Crowdstaffing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Crowdstaffing (ang. crowd – "dav", sourcing – "vyhlľadávanie, obstarávanie") je proces, v ktorom organizácia (firma, verejná inštitúcia, nezisková organizácia) outsourcuje náborové úlohy vykonávané tradične zamestnancami, zvyčajne na veľmi širokom okruhu skupín zamestnancov formou open callu – inak je to jednoducho náborový proces, založený na rozsiahlej sieti mobilných recruiterov, ktorí prostredníctvom vlastných kontaktov a prostredníctvom odporúčacieho systému oslovujú kandidátov s profilom adekvátnym konkrétnej pozícii.[1][2]

Crowdstaffing je náborová metóda, ktorá predpokladá využitie kontaktov, konexií a zdrojov mnohých ľudí súčasne – za účelom nájdenia zamestnanca. Dôležitým prvkom predpokladu je, že zainteresovaný recruiteri nepochádzajú z bezprostredného okolia zamestnávateľa alebo jeho interného zdroja, keďže tieto zdroje už boli vyčerpané.[3]

História[upraviť | upraviť zdroj]

V 18. storočí sa európski panovníci obrátili na dav (ang. crowd) so žiadosťou o pomoc pri prekonávaní nepríjemných výziev. Vláda Spojeného kráľovstva verejne ponúkla finančnú odmenu každému, kto príde s najlepším riešením na meranie zemepisnej dĺžky. Kráľ Ľudovít XVI. išiel po stopách vlády a ponúkol odmenu niekomu, kto pomôže rozložiť morskú soľ na alkálie. A dnes sa davy (ang. crowd) ľudí stali partnermi pre organizácie, ktoré sa snažia odpovedať na mätúce otázky o inováciách a výskume, ktoré unikli ich interným tímom.[4]

Apple sa spolieha na nezávislých vývojárov, ktorí navrhujú aplikácie, ktoré riadia jeho vývoj a zlepšujú produkty, ako sú iPhony a iPady. Linux vytvoril celý operačný systém v rámci spolupráce typu open source. A keď zmätení biológovia z Washingtonskej univerzity oslovili dav, odpovedajúci autori objavili spôsob, ako zmapovať štruktúru vírusu súvisiaceho s AIDS, ktorý zaujal akademických a lekárskych expertov už viac ako 15 rokov[4].

Typy crowdstaffingových platforiem[upraviť | upraviť zdroj]

Platformy zohrávajú rôznu úlohu v závislosti od potrieb používateľov. Náboroví pracovníci majú rôzne výhody a iné organizácie hľadajú uchádzačov o zamestnanie.

Crowdstaffingové platformy delíme na:[1]

  1. Platformy otvorené neoverujú náborových pracovníkov. Každý, kto cíti, že má potenciál, priestor, vôľu alebo ambície, môže začať svoje dobrodružstvo s náborom a naučiť sa remeslu metódou pokus-omyl. Klient má takmer neobmedzený počet ľudí, ktorí budú realizovať jeho projekt, vďaka čomu môže byť okruh kandidátov väčší, no nemusí to ísť ruka v ruke s kvalitou kandidátov a sťažuje komunikáciu.
  2. Platformy uzavreté vyberajú náborových pracovníkov a stanovujú pre nich špecifické požiadavky, ktoré sa majú vykonať v určitom časovom období. Klient prijíma menší počet vybraných kandidátov, pripravených na ďalší náborový proces, často jednu kontaktnú osobu na strane náborového partnera.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b KORZENIEWSKA, Karolina. Crowdstaffing. Rekrutacja dzięki sile tłumu. Czym jest crowdstaffing i jak można go stosować?. vyd. [s.l.] : Personel i Zarządzanie, 31 marca 2021. Page Version ID: 65726761. Dostupné online. (po poľsky)
  2. Rekruterzy boją się crowdstaffingu | pulshr.pl [online]. [Cit. 2021-12-06]. Dostupné online.
  3. Rekrutacja dzięki sile tłumu. e-Editions INFOR PL [online]. [Cit. 2021-12-06]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  4. a b What Is Crowdstaffing? [online]. Business 2 Community, [cit. 2021-12-06]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Crowdstaffing na poľskej Wikipédii.