Derby Silk Mill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Derby Silk Mill

Budova múzea a rieka Derwent
Základné údaje
AdresaDerbyVeľká Británia
Rok založenia1974
Ďalšie odkazy
Webstránky mesta
CommonsDerby Silk Mill

Derby Silk Mill (doslova Pradiareň hodvábu v Derby) alebo Derby Industrial Museum (doslova Priemyselné múzeum v Derby) je múzeum priemyslu a histórie v anglickom meste Derby. V súčasnosti je na dva roky uzavreté (2011 – 2013).

Objekt muzea[upraviť | upraviť zdroj]

Múzeum sa nachádza v areáli Lombe's Mill, bývalej historickej pradiarni hodvábu, ktorá leží na južnom konci Derwent Valley Mills (Svetové dedičstvo UNESCO). V rokoch 1717 a 1721 tu na rieke Derwent postavil George Sorocold pre rodinu Johna Lomba prvú britskú priemyselnú pradiareň hodvábu.

Počas obdobia, kedy John Lombe pracoval v hodvábnom priemysle v Taliansku, okopíroval princíp strojov na pradenie veľkého množstva hodvábu. Šlo o jeden z historicky prvých prípadov priemyselnej špionáže.

Nové stroje síce spotrebovali značnú energiu (dodávalo im ju vodné koleso na spodnú vodu), ale boli omnoho výkonnejšie než dovtedajšie tradičné pradenie pomocou kolovratu, a okrem lokálnych pradiarní, konkurovali aj talianskym výrobcom hodvábu.

Keď John Lombe v roku 1722 zomrel za nejasných okolností, vznikli špekulácie, že ho otrávil taliansky vrah v rámci pomsty krádeže tajomstva. Johnov nevlastný brat Thomas Lombe Knt., zomrel 2. júna 1739 a objekt zdedila jeho manželka s dvoma dcérami, ktorá právo na jeho používanie predala Richardovi Wilsonovi juniorovi z Leedsu za 2800 libier.

V nasledujúcich rokoch budova slúžila ako pradiareň rôznym majiteľom až do roku 1908, kedy sa do nej presťahovala chemická spoločnosť F.W.Hampshire and Company. V tom čase pradenie hodvábu v celej Británii upadalo a spoločnosť sa do objektu nasťahovala, aby tu vyrábala mucholapky a lieky proti kašľu.

Požiar pradiarne v roku 1910 na obraze Alfreda Johna Keena

5. decembra 1910 o piatej hodine ráno vypukol v priľahlom mlyne na múku požiar, rýchlo sa rozšíril i na objekt bývalej pradiarne a aj napriek úsiliu požiarnikov objekt značne poničil (východný múr spadol do rieky). Pri následnej rekonštrukcii postavili budovu v rovnakej výške, ale s tromi podlažiami namiesto pôvodných piatich podlaží.

V 20. rokoch prešiel objekt pradiarne do vlastníctva elektrárenského úradu, ktorý jeho priestory využíval čiastočne ako sklady, dielne i jedálne. V úzadí elektrárne, zabudnutý verejnosťou, stál objekt pradiarne až do roku 1970. V tom roku elektráreň zbúrali a z bývalej pradiarne vzniklo dlho plánované priemyselné múzeum, ktoré otvorili 29. novembra 1974.

Zatvorenie múzea v roku 2011[upraviť | upraviť zdroj]

3. apríla 2011[1] rozhodli predstavitelia mesta Derby o zatvorení múzea, a uvoľnení financií na jeho prestavbu, ako aj na prestavbu ostatných mestských múzeí v meste. Dátum znovuotvorenia múzea nebol určený.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The future of the Silk Mill [online]. [Cit. 2011-05-20]. Dostupné online. Archivované 2009-02-21 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Derby Industrial Museum na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]