšak, krajine sa nepodarilo podchytiť vysokú nezamestnanosť súvisiacu s populačným rastom, ktorá sa stala jedným z dôvodov pre nepokoje v krajine počas Arabskej jari.

Egyptské hospodárstvo má výrazne negatívnu obchodnú bilanciu, v roku 2017 doviezla krajina tovary v hodnote 59,78 mld. USD, zatiaľ čo export činil len 23,3 mld. USD.[14] Po Arabskej jari a zvrhnutí Muhammada Mursího zaviedla Sísího vláda ďalšie reformy za pomoci MMF. Krajinu v roku 2016 Sísí označil za "globálnu destináciu investícií" a investori pomohli znižovať štátny dlh.[15] Z reforiem však neproporčne profituje bohatá vrstva Egypťanov a zahraničné korporácie, pričom až 60% obyvateľov žije pod hranicou chudoby alebo ako zraniteľní.[15] V roku 2019 egyptská vláda vynaložila až 38 % celého rozpočtu výlučne na splácanie úrokov z predošlých pôžičiek a dlhov a pri takom trende mu čoskoro hrozí bankrot.[15]

Vybrané štatistiky egyptskej ekonomiky[upraviť | upraviť zdroj]

Nezamestnanosť / Inflácia / hospodársky rast[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1993: 20 % / 11 % / 0,5 %
  • 1997: 9,4 % / 6 % / bez údajov
  • 2012: 9,7 % / - / -
  • 2019: 8,1 % / 20,8 % / -

Nominálny HDP na 1 obyvateľa[upraviť | upraviť zdroj]

Zahraničný obchod[upraviť | upraviť zdroj]

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Egyptská kultúra siaha do doby staršej ako šesť tisíc rokov. Staroveký Egypt patril medzi najstaršie civilizácie a po celé tisícročia si svoju kultúru, ktorá ovplyvnila mnohé kultúry v krajinách Európy, Afriky a stredného východu, udržal. Po ére faraónov sa Egypt dostal pod vplyv helenistickej, kresťanskej a islamskej kultúry. V dnešnej dobe je mnoho aspektov staroegyptskej kultúry prepojené s novšími prvkami obsahujúcimi vplyv západnej kultúry, ktorá je už sama o sebe ovplyvnená staroegyptskou kultúrou.

Hlavné mesto Egypta, Káhira, je najväčším mestom Afriky a po celé stáročia bolo centrom vzdelania, kultúry a obchodu. Egypt sa takisto pýši najvyšším počtom laureátov Nobelovej ceny z celej Afriky a arabského sveta. Niektorí egyptskí politici boli alebo sú v čele významných medzinárodných organizácií. Medzi ne napríklad patrí Butrus Butrus-Gálí, bývalý generálny tajomník OSN, či Muhammad el-Baradej, bývalý generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a držiteľ Nobelovej ceny mieru.

Egypt má rovnako veľký vplyv v arabsky hovoriacich krajinách. Moderná arabská kultúra je silne ovplyvnená egyptskú literatúrou, hudbou a kinematografiou.

Umenie a architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Veľká sfinga v Gíze

Egypťania boli jednou z prvých civilizácií, ktorá začlenila dizajnové prvky do umenia a architektúry. Egyptská civilizácia je známa pre svoje kolosálne pyramídy, chrámy a monumentálne hrobky. Známymi príkladmi sú Džoserova stupňovitá pyramída, ktorá bola navrhnutá starovekým architektom Imhotepom, Veľká sfinga v Gize a chrám v Abú Sumbul. Moderné egyptskej umenie je veľmi rôznorodé. Významnými umelcami boli napríklad architekti Hasan Fathí a Ramses Wissem Wassef, sochár Mahmúd Mochtar či Izák Fanusa, ktorý sa zaoberal koptským umením.

V egyptskom hlavnom meste sa taktiež nachádza Káhirská opera, ktorá je centrom egyptského umenia. Egyptské umenie a filmový priemysel prekvitá od konca 19. storočia. Dnes je v Egypte k dispozícii cez tridsať satelitných kanálov a cez sto natočených filmov ročne. Káhira je už dlho známa ako "Holywood stredného východu". Každoročne hostí Káhirský medzinárodný filmový festival, ktorý je hodnotený ako jeden z jedenástich najlepších filmových festivalov na svete. [17] Medzi najznámejších egyptských hercov patrí Omar Sharif.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra tvorí dôležitý kultúrny prvok v živote mnohých Egypťanov. Egyptskí spisovatelia a básnici boli medzi prvými, ktorí experimentovali s moderným štýlom arabskej literatúry. Ich štýl sa následne rozšíril po celom strednom východe. Egyptský spisovateľ Nadžíb Mahfuz bol prvým arabským spisovateľom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. Najobľúbenejším literárnym žánrom medzi Egypťanmi je ľudová poézia.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Egyptská hudba je tvorená miestnymi, stredomorskými, africkými a západnými prvkami. V staroveku Egypťania používali mnohé hudobné nástroje, najviac však harfu, flautu a miestne nástroje ney a úd. Neskôr sa súčasťou hudobného prejavu stal spev a bicie nástroje. Súčasná egyptská hudba je ovplyvnená ľudovou tvorbou a umelci ako boli napríklad Sajid Darwíš, Umm Kulthum, Mohamed Abdel Wahab či Abd el-Halim Hafez. Od 70. rokov 20. storočia sa neoddeliteľnou súčasťou egyptskej hudobnej scény stáva pop music. Egyptská ľudová hudba sa aj naďalej hráva na svadbách či iných tradičných slávnostiach. Medzi najpopulárnejších spevákov súčasnosti patrí Muhammad Munir a Amr Dijáb.

Štadión v Káhire
Egyptský futbalový tím na majstrovstvách sveta vo futbale v roku 2018.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Najpopulárnejším športom v Egypte je futbal. Medzi najpopulárnejšie tímy patria kluby Al Ahly, Zamalek, Ismaily, Al-Ittihad Alexandria a Al Masry. Egyptská futbalová reprezentácia patrí medzi najúspešnejšie africké celky. Svoje kvality dokazuje predovšetkým na africkom kontinente, kde už sedemkrát vyhrala Africký pohár národov, pričom v rokoch 1957 a 1959 ho získala dvakrát v rade a v rokoch 2006, 2008 a 2010 dokonca trikrát, čím vytvorila nový svetový rekord. Medzi najúspešnejších egyptských futbalistov sa zaraďuje súčasný hráč tímu Liverpool FC, Mohamed Salah.

Medzi ďalšie populárne športy v Egypte patria squash a tenis. Egyptský squashový tím je známy po celom svete. Najlepším hráčom je Amr Shabana, ktorý medzi rokmi 2003 až 2009 vyhral štyrikrát svetový šampionát v squashi. Medzi africkými basketbalovými tímami je egyptský národný tím historicky najúspešnejší, čo sa týka výkonov na majstrovstvách sveta a Olympijských hrách.

Úspešná je aj hádzanárska reprezentácia, ktorá z 23 afrických šampionátov získala osemnásť medailí, vrátane šiestich zlatých.

V roku 2007 sa Omar Samra stal prvým Egypťanom a najmladším Arabom, ktorý vystúpil na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Expedícia, ktorá bola vedená južnou cestou, začala 25. marca 2007 a skončila o deväť týždňov neskôr.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenské slovníky
  2. Maritime chokepoints are critical to global energy security [online]. US Energy Information Administration, 1.8.2017, [cit. 2019-08-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Egypt's Muslim Brotherhood declared 'terrorist group' [online]. BBC News, [cit. 2019-08-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. PILLAR, Paul R.. Egypt's Risk and the Bargain at Camp David [online]. The National Interest, 28.6.2012, [cit. 2019-08-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. BOLSHAKOV, Andrey O. The Ancient Gods Speak: A Guide to Egyptian Religion. 1. vyd. Oxford, New York : Oxford University Press, 2002. ISBN 9780195154016. S. 32-56.
  6. HAVELKA, Ondřej. Symbolika kříže v oblasti toku řeky Nil [online]. Dingir, [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (po česky)
  7. The Global Religious Landscape [online]. 2012-12-18, [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. World’s Christian Population – The Global Religious Landscape [online]. 2012-12-18, [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. Egypt’s Shiite Minority: Between the Egyptian Hammer and the Iranian Anvil [online]. Jerusalem Center for Public Affairs, [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. KHALIL, Mohammad Hassan. Between Heaven and Hell: Islam, Salvation, and the Fate of Others. 1. vyd. Oxford : Oxford University Press, 2013. ISBN 9780199945399. S. 292-303.
  11. a b HAVELKA, Ondřej. Křesťanství v Africe: tři fáze christianizace a specifika africké teologie a spirituality. Theologická revue, 2022, roč. 92, čís. 3, s. 291-309.
  12. DEPARTMENT OF STATE. THE OFFICE OF ELECTRONIC INFORMATION, Bureau of Public Affairs. Egypt [online]. 2001-2009.state.gov, 2008-09-19, [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  13. Egypt GDP per capita PPP [online]. Trading Economics, [cit. 2019-08-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. a b c The World Factbook [online]. CIA, [cit. 2019-08-13]. Dostupné online. Archivované 2016-06-24 z originálu. (po anglicky)
  15. a b c HAMED, Yehia. Egypt’s Economy Isn’t Booming. It’s Collapsing. [online]. Foreign Policy, 7.6.2019, [cit. 2019-08-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  16. World Economic Outlook Database, April 2019 [online]. Medzinárodný menový fond, [cit. 2019-08-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  17. FESTIVALS, Film. Find out more about the Cairo International Film Festival [online]. www.ukhotmovies.com, [cit. 2017-11-03]. Dostupné online. Archivované 2011-12-08 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Egypt