Masamune Date

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Masamune Date
japonský samuraj
jazdecká socha Masamuneho na hrade Sendai
jazdecká socha Masamuneho na hrade Sendai
Narodenie5. september 1567
Jonezawa, Japonsko
Úmrtie27. jún 1636 (68 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Masamune Date

Masamune Date (jap. 伊達 政宗 – Date Masamune; * 5. september 1567 – † 27. jún 1636) bol japonský samuraj obdobia Azuči-Momojama a raného obdobia Edo. Bol následníkom dlhej línie mocných daimjó v regióne Tóhoku, ktorý založil súčasné mesto Sendai. Bol vynikajúci taktik, bol o to viac kultový, že mu chýbalo oko a Masamune bol často nazývaný dokuganrjú (独眼竜) alebo „jednooký drak“.[1]

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Znak klanu Date

Date Masamune bol najstarší syn Terumunea Date, ktorý sa narodil na hrade Jonezawa (v súčasnej prefektúre Jamagata). V 14 rokoch v roku 1581 Masamune viedol svoje prvé vojenské ťaženie, ktorým pomáhal svojmu otcovi v boji proti rodine Sóma. V roku 1584, vo veku 18 rokov, sa Masamune stal následníkom svojho otca Terumunea, ktorý sa rozhodol odísť zo svoje pozície daimjó.[2]

Zakladateľom klanu Date v ranom období Kamakura bol Isa Tomomune, ktorý pochádzal z okresu Isa v provincii Hitači (v súčasnosti prefektúra Ibaraki). Rodina prijala meno okresu Date (v súčasnosti prefektúra Fukušima) z provincie Mucu, ktorý bol pridelený Tomomunemu Minamotom no Joritomom, prvým Kamakurským šógunom, za jeho pomoc vo vojne Genpei (1180–85). Armáda Masamuneho Date je známa podľa jej čierneho brnenia a zlatej ochrany hlavy.

Historická osoba[upraviť | upraviť zdroj]

List napísaný Masamunem pre pápeža Pavla V.
Hrom Masamunea v mauzóleu Zuihó-den

Masamune je známy pre pár veci, ktoré ho odlišovali od ostatných daimjóv tých čias. Najmä jeho slávna helma ozdobená polmesiacom mu zabezpečila jeho hrôzostrašnú povesť. Už ako dieťa ho kiahne pripravili o zrak v pravom oku, hoci nie je úplne jasné ako prišiel úplne o toto oko.[3] Niektoré zdroje uvádzajú, že oko vytiahol sám, keď starší člen klanu poukázal, že nepriateľ by ho mohol chytiť v boji. Iní hovoria, že mu ho mal dôverný vazal Kojúró Katakura vypichnúť miesto neho.[4] Pre toto chýbajúce oko ho jeho vlastná matka nepokladala za vhodného dediča klanu a začala uprednostňovať na toto miesto jeho mladšieho brata.[5]

Klan Date vytvoril aliancie so susednými klanmi prostredníctvom sobášov v predchádzajúcich generáciách. Avšak aj tak mali veľa sporov medzi sebou počas 15. a 16. storočia.

Krátko po nástupe Masamunea, Dateho vazal Sadacuna Óuči prebehol ku klanu Ašina z regiónu Aizu. Masamune vyhlásil za túto zradu klanu Ašina vojnu, ale jeho armáda bola zastavená ašinským generálom Morikunim Iwaširom, ktorý prinútil Masamuneho ukončiť ťaženie. Masamune následne prevzal kontrolu nad hradom Obama.

Vzostupom Masamuneho boli jeho predchádzajúce príbuzenské vzťahy odložené bokom, keď začal napadať a podmaňovať si všetky okolité krajiny aj tie, ktoré patrili jeho príbuzným v provinciách Mucu a Dewa. Šokovaní jeho nemilosrdnosľou, susedná rodina Hatakejama, v zúfalstve požiadala Terumunea Date, aby udržal na uzde synove vojenské ťaženia. Pri večeri, na ktorú bol pozvaný rodinou Hatakejama, Terumune povedal, že nie je schopný riadiť svojho syna. V neslýchanom akte zúfalstva, rodina uniesla Terumuneho a pokúsila sa s ním vrátiť späť na svoje územie. Masamune, ktorý bol na love, sa dozvedel o únose. Keď on a jeho muži obkľúčili únoscov pri prekračovaní rieky, Terumune nariadil mužom svojho syna zabiť nepriateľov aj za cenu vlastného života. Masamuneho muži urobili ako povedal a zabili každého vrátane Terumunea.[2] Masamune pokračoval vo vojne, mučení a zabíjaní rodín únoscov jeho otca.

Potom, čo porazil klan Ašina v roku 1589, urobil z Aizu základňu pre svoje operácie.

Medzitým sa jeho vzťah s jeho matkou, Jošihime, ďalej zhoršoval. Jošihime trvala na tom, by Masamune rezignovať z nástupníctva v prospech jej druhého syna, Kodžira. Podľa niektorých historikov sa ho pokúsila otráviť, keď mu servírovala večeru . Masamune následne zabil svojho brata, aby sa nedostal k moci. [6] Po tejto tragédii, jeho matka utiekla do bratovho domu, ku klanu Mogami. [7]

V roku 1590, Hidejoši Tojotomi obsadil hrad Odawara a prinútiť daimjóv regiónu Tóhoku zúčastniť sa tohto ťaženia. Masamune najprv odmietol Hidejošiho požiadavky, hoci nemal v tomto prípade inú reálnu možnosť ako prijať požiadavku, pretože Hidejoši bol de facto vládca Japonska. Masamune stále to oddiaľoval a nahneval Hidejošiho. Očakávajúc, že bude popravený, Masamune si obliekol svoje najlepšie šaty a neukazujúc strach predstúpil pred tvár rozhnevaného vládcu. Hidejoši nechcel ďalšie ťažkosti, ušetril jeho život a povedal „Mohol by byť nejako použiteľný“.

Po čase za služby pre Hidejošiho, dostal hrad Iwatesawa a okolité krajiny, ako svoje domovské léno. Masamune sa tu presunul v roku 1591, prestaval hrad, premenoval ho na Iwadejama a podporoval rast mesta v jeho podhradí. Masamune zostal na hrade Iwadejama 13 rokov a zmenil región na hlavné politické a ekonomické centrum. On a jeho muži sa vyznamenali v služba pre Hidejoošiho v Kórejskej invázii a po Hidejošiho smrti začal podporovať Iejasua Tokugawu — pravdepodobne na základe rady Kodžúró Katakuru.

Iejasu Tokugawa mu udelil veľké a výnosné panstvo Sendai, ktoré urobilo z Masamuneho jedného z najmocnejších daimjóv v Japonsku. Tokugawa sľúbil Masamunemu oblasť s výnosom jeden milión koku, ale aj napriek vykonaným podstatným vylepšeniam, oblasť produkovala iba 640 000 koku, z čoho väčšia časť bola použitá na zásobovanie regiónu Edo. V roku 1604 sa Masamune, sprevádzaný 52 000 vazalmi a ich rodinami presťahoval, do vtedy malej rybárskej dedinky Sendai. Svojho štvrtého syna, Munejasu Date, nechal vládnuť v Iwadejame. Masamune zmenil Sendai na veľké prosperujúce mesto.

Hoci Masamune bol patrónom umenia a sympatizoval s cudzinou, bol tiež agresívny a ambiciózny daimjó. Keď prevzal klan Date, utrpel niekoľko veľkých porážok od mocných a vplyvných klanov ako bol Ašina, tieto porážky však boli pravdepodobne spôsobené nedbalosťou zo strany Masamune.

Ako najväčšia sila v severnom Japonsku, bolo na Masamuneho nazerané prirodzene s podozrením ako na každého potencionálneho súpera. Hidejoši Tojotomi znížil veľkosť jeho léna za jeho nedochvíľnosť pri obliehaní Odawary v boji proti Udžimasaovi Hódžó. Neskôr Iejasu Tokugawa opäť zväčšil jeho léno, no Masamune bol stále podozrievaný aj kvôli svojej politike. Obzvlášť bol podozrievaný pre cudzích misionárov, ktorí boli vnímaní ako ohrozenie moci. Toto bolo dôvodom, prečo nariadil popravu Padra Sotelo po jeho ceste okolo sveta.

Hoci Iejasu Tokugawa a iní spojenci Dateho boli vždy voči nemu podozrievaví, Masamune Date po väčšinu času slúžil Tokugawovi a Tojotomi lojálne. Zúčastnil sa Hidejošiho ťaženia v Kórei a Osackého ťaženia. Keď Iejasu Tokugawa bol na smrteľnej posteli, Masamune ho navštívil a čítal mu časti zo Zen poézie. Masamune bol vysoko rešpektovaný pre svoju etiku; ešte stále citovaný aforizmom je, „Čestnosť vedená nadmerne stvrdne do tuhosti; láskavosť rozdávaná nad mieru sa ponorí do slabosti“.

Patrón kultúry a kresťanstva[upraviť | upraviť zdroj]

Masamune rozvíjal obchod v inak vzdialenom a zapadnutom regióne Tóhoku. Hoci na na začiatku potýkal s útokmi nepriateľských klanov, podarilo sa mu podriadiť po niekoľkých porážkach, prevziať ho a nakoniec vládol jednému z najväčších lén neskoršieho Tokugawského šógunátu. Postavil veľa palácov a pracoval na mnohých projektoch na skrášlenie regiónu. Je tiež známy podporou cudzincov navštíviť jeho léna. Je nepravdepodobné, že sám Masamune tajne konvertoval na kresťanstvo. Aj keď financoval a podporoval naviazanie vzťahov s Pápežom v Ríme, bol skôr motivovaný, aspoň čiastočne, túžbou po zahraničných technológiách, podobne ako iní pání, napríklad Nobunaga Oda. Hneď ako Iejasu Tokugawa zakázal kresťanstvo, Masamune obrátil svoj prístup, a hoci nerád, nechal Iejasua prenasledovať kresťanov vo svojej oblasti. Po 270 rokov zostalo Tóhoku miestom turistiky, obchodu a prosperity. Napríklad Macušima, rad malých ostrovov, chváli za ich krásu a pokoj putujúci básnik haiku Bašó Macuo.

Ukázal sympatie ku kresťanských misionárom a obchodníkom v Japonsku. Okrem toho im umožnil prísť a kázať vo svojej provincii, tiež bol prepustený väzeň a misionár Padre Sotelo. Masamune Date povolil Sotelovi ako aj ďalším misionárom praktizovať svoje náboženstvo vo svojom regióne a získavať konvertitov v Tóhoku.

Replika galéry Date Maru alebo San Juan Bautista v Išinomaki, Japonsko

Najväčším úspechom Masamuneho bolo iniciovanie a podpora jednej z mála japonských diplomatických ciest a objavovania ďalekých krajín v tomto období. Nariadil stavbu prieskumnej lode Date Maru alebo San Juan Bautista s využitím cudzích (európskych) techník stavby lodí. Poslal jedného zo svojich vazalov, Cunenagu Hasekuru a Soleta na úspešnú diplomatickú cestu s cieľom nadviazať vzťahy s pápežom v Ríme. Táto expedícia navštívila také miesta ako Filipíny, Mexiko, Španielsko, Rím a zároveň vykonala prvú japonskú cestu okolo sveta. Predtým japonský páni nikdy nefinancovali takýto typ podnikov a tak toto bola pravdepodobne prvá úspešná plavba.[8] Najmenej päť členov expedície zostalo v Corii (Sevilla) v Španielsku, aby sa zabránilo prenasledovaniu kresťanov v Japonsku. 600 z potomkov s priezviskom Japón (Japonsko) teraz žije v Španielsku.

Keď Tokugawská vláda zakázala kresťanstvo, Masamune musel dodržiavať zákony. Avšak niektoré zdroje udávajú, že Masamuneho najstaršia dcéra, Iroha, bola kresťanka.[9]

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Toto meno je odvodené od starobylého čínskeho generála Li Kejong (李克用).
  2. a b Sohachi Yamaoka, Date Masamune.
  3. V roku 1974 japonský výskumný tím preniesol jeho telo späť na jeho cintorín Zuihóden, ktorý bol zničený americkou armádou v roku 1945. Podľa vedeckej správy jeho pravé oko malo zachované nejaké orgány. Existuje tiež drevený obraz Masamunea v chráme Zuigandži v Macušime, ktorý bol vytvorený v roku 1652 na príkazov jeho manželky Megohime. Táto socha má pravé oko, hoci je menšie ako ľavé. [1] Archivované 2012-05-30 na Archive.today
  4. [2]; Niektorí autori sa odkazujú na túto epizódu ako bod obratu Masamuneho, ako aj Hosaka Masašiho na Garju-no-ten, ISBN 978-4-396-63290-8.
  5. Keinosuke Nagaoka, Date Masamune, ISBN 978-4-7913-0323-6
  6. Sohači Jamaoka v románe"Date Masamune" zdôraznil túto epizódu.
  7. Neskôr bol ich vzťah obnovený. Podľa výskumu Sato Ken – iči, Masamune napísal list, ktorým prevzal zodpovednosť osobnú finančnú podporu pre jeho matku počas japonskej kórejského ťaženia v roku 1593. Ken-iči Sato, Date Masamune no tegami (Listy Date Masamune) ISBN 978-4-10-600479-7
  8. その時歴史が動いた [online]. [Cit. 2007-12-15]. Dostupné online. Archivované 2007-12-15 z originálu.
  9. Musela sa rozviesť so svojím manželom Tadaterua Macudairu, ktorý bol poslaný do exilu pre jeho vzdor k otcovi Iejasuovi Tokugawovi. Po tomto tragiskom rozvode sa Iroha už nikdy nevydala, aj keď jej rodičia, Masamune a Mego jej navrhovali sobáš. Niektorí historici sa domnievajú, že je postoj bol kvôli jej viere.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Date Masamune na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]