Crysis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Crysis
Základné informácie
Autor/VývojárCrytek
VydavateľElectronic Arts
Engine(Microsoft Windows)
CryEngine 2
(Xbox 360, PS3)
CryEngine 3
Dátum vydaniaPC
USA 13. november, 2007
Austrália 15. november, 2007
Europe 16. november, 2007
New Zealand 23. november, 2007
Japan 29. november, 2007
Xbox 360, PS3
4. október 2011
ŽánerFPS
MódSingleplayer, Multiplayer
PrístupnosťESRB: M
PEGI: 16+
OFLC: MA15+
USK: 18
PlatformaPC – Windows
Xbox 360
PS3
MédiumDVD-DL
Minimálne požiadavkyWindows XP / Windows Vista
  • Procesor – 2.8 GHz (XP)/ 3.2 GHz (Vista)
  • RAM – 1.0 GB RAM (XP)/ 1.5 GB RAM (Vista)
  • Grafická karta – 256 MB
  • Miesto na disku – 12 GB
  • Zvuková karta – DirectX 9.0c kompatibilná
Odporúčaná konfiguráciaWindows XP / Windows Vista
  • Procesor – Intel Core 2 DUO @ 2.2GHz / AMD Athlon 64 X2 4400+
  • RAM – 2.0 GB RAM
  • Grafická karta – NVIDIA GeForce 8800 GTS/640 alebo podobná
  • Miesto na disku – 12GB
  • Zvuková karta – DirectX 9.0c kompatibilná
  • VstupKlávesnica Myška
    Ďalšie odkazy
    Web stránka hryOficiálna stránka hry

    Pozri aj Videoherný portál

    Crysis je akčná sci-fi počítačová hra žánru FPS od vývojárskeho tímu Crytek.

    Dej hry[upraviť | upraviť zdroj]

    Príbeh sa odohráva vo fiktívnej budúcnosti, v roku 2020, na ostrove v Tichom oceáne, ovládanom KĽDR. Na ostrove prebieha archeologický výskum, no po krátkej správe, že na ostrove našli niečo neobyčajného, ktorá sa dostane do USA, severokórejská vláda rýchlo zablokuje prístup na ostrov a všetky informácie zatají. Spojené štáty tak reagujú vyslaním elitnej jednotky Delta Force, ktorá má za úlohu zachrániť archeológov a zistiť všetky informácie o danej situácii a podať správu pre Pentagón.

    Pri výsadku na ostrov sa z neznámeho dôvodu hráčovi s krycím menom Nomád spolu s ďalšími roztrhne padák. Prežiť sa im podarí iba vďaka špeciálnemu nanoobleku, ktorý pohltí náraz. Tento nanooblek okrem iného poskytuje hráčovi väčšiu silu, odolnosť, rýchlosť alebo kamufláž. Po zoskupení preživších výsadkárov sa dostanú k zamrznutej lodi, ktorá leží vysoko a ďaleko od mora, kde zrazu niečo unesie a následne zabije ďalšieho člena jednotky, takže už ostanú iba traja, Nomád (hráč), Psycho (hráč za neho hrá v pokračovaní hry Crysis Warhead) a Prorok (angl. Prophet; neskôr vystupuje aj v Crysis 2). Takýchto čudných anomálií sa počas hry objaví viacero. Keď sa hráč dostane do archeologického nálezištia, kde mal zachrániť archeológov, objaví skamenelý stroj neznámeho pôvodu. Medzičasom sa na ostrov vylodí množstvo amerických vojakov a ostrov sa premení na vojnovú zónu.

    Dej sa postupne presúva aj tankovým útokom až k vysokej hore v približne v strede ostrova, pod ktorou je lom. Pri lome natrafí na kórejských vojakov oblečených v podobnom nanoobleku, aký má hráč. Po ich porazení sa dostáva cez banskú šachtu pod horu k ďalšiemu nálezištiu, kde stretne kórejského generála, veliaceho jednotkám kórejskej armády. Ten otvorí energetickým výbojom vchod do mimozemskej základne, ktorou sa musí hráč po zabití generála prebojovať, keďže otrasy zasypú východ z jaskyne. V lodi neplatia gravitačné zákony a je v nej veľmi nízka teplota, ktorú hráč prežije len vďaka nanoobleku. Tam má možnosť uvidieť tisícky mimozemských strojov. Po usmrtení niekoľko agresívnych votrelcov chŕliacich ľad sa dostane von, no to sa už ostrov zmenil na nepoznanie. Počas hráčovho pobytu v mimozemskej základni sa postupne hora rozpadávala a na svetlo sveta sa dostala obrovská ukrytá, asi 2 km vysoká mimozemská loď. Tá hneď začína pokrývať ľadom celé svoje okolie a v priebehu chvíle zmrazí celý ostrov. Vytvorí okolo seba silové pole v tvare hemisféry, v ktorom je všetko zamrznuté.

    Po prebojovaní sa von zo zamrznutého poľa, kde stretne Proroka s upravenou mimozemskou zbraňou, stretne ustupujúce kórejské aj americké jednotky, utekajúce pred hrozivými smrtiacimi mimozemskými strojmi. Hráčovi sa podarí pomocou lietadla VTOL dostať až na lietadlovú loď, kde veliteľovi ukáže video zvnútra mimozemskej lode. Ten sa následne rozhodne zničiť mimozemšťanov jadrovou hlavicou. Výbuch ale len dodá energiu silovému poľu, ktoré pohltí temer celý ostrov. Z hemisféry začnú vylietavať tisíce mimozemských lietajúcich strojov a invázia planéty Zem sa tak začína. Hráč musí na palube brániť loď pred strojmi, zabezpečiť poškodený jadrový reaktor v lodi a napokon zničiť obrovský mimozemský stroj, ktorý sa vynorí vedľa lode s experimentálnou zbraňou strieľajúcou malé jadrové hlavice. Po jej zničení sa hra skončí s neukončeným príbehom, ktorý pokračuje v ďalšom dieli, Crysis 2. Hra Crysis Warehead sa síce dá považovať za pokračovanie, no jej dej prebieha súčasne s dejom v Crysis, no hráč sa ocitá v tele Psycha, ktorý operuje na opačnej strane ostrova.

    Prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

    Tropická džungľa

    Crysis sa odohráva na malom ostrove v Pacifiku. Približne jedna tretina hry sa odohráva v tropickej džungli, hlavne proti útočiacim Severokórejčanom. Táto džungľa vyzerá podobne ako džungľa vo Far Cry, ale po grafickej stránke je lepšia, nie je však až taká otvorená. Hráč často medzi jednotlivými oblasťami prechádza pre hry typickými kaňonmi so strmými stenami, na ktoré sa nedá vyliezť.

    Mimozemská loď

    Ďalším prostredím, kde sa hráč vyskytne, je vnútro mimozemskej lode, ktorá sa ukrýva pod vysokou horou na ostrove. Mimozemská loď je obrovská - takmer 2 km vysoká a 500 metrov dlhá. V lodi miestami neplatia gravitačné zákony. Nevýhodou prostredia je, že hráč ma na výber vždy len jednu cestu.

    Zamrznutá džungľa

    Keď sa mimozemská loď otvorí, vytvorí silové pole v tvare hemisféry, ktorá obklopí väčšinu ostrova. Všetko v tomto silovom poli počas pár minút zamrzne. Taktiež nastanú dramatické klimatické zmeny, ktoré so sebou prinesú tornáda a silné búrky. Mimo hemisféry je hráč opäť v prostredí džungle.

    Lietadlová loď

    Napokon sa dej presúva von zo zamrznutej hemisféry VTOL lietadlom až na palubu lietadlovej lodi, kde bude svedkom jadrového výbuchu na ostrove, ktorý ale len dodá energiu silovému poľu, ktoré sa následne zväčší. Z poľa následne vyletia tisíce nepriateľských lietajúcich strojov. Paluba sa zmení na nepoznanie – celá je v plameňoch a obloha je plná mimozemských strojov.


    Multiplayer[upraviť | upraviť zdroj]

    Crysis obsahuje štyri herné módy pre multiplayer. V každom je treba používať inú taktiku a iný herný štýl.

    Tactical Deathmatch (taktický deathmatch)[upraviť | upraviť zdroj]

    Klasický deatchmatch, kde hrá každý proti každému. Cieľom je ako vždy získať čím väčší počet fragov (zabití nepriateľa). V Crysis viac rozhoduje taktika ako presnosť strieľania. Možnosť vylepšovania zbraní, neprehľadné prostredie s vegetáciou, striedanie dňa a noci a iné môžu z multiplayeru spraviť veľmi návykovú záležitosť.

    Tactical Team Deathmatch (taktický tímový deathmatch)[upraviť | upraviť zdroj]

    Tento mód je podobný klasickému deathmatchu, len s tým rozdielom, že hráči sú rozdelení do dvoch tímov, ktoré bojujú proti sebe.

    Tactical Capture the flag (taktický súboj o vlajku)[upraviť | upraviť zdroj]

    Tento herný mód je tiež známy aj z iných hier ako z Crysis. Základom je, že hráči sú rozdelení do dvoch tímov, pričom každý tím má svoju vlajku. Úlohou tímu je zobrať súperovi jeho vlajku a priniesť ju na určité miesto.

    Power Struggle (silový súboj)[upraviť | upraviť zdroj]

    Špeciálny mód, ktorý nenájdete v žiadnej inej hre ako v Crysis. Hráči sú rozdelení do dvoch tímov. Na začiatku nemajú nič iné ako pištoľ a základný nano-suit. Jeden z tímov je americká armáda a druhý severokórejská armáda. Jednotliví hráči získavajú body, za ktoré si môžu vylepšovať zbrane a dopravné prostriedky. Spôsob akým hráči získavajú body je tiež zaujímavý. Čím silnejšieho nepriateľa hráč zabije, tým viac bodov získa.

    Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]