Daniel Craig

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Daniel Craig
Daniel Craig pri premiére filmu Spectre v roku 2015
Celé menoDaniel Wroughton Craig
Narodenie 2. marec 1968 (56 rokov)
Chester, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherec
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
ManželkaFiona Loudon (1992 – 1994)
Rachel Weiszová (2011 – súčasnosť)
Deti2
RodičiaTimothy John Wroughton Craig a Olivia Craigová
Oficiálna webstránkahttp://www.dedicatedtodaniel.com/

Daniel Craig (* 2. marec 1968, Chester, Spojené kráľovstvo) je britský herec, najviac známy ako James Bond od roku 2006 (Casino Royale).

Vyštudoval vysokú školu hudby a drámy v Londýne a svoju kariéru začal na divadelnom javisku. Okrem úlohy agenta 007 sa objavil na televíznych obrazovkách aj vo filme Lara Croft: Tomb Raider. Medzinárodnú popularitu dosiahol až ako šiesty herec v poradí hrajúci britského tajného agenta z MI6 Jamesa Bonda.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Daniel Craig, celým menom Daniel Wroughton Craig sa narodil 2. marca 1968 v anglickom mestečku Chester. Jeho matka Olivia Craigová (rodená Williamsová) bola učiteľkou umenia a jeho otec Timothy John Wroughton Craig slúžil ako námorný kadet. Malý herec vyrastal v Merseyside, pretože jeho otec bol majiteľom krčmy "Ring O'Bells and The Boot". Neskôr ho rodičia prihlásili na gymnázium Calday Grange v meste West Kirby. Hral dokonca aj rugby v klube Hoylake Rugby Club. V roku 1981 sa narodil jeho bratranec Joe Craig, v súčasnosti britský autor. V roku 1984 a vo veku 16 rokov sa Craig odsťahoval do Londýna, aby vstúpil do divadla pre mládežníkov.

Skorý život a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1991, ako 23-ročný vyštudoval Guildhallovu školu hudby a drámy. Neskôr sa objavil v jeho prvom obsadení vo filme "Sharpov orol" ako poručík Berry a seriáli "Drop the dead donkey" v 33. dieli "George and His Daughter" v roku 1993. V roku 1996 si zahral v ďalšom seriáli "Our Friends in the North" a vo filme z roku 1997 "Láska prekliatá" ako George Dyer. V tom istom roku sa objavil v dráme z románu od Minette Walters "Ice House" ako D.S. Andy McLoughlin.

Prielom[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 sa Craig spolu s Angelinou Jolie objavil vo filme "Lara Croft: Tomb Raider" ako archeológ Alex West. O rok neskôr si zahral vo filme "Cesta do zatratenia" spolu s Tomom Hanksom a Paulom Newmanom v USA ako Connor Rooney. Po týchto úspešných obsadeniach Craig urobil rad úspešných filmov, v roku 2001 "Meč cti", v roku 2003 "Matka" a "Sylvia" a v roku 2004 "Po krk v extázi" a "Nezničiteľná láska". V roku 2005 sa objavil vo filme od Stevena Spielberga "Mníchov" ako Steve. A nakoniec sa v roku 2006 objavil vo filme "Pochybná sláva" ako Perry Smith.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Daniel Craig