Zoznam internetových domén najvyššej úrovne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam internetových domén najvyššej úrovne (TLD). Pre viacej informácií o TLD, ktoré nie sú založené na norme ISO 3166-1, pozri v články doména najvyššej úrovne.

iTLD Doména Poznámky
.arpa Address and Routing Parameter Area internetové adresovanie a smerovanie
.root neznáme koreňová doména používaná na neznáme účely; má len jednu poddoménu (textový záznam).
gTLD Doména Poznámky
.aero letecké spoločnosti  
.biz biznis otvorené TLD; môže sa registrovať akákoľvek fyzická aj právnická osoba
.cat katalánska TLD v katalánčine a súvisiace s katalánskou kultúrou.
.com komerčná otvorené TLD; môže sa registrovať akákoľvek fyzická aj právnická osoba
.coop korporácie obmedzené na korporácie definované podľa Rochdaleských princípov (? Rochdale Principles).
.edu vzdelávanie The .edu TLD is limited to institutions of learning (mostly U.S.), such as 2 and 4-year colleges and universities.
.gov vlády obmedzené na vládu Spojených štátov
.info informácie otvorené TLD; môže sa registrovať akákoľvek fyzická aj právnická osoba
.int medzinárodné organizácie obmedzené na organizácie, úrady a programy, ktoré zmluvne súvisia aspoň s dvoma štátmi
.jobs companies bola zriadené pre potreby ponuky pracovných príležitostí; v súčasnosti nemôžu majitelia domény sprostredkovávať zamestnanie iných spoločnosťí
.mil Armáda Spojených štátov použitie obmedzené len na armádu Spojených štátov
.mobi mobilné zariadenia  
.museum múzeá  
.name osobné stránky, podľa mena otvorené TLD; môže sa registrovať akákoľvek fyzická aj právnická osoba
.net sieť otvorené TLD; môže sa registrovať akákoľvek fyzická aj právnická osoba
.org organization otvorené TLD; môže sa registrovať akákoľvek fyzická aj právnická osoba
.pro povolania V súčasnosti je doména .pro rezervované iba pre licentovaných doktorov, advokátov a certifikovaných verejných účtovníkov
.travel cestovné agentúry a informácie o cestovaní  
.xxx mládežineprístupné stránky (pornografia) ICANN doménu formálne schválilo, no ešte nie je prístupná
ccTLD Štát/závislé územie/región Poznámky
.ac Ascension  
.ad Andorra  
.ae Spojené arabské emiráty  
.af Afganistan  
.ag Antigua a Barbuda  
.ai Anguilla  
.al Albánsko  
.am Arménsko  
.an Holandské Antily  
.ao Angola  
.aq Antarktída podľa Antarktického zmluvného systému definované ako všetky územia južne od rovnobežky 60° južnej šírky
.ar Argentína  
.as Americká Samoa  
.at Rakúsko  
.au Austrália Vrátane Ashmorovho a Cartierovho ostrova a Ostrovov Koralového mora
.aw Aruba  
.az Azerbajdžan  
.ba Bosna a Hercegovina  
.bb Barbados  
.bd Bangladéš  
.be Belgicko  
.bf Burkina  
.bg Bulharsko  
.bh Bahrajn  
.bi Burundi  
.bj Benin  
.bm Bermudy  
.bn Brunej  
.bo Bolívia  
.br Brazília  
.bs Bahamy  
.bt Bhután  
.bv Bouvetov ostrov nepoužíva sa (nórske závislé územie; pozri .no)
.bw Botswana  
.by Bielorusko  
.bz Belize  
.ca Kanada  
.cc Kokosové ostrovy  
.cd Kongo (býv. Zair)  
.cf Stredoafrická republika  
.cg Kongo  
.ch Švajčiarsko  
.ci Pobrežie Slonoviny  
.ck Cookove ostrovy  
.cl Čile  
.cm Kamerun  
.cn Čína Hongkong, Macao a Taiwan používajú vlastné TLD
.co Kolumbia  
.cr Kostarika  
.cu Kuba  
.cv Kapverdy  
.cx Vianočný ostrov  
.cy Cyprus  
.cz Česko  
.de Nemecko  
.dj Džibutsko  
.dk Dánsko  
.dm Dominika  
.do Dominikánska republika  
.dz Alžírsko nie je možné používať na osobné účely
.ec Ekvádor  
.ee Estónsko  
.eg Egypt  
.er Eritrea  
.es Španielsko  
.et Etiópia  
.eu Európska únia  
.fi Fínsko  
.fj Fidži  
.fk Falklandy  
.fm Mikronézia  
.fo Faerské ostrovy  
.fr Francúzsko  
.ga Gabon  
.gb Spojené kráľovstvo používané len zriedka; primárne ccTLD je .uk
.gd Grenada  
.ge Gruzínsko  
.gf Francúzska Guyana  
.gg Guernsey  
.gh Ghana  
.gi Gibraltár  
.gl Grónsko  
.gm Gambia  
.gn Guinea  
.gp Guadeloupe  
.gq Rovníková Guinea  
.gr Grécko  
.gs Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy  
.gt Guatemala  
.gu Guam  
.gw Guinea-Bissau  
.gy Guyana  
.hk Hongkong  
.hm Heardov ostrov  
.hn Honduras  
.hr Chorvátsko  
.ht Haiti  
.hu Maďarsko  
.id Indonézia  
.ie Írsko  
.il Izrael  
.im Man  
.in India  
.io Britské indickooceánske územie  
.iq Irak  
.ir Irán  
.is Island  
.it Taliansko obmedzené na fyzické a právnické osoby z Európskej únie
.je Jersey  
.jm Jamajka  
.jo Jordánsko  
.jp Japonsko  
.ke Keňa  
.kg Kirgizsko  
.kh Kambodža  
.ki Kiribati  
.km Komory  
.kn Svätý Krištof a Nevis  
.kr Kórejská republika  
.kw Kuvajt  
.ky Kajmanie ostrovy  
.kz Kazachstan  
.la Laos  
.lb Libanon  
.lc Svätá Lucia  
.li Lichtenštajnsko  
.lk Srí Lanka  
.lr Libéria  
.ls Lesotho  
.lt Litva  
.lu Luxembursko  
.lv Lotyšsko  
.ly Líbya  
.ma Maroko  
.mc Monako  
.md Moldavsko  
.me Čierna Hora odvodené od Montenegro
.mg Madagaskar  
.mh Marshallove ostrovy  
.mk Macedónsko  
.ml Mali  
.mm Mjanmarsko  
.mn Mongolsko  
.mo Macao  
.mp Severné Mariány  
.mq Martinik  
.mr Mauritánia  
.ms Montserrat  
.mt Malta  
.mu Maurícius  
.mv Maldivy  
.mw Malawi  
.mx Mexiko  
.my Malajzia  
.mz Mozambik  
.na Namíbia  
.nc Nová Kaledónia  
.ne Niger  
.nf Norfolk  
.ng Nigéria  
.ni Nikaragua  
.nl Holandsko  
.no Nórsko  
.np Nepál  
.nr Nauru  
.nu Niue bežne používané pre švédske stránky
.nz Nový Zéland  
.om Omán  
.pa Panama  
.pe Peru  
.pf Francúzska Polynézia spolu s Clippertonom
.pg Papua-Nová Guinea  
.ph Filipíny  
.pk Pakistan  
.pl Poľsko  
.pm Saint Pierre a Miquelon  
.pn Pitcairnove ostrovy  
.pr Portoriko  
.ps Palestína Západný breh a Pásmo Gazy
.pt Portugalsko  
.pw Palau  
.py Paraguaj  
.qa Katar  
.re Réunion  
.ro Rumunsko  
.rs Srbsko  
.ru Rusko  
.rw Rwanda  
.sa Saudská Arábia  
.sb Šalamúnove ostrovy  
.sc Seychely  
.sd Sudán  
.se Švédsko  
.sg Singapur  
.sh Svätá Helena  
.si Slovinsko  
.sj Špicbergy a Jan Mayen nepoužíva sa (nórske závislé územie, pozri .no)
.sk Slovensko  
.sl Sierra Leone  
.sm San Maríno  
.sn Senegal  
.so Somálsko  
.sr Surinam  
.st Svätý Tomáš a Princov ostrov  
.su bývalý Sovietsky zväz Still in use
.sv Salvádor  
.sy Sýria  
.sz Svazijsko  
.tc Turks a Caicos  
.td Čad  
.tf Francúzske južné územia  
.tg Togo  
.th Thajsko  
.tj Tadžikistan  
.tk Tokelau používané aj ako voľná doména
.tl Východný Timor stará doména .tp sa naďalej používa
.tm Turkménsko  
.tn Tunisko  
.to Tonga  
.tp Východný Timor nová doména je .tl
.tr Turecko  
.tt Trinidad a Tobago  
.tv Tuvalu predáva sa aj ako reklamná doména
.tw Taiwan  
.tz Tanzánia  
.ua Ukrajina  
.ug Uganda  
.uk Spojené kráľovstvo  
.um Menšie odľahlé ostrovy USA  
.us Spojené štáty  
.uy Uruguaj  
.uz Uzbekistan  
.va Vatikán  
.vc Svätý Vincent a Grenadíny  
.ve Venezuela  
.vg Britské Panenské ostrovy  
.vi Americké Panenské ostrovy  
.vn Vietnam  
.vu Vanuatu  
.wf Wallis a Futuna  
.ws Samoa  
.ye Jemen  
.yt Mayotte  
.yu Srbsko a Čierna Hora oficiálna TLD do rozdelenia krajiny
.za Južná Afrika  
.zm Zambia  
.zw Zimbabwe  

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Anglicky: