Cušima (provincia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa japonských provincií so zvýraznenou provinciou Cušima

Provincia Cušima (jap. 対馬国 – Cušima no kuni) bola stará japonská provincia na ostrove Cušima, na ktorej území sa v súčasnosti nachádza Cušima, časť prefektúry Nagasaki. Niekedy sa nazývala aj Taišú (対州).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod provincie Cušima je nejasný. Je možné, že Cušima bola uznaná za provinciu dvorom Jamato v 5. storočí. V rámci systému Ricurjó sa Cušima stala formálne provinciou.

Provincia Cušima sa stala strategickou oblasťou, ktorá zohrala významnú úlohu v národnej obrane proti možnej invázii z kontinentu a v obchode s Kóreou. Po porážke Japonska na Kórejskom polostrove v roku 663, bol na ostrove vybudovaný hrad Kaneda.

Provincia Cušima bola riadená cušimským Kuni no mijacuko až do obdobia Heian. Tento klan bol neskoršie nahradený klanom Ahiru. v polovici 13. storočia rástla moc klanu Só až na konci 15. storočia získal kontrolu nad celým ostrovom. V období Edo bola provincia Cušima ovládaná v rámci oblasti Cušima-Fučú (oblasť Izuhara) klanom Só. Daimjó provincie Cušima bol oficiálne poverovaný zastupovaním šóguna v japonsko-kórejských vzťahoch a mal monopol na obchod s kórejskou dynastiou Joseon.

Po zrušení feudálnych panstiev sa v roku 1871 oblasť Cušima-Fušú stala prefektúrou Izuhara. V tom istom roku, bola prefektúra Izuhara pripojená k prefektúre Imari, ktorá bola v roku 1872 premenovaná na prefektúru Saga. Cušima bola v roku 1872 prenesená do prefektúry Nagasaki.

Okresy[upraviť | upraviť zdroj]

Provincia Cušima sa skladala z dvoch okresov:

  • Kamiagata (上県)
  • Šimoagata (下県)

Hlavné mesto provincie Cušima sa nachádzalo v Izuhare. V súčasnom komunálnom systéme boli tieto dva dotyčné okresy následne spojené do veľkomesta Cušima.

Referencie a externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tsushima Province na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).