Masajuki Sanada

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Masajuki Sanada
Pán panstva Ueda
Pán panstva Ueda
Narodenie1544
Úmrtie13. júl 1608
Kudojama, provincia Kii
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Masajuki Sanada

Masajuki Sanada (jap. 真田 昌幸 – Sanada Masajuki; * 1544 - † 13. júl 1608); niekedy sa ako dátum narodenia uvádza rok 1547 a rok úmrtia 1611) bol tretím synom Jukitaku Sanadu (1512 - 1574) a rovnako ako jeho otec slúžil Šingenovi Takedovi. Bol spojenec Hidejošiho Tojotomiho pri Odaware, v bitke pri Sekigahare bol oponentom Iejasua Tokugawu, za čo bol poslaný do vyhnanstva do Kudojamy, kde neskoršie zomrel.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Najprv si Masajuki zmenil svoje meno na Kihei Mutó, aby mohol dediť v klane Mutó, vetve rodiny Takeda. Bol obľúbenec Šingena Takedu, ktorý objavil jeho talent už v mladom veku a Masajuki sa stal jeho blízkym sluhom. Po Šingenovej smrti, pokračoval v službe Kacujorovi Takedovi. Svoje prvé skúsenosti v bojovom poli získal v slávnej štvrtej bitke pri Kawanakadžime. Potom, ako boli v roku 1575 zabití obaja jeho starší bratia pri Nagašine, Masajuki zmenil svoje meno opäť na Sadana a stal sa hlavou klanu Sanada.

S pádom moci klanu Takeda, Masajuki expandoval do Kózuke a zmocnil sa hradu Numata, ktorý bol až do dobytia Masajukim v roku 1580 v moci klanu Hódžó. V roku 1585 vzniesol Iejasu Tokugawa požiadavku, aby bol hrad vydaný späť Hódžóm. Tým chcel splniť dohodu o podpore, ktorú mal s klanom Hódžó. Masajuki však jeho žiadosť zamietol a za podpory Kagekacua Uesugiho porazil neďaleko Uedy Iejasuove vojská. Onedlho potom však uzavrel s klanom Takeda prímerie a poslal do Hamamacu svojho syna Nobujukiho ako rukojemníka. Pretože chcel utužiť vzájomné vzťahy aj s klanom Uesugi, poslal svojho druhého syna, Jukimuru, do Ečiga, rovnako ako rukojemníka. Toho roku sa ešte klan Hódžó neúspešne pokúsili získať späť Numatu, ktorú strážil Masajukiho strýko Joricuna Jasawa. V roku 1589 mali Sanadovi vazali spory s klanom Hódžó, ktoré nakoniec viedli k pádu klanu Hódžó po invázií armád Hidejošiho Tojotomiho. Masajuki sa roku 1590 pripojil k Hidejošimu Tojotomi v bitke pri Odaware, keď zaútočil na jednotky klanu Hódžó v Kózuke, ktorého výsledkom bolo rozšírenie jeho územia.

Pred bitkou pri Sekigahare sa po dlhom rozmýšľaní pridal k západnému táboru (k Micunarimu Išidovi), ale svojmu synovi Nobujukimu prikázal, aby sa pridal ku klanu Tokugawa. Medzitým ho spolu s jeho synom Jukimurou (v tej dobe známym pod menom Nobušige) a vojskom o sile 2000 mužov obliehal v Uede Hidetada Tokugawa s 38 000 mužmi, ale odolali. Toto bola druhá bitka o hrad Ueda a aj keď to nebolo víťazstvo, Masajuki bol schopný dať ťažkú ranu Hidetadovi a zdržať jeho sily dostatočne dlho, aby neboli schopní ukázať sa včas na hlavnom bojisku. Táto bitka sa stala jednou z klasických bitiek japonskej histórie. Po bitke pri Sekigahare nechal Iejasu Tokugawa Masajukiho i Jukimura odviesť do Kudojamy, kde o niekoľko rokov Masajuki zomrel. Jukimura padol v bitke o ósacký hrad na strane klanu Tojotomi. Nobujuki sa dožil deväťdesiatich rokov ako staršina klanu Sanada.

Odkaz[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci Masajuki nikdy nebol schopný rozšíriť svoje územie ako ostatní daimjóvia, je však často považovaný za talentovaného daimjóa odsúdeného na nešťastie a nevýhodné terény, ktoré obklopovali jeho panstvo. Hidejoši Tojotomi nazval Masajukiho osobou, ktorej vnútro nezodpovedalo jej vonkajšku, ktorej vernosť bola vrtkavá a nedôveryhodná. A jednako, práve jeho rozširovanie spojenectiev pomohli klanu Sanada prežiť útoky nepriateľských klanov a bol viacej chválený ako hanený. Masakuji je považovaný za jedného z najschopnejších samurajov a veliteľov neskorého obdobia Sengoku a jeho smrť je tradične vnímaná ako výsledok intríg a spisknutí.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Masajuki Sanada na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).