Daniel Dae Kim

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Daniel Dae Kim
Celé menoKim Dae-hyun
Narodenie 4. august 1968 (55 rokov)
Pusan, Kórejská republika
Povolanieherec, producent
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
ManželkaMia Kim (od 1993)
Deti2

Daniel Dae Kim (* 4. august 1968, Pusan, Kórejská republika) je americký herec a producent kórejského pôvodu. Stvárnil postavu Jina-Soo Kwona v televíznom seriály Nezvestní (2004-2010) a China Ho Kellyho v televíznom seriály Hawaii 5.0 (2010 - 2020).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kim sa narodil v prístavnom meste Pusan, v Južnej Kórei. Keď mal jeden rok, sa s rodičmi presťahoval do Spojených štátov. Vyrastal v New Yorku a v Pensylvánii. V roku 1990 promoval na Haverford College a získal dvojitý bakalársky titul v odbore divadlo a politológia. V roku 1996 získal titul MFA na New York University.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení štúdia sa objavil vo vedľajších úlohách, vo viacerých televíznych seriáloch. Viac priestoru získal v televíznom seriály Nezvestní, kde hral v rokoch 20042010. V seriály hovoril väčšinou po kórejsky. Po skončení seriálu získal jednu z hlavných úloh v televíznom seriály Hawaii 5.0 . Seriál získal veľmi pozitívne recenzie od kritikov aj od divákov. Jednu z epizód aj režíroval. Seriál nakoniec opustil v roku 2017, kvôli sporu ohľadom platu.

Jednu z vedľajších úloh stvárnil tiež vo filmoch Rezistencia (2015), Hellboy (2019), či Utajený pasažier (2021). V roku 2021 tiež hosťoval v televíznom seriály Nemocnica New Amsterdam a tiež prepožičal svoj hlas v animovanom filme Raya a posledný drak, postave Benjau.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Kim je ženatý od roku 1993 s manželkou Miou Kim, s ktorou má dve deti. Často sa zdržuje v Los Angeles a v New York City, kde striedavo žije.

V 19. marca 2020 bol pozitívny na covid-19, pričom 30. marca uviedol, že sa už jeho zdravotný stav zlepšil. Je vášnivým zberateľom hodiniek a často krát niektoré z nich používa aj v televíznych seriáloch či filmoch. Tiež uviedol, že sa mu nepáči ázijsko-americká diskriminácia v Spojených štátoch. Po prekonaní covidu-19 sa postavil proti xenofóbii a rasizmu spojenému s covidom-19 a niekoľko krát zdôraznil, aby ľudia sa zamýšľali a prestali byť rasistický voči ázijským ľuďom.

Vo februári 2021 spoločne s Danielom Wu, ponúkol 25 000 dolárov za informácie vedúce k zatknutiu páchateľov, ktorí boli zodpovední za série útokov na starších ázijsko-amerických občanov v San Francisco Bay Area.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Daniel Dae Kim na anglickej Wikipédii.