Mucu (provincia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa japonských provincií so zvýraznenou provinciou Mucu

Provincia Mucu (jap. 陸奥国 – Mucu no kuni), nazývaná tiež Sakušú (作州), bola bývalá japonská provincia, na ktorej území sa dnes rozkladajú prefektúry Fukušima, Mijagi, Iwate a Aomori a mestá Kazuno a Kosaka v prefektúre Akita. Bola tiež známa ako Óšú (奥州).

Provincia Mucu v severnej časti ostrova Honšú bola založená ako jedna z posledných provincií, až kde si cisársky dvor (Japonci) podrobil pôvodné obyvateľstvo (Ainu) a stala sa najväčšou provinciou, pretože mohla postupne expandovať smerom na sever. Starobylé hlavné mesto ležalo na území dnešnej prefektúry Mijagi. V priebehu obdobia Sengoku vládli rôznym častiam provincie rôzne rody. Na juhu v Aizuwakamacu mal svoje hradné mesto klan Uesugi, na severe v Morioke zasa klan Nanbu a blízky spojenec Iejasua Tokugawu, Masamune Date, založil mesto Sendai, ktoré je dnes najväčším mestom celého regiónu Tóhoku.

V priebehu obdobia Meidži boli (na krátku dobu) z časti Mucu vytvorené štyri ďalšie provincie: Rikučú, Rikuzen, Iwaki a Iwaširo. Oblasť, ktorá je dnes prefektúrou Aomori, zostala súčasťou Mucu až do zrušenia systému lén a zavedenia prefektúr v roku 1871.