Countryballs

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Klasický countryball komiks
Countryballové grafiti umenie zobrazujúce asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou počas Euromajdanu v Kyjeve, 2013

Countryballs (z anglických slov country – krajina, a balls – lopty), tiež známe ako Polandball (z anglických slov Poland – Poľsko, a ball – lopta),[Pozn 1] je geopolitický satirický umelecký štýl, žáner a internetový mém, ktorý sa používa predovšetkým v online komiksoch. Krajiny alebo politické subjekty sú zosobnené ako loptičky s očami bez zreníc, zdobené ich národnými vlajkami. Komiksy predstavujú postavy v rôznych scenároch, vo všeobecnosti si robia srandu z národných stereotypov, medzinárodných vzťahov a historických udalostí, pričom sa pohybujú chôdzou alebo skákaním. Medzi ďalšie spoločné črty týchto komiksov patria neanglické krajiny, ktoré hovoria lámanou angličtinou – vrátane slovnej zásoby ich národných jazykov – politická nekorektnosť a čierny humor. Komiksy sa vo všeobecnosti vytvárajú pomocou programu Microsoft Paint alebo pokročilejších nástrojov, ktoré sú často zámerne vyrobené tak, aby vyzerali hrubo nakreslené.

Popularita[upraviť | upraviť zdroj]

Countryball

Tento štýl sa stal populárnym v rámci mémov a získal si obľubu užívateľov na stránkach ako sú Reddit[1][2] a Facebook.[3] Jedným z dôvodov popularity tohto štýlu je schopnosť vyobraziť krátke príbehy z rôznych kultúr jednoducho a vtipne. Okrem toho je pre túto charakterizáciu vhodné použitie v krátkych komiksoch.[4][5] Ďalším bežným formátom pre countryballs sú videá o alternatívnej histórii, ktoré často zobrazujú mapy sveta a ich zmeny podľa danej fiktívnej udalosti.[6]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. I keď názov Polandball doslova obsahuje názov krajiny Poľsko (anglicky Poland), toto označenie sa používa i v prípade, kedy Poľsko priamo v komikse nevystupuje.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ERLEHMANN; PLOMLOMPOM. Internet-Meme - kurz & geek. [s.l.] : O'Reilly Verlag, 22 July 2013. ISBN 978-3-86899-806-1. MS-Paint-Comics, s. 86–88. (po nemecky)
  2. Polandball is Reddit's answer to Crimea crisis. Business Post, 4 March 2014. Dostupné online [cit. 2014-11-08].
  3. Ostrava Journal of English Philology [online]. University of Ostrava, 2016. Dostupné online. Archivované 2021-04-10 z originálu.
  4. HAGEN, Sal. Polandball is of Reddit: How r/polandball Transcends Memes through Carefully Curated Geopolitical Satire [online]. 15 November 2017. Dostupné online. Archivované 2020-09-28 z originálu.
  5. HAGEN, Sal. Polandball is of Reddit [online]. Amsterdam University of Applied Sciences, 15 November 2017. Dostupné online. Archivované 2021-08-14 z originálu.
  6. Образы России и Беларуси в представлении молодежи двух стран в XXI веке. [s.l.] : Institute of Ethnology and Anthropology, 2020. Dostupné online. ISBN 978-5-4211-0254-0. S. 143. (po rusky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Countryballs na anglickej Wikipédii.