ChatGPT

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
ChatGPT

Logo

príklad dotazu ChatGPT
Základné informácie
AutorOpenAI
Licenciaproprietárna
Ďalšie odkazy
Webová stránkachat.openai.com

Pozri aj Informačný portál

ChatGPT je variant modelu jazyka GPT (z angl. Generative Pre-trained Transformer) vyvinutého spoločnosťou OpenAI. Využíva sa v konverzačných robotoch (chatbotoch) a iných aplikáciách z oblasti spracovania prirodzeného jazyka (angl. Natural Language Processing, NLP). Firma OpenAI, výskumné laboratórium umelej inteligencie (anglická skratka AI),[1] získala v roku 2023 svetovú pozornosť vývojom pokročilých jazykových modelov umelej inteligencie a verejným sprístupnením prototypov chatbotu ako GPT-3, GPT-3.5 (nasledovaným uzavretou verziou GPT-4[2] ). ChatGPT môže byť využívaný aj softvérom tretích strán.[3]

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

ChatGPT má svoju webovú stránku, ktorá formou textovej konverzácie (chatu) bola sprístupnená verejnosti 30 novembra 2022.[4] ChatGPT je navrhnutý tak, aby bol nezávislý od jazykov. V súčasnosti chatbot podporuje viacero jazykov vrátane angličtiny, španielčiny, francúzštiny, nemčiny, portugalčiny, taliančiny, holandčiny, ruštiny, arabčiny a čínštiny. Chatbot využíva technológiu spracovania prirodzeného jazyka na interpretáciu a odpovedanie na otázky používateľov v rôznych jazykoch. Medzi prvými osemdesiatimi jazykmi bola aj slovenčina.[5]

Podmienkou využitia je registrácia. Prvé verzie boli zverejnené ako testovacie (research preview), ktorých cieľom bolo identifikovať silné a slabé stránky systému, ako aj zbierať spätnú väzbu od používateľov na ďalšie vylepšenia.[3] Milióny užívateľov sa prihlásili a nielen testovali ale aj propagovali ChatGPT.[4] Dôsledkom bola potreba investícií do zabezpečenia hromadného prevádzkovania systému (v máji 2023 dosiahlo sídlo openai.com 1,8 miliardy prístupov mesačne a stalo sa 17 najnavštevovanejším web sídlom[6]) a to napriek tomu, že počet interakcií bez zadarmo bol obmedzený. Vo februári 2023 bola predstavená predplatená služba ChatGPT Plus využívajúca GPT-4, ktorá je spoplatnená a stojí to 20 dolárov mesačne. ChatGPT Plus je určený na využívanie v rôznych profesionálnych kontextoch, ako je navrhovanie a úprava obsahu, generovanie nápadov, pomoc pri programovaní a skúmanie a analýza tém. Služba poskytuje predplatiteľom konzistentný prístup počas špičky, zrýchlené časy odozvy a prednostný prístup k novým funkciám vrátane GPT-4 a pripravovaných doplnkov ChatGPT. Pôvodne bol ChatGPT Plus spustený v USA, potom v rovnakom mesiaci v Nemecku a v marci 2023 v Indii.

Funkcionalita[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci základnou funkciou chatbota je imitovanie ľudskej konverzácie, ChatGPT je všestrannejší. Dokáže písať a ladiť počítačové programy, napodobňovať štýl slávnych celebrít, vytvoriť obchodné prezentácie, skladať hudbu, písať televízne hry, rozprávky a študentské eseje, odpovedať na testové otázky[7] (niekedy, v závislosti od testu, na lepšej úrovni ako priemer testovaných ľudí)[8], písať poéziu a texty piesní, prekladať a sumarizovať text, emulovať systém Linux; simulovať celé chatovacie miestnosti, hrať hry ako piškvorky (tic-tac-toe) a simulovať bankomat.

ChatGPT funguje na báze transformátorov, ktoré sú špeciálnym typom neurónovej siete používanej v oblasti NLP. Transformátory spracúvajú text pomocou mechanizmov pozornosti na spracovanie vstupného textu a na generovanie výstupného textu. ChatGPT je predtrénovaný na veľkom množstve textov, ako sú knihy, noviny a internetové stránky, aby dokázal rozpoznať a interpretovať jazykové štruktúry a kontexty uveriteľne.

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Učenie[upraviť | upraviť zdroj]

Schopnosť učiť sa a prispôsobovať sa času, čím zlepšuje svoje výkony v dôsledku vystavenia sa väčšiemu množstvu dát a rozhovorov.

Generovanie výstupov[upraviť | upraviť zdroj]

Schopnosť generovať odpovede zohľadňujúce kontext vstupu zadaného používateľom a poskytovať relevantné informácie k zadanému vstupu.

Dôležitosť[upraviť | upraviť zdroj]

ChatGPT je najúspešnejší príklad strojového učenia a spracovania prirodzeného jazyka. Má potenciál jednoznačne zmeniť spôsob, akým komunikujeme s technológiami a strojmi. Je to najefektívnejší nástroj na generovanie odpovedí podobných ľudským odpovediam na zadané vstupy.

Príklad výstupu ChatGPT[upraviť | upraviť zdroj]

Príklad výstupu ChatGPT, ktorý vypísal po zadaní požiadavky (angl. prompt) „Napíš krátky článok o ChatGPT“:

ChatGPT je umelá inteligencia chatbot vyvinutá spoločnosťou OpenAI a uvoľnená v novembri 2022². Je to model jazyka s veľkým objemom trénovania, ktorý môže byť použitý na úlohy spracovania prirodzeného jazyka ako generovanie textov a jazykový preklad¹. ChatGPT môže odpovedať na otázky, priznať svoje chyby, odmietať nevhodné požiadavky a dokonca vyzývať na korekciu nesprávnych predpokladov⁴.

Ak by ste chceli vedieť viac o ChatGPT, môžete navštíviť oficiálnu stránku spoločnosti OpenAI ¹ alebo Wikipédiu ²⁶.

Zdroj: Konverzácia s Bingom, 8. 6. 2023 (prompt: Napíš krátky článok o ChatGPT) (1) ChatGPT - Wikipedia. https://ja.wikipedia.org/wiki/ChatGPT. (2) ChatGPT: il Chatbot AI più Avanzato Proviene da OpenAI. https://chatgpt.pro/it/. (3) Introducing ChatGPT - OpenAI. https://openai.com/blog/chatgpt. (4) ChatGPT - Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/ChatGPT. (5) Download and Install ChatGPT Desktop Application (Win/Mac/Linux). https://www.minitool.com/news/download-chatgpt.html. (6) Introducing ChatGPT Plus - OpenAI. https://openai.com/blog/chatgpt-plus/.

Budúcnosť a konkurencia[upraviť | upraviť zdroj]

ChatGPT spočiatku používal superpočítačovú infraštruktúru Microsoft Azure, postavenú na GPU NVIDIA, ktorú Microsoft vytvoril špeciálne pre OpenAI a ktorá stála „stovky miliónov dolárov“. Po úspechu ChatGPT Microsoft v roku 2023 ešte významne inovoval infraštruktúru OpenAI.[9] Microsoft využil svoje investície do ChatGPT a predstavil Nový (vyhľadávač) Bing[10], ktorý tým, ktorý majú Microsoft konto umožňuje využívať GPT-4 v obmedzenej miere zadarmo (podľa druhu účtu alebo podľa počtu účtov – spojenie súkromného a firemného účtu je najvýhodnejšie).[11] V nasledujúcich mesiacoch (v lete 2023) Microsoft bude integrovať nové funkcie AI aj do kancelárskych (Microsoft 365) a iných svojich aplikácií a systémov. Nástroje s umelou inteligenciou Microsoft nazýva „kopilot“.[12]

Zavedenie ChatGPT podnietilo konkurenciu v tejto oblasti, čo viedlo k zrýchlenému vývoju chatbota Bard od Google[13], spočiatku založeného na LaMDA a neskôr na PaLM, ako aj na základnom modeli Meta AI LLaMA, ktorý slúži ako základ pre ďalšie chatboty.[13] Keď ChatGPT fungoval na Slovensku a v slovenčine už od roku 2022, Bard v slovenčine na Slovensku mal oneskorenie viac ako pol roka. Až 13. júla 2023 Google oznámil že Bard už funguje aj v slovenčine. V tento deň totiž pribudlo 40 nových jazykov a prístup rozšírili o ďalšie oblasti vrátane všetkých 27 krajín v Európskej únii a Brazílie.[14]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. OpenAI [online]. openai.com, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. GPT-4 [online]. openai.com, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. a b Introducing ChatGPT [online]. openai.com, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. a b Medzi mladými sa šíri nový fenomén. Umelá inteligencia ti vybaví prácu a spraví za teba aj úlohy do školy [online]. Startitup.sk, 2022-12-15, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.
  5. List of languages supported by ChatGPT | Botpress Blog [online]. botpress.com, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online.
  6. ROUTLEY, Nick. Ranked: The World’s Top 25 Websites in 2023 [online]. Visual Capitalist, 2023-05-25, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. LU, Marcus. How Smart is ChatGPT? [online]. Visual Capitalist, 2023-04-26, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. HEILWEIL, Rebecca. AI is finally good at stuff. Now what? [online]. Vox, 2022-12-07, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. Microsoft spent hundreds of millions of dollars on a ChatGPT supercomputer - The Verge [online]. web.archive.org, 2023-03-30, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. Archivované 2023-03-30 z originálu.
  10. Predstavujeme nový Bing [online]. www.bing.com, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online.
  11. WARREN, Tom. Microsoft’s Bing Chat AI is now open to everyone, with plug-ins coming soon [online]. The Verge, 2023-05-04, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. Využijte AI a Microsoft 365 Copilot k maximální produktivitě. - Podpora Microsoftu [online]. support.microsoft.com, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online.
  13. a b Try Bard, an AI experiment by Google [online]. bard.google.com, [cit. 2023-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. ‎Novinky v Bardovi [online]. bard.google.com, [cit. 2023-07-18]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému ChatGPT