Diskusia:Slovany (Bratislava)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Historická časť mesta Slovany a plánovaný obytný komplex Slovany[upraviť zdroj]

V materiáli „Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Miestna časť Bratislava-Nové Mesto na roky 2007 – 2013“ sa uvádza:
„Slovany sa nachádzajú severne od Trnavského mýta a areálu Istropolis. Bola tu železničná stanica – filiálka Bratislava-Slovany a v súčasnosti tu prebieha výstavba obytnej štvrte Slovany, 130-metrov vysokých vežiakov prepojených hore 45-metrovým mostom.“
Informácia v materiáli chybne spája Železničnú stanicu Bratislava filiálka so Železničnou zastávkou Bratislava-Slovany (pri Riazanskej ulici), a tým navodzuje nedorozumenie. (Materiál si dokonca zamieňa priamo v názve pojmy „miestna časť“ a „mestská časť“, hoci v samotnom texte používa správny pojem „mestská časť“ – vychádzajúci zo zákona o Bratislave.)
Miesto, na ktorom by mal vyrásť nový polyfunkčný komplex Slovany a ktoré je lokalizované „severne od Trnavského mýta a areálu Istropolis“, sa nachádza napravo od Račianskeho Mýta (v smere z mesta) medzi Račianskou ulicou a traťou vyúsťujúcou do Železničnej stanice Bratislava filiálka – na niekdajšom území Danubius Elektrik, a. s. (predtým BEZ-ka – Bratislavské elektrotechnické závody). V tomto mieste sa plánuje aj výstavba ďalšieho polyfunkčného komplexu s názvom „Nové Slovany“. Bývalá časť mesta Slovany sa nachádzala východne od niekdajšej, dnes nepoužívanej železničnej zastávky Bratislava-Slovany, ktorá je v smere na západ od (vedľa) priecestia s Riazanskou ulicou na trati medzi železničnými stanicami Bratislava predmestie a Železničná stanica Bratislava filiálka. Išlo o veľkú oblasť kedysi (19. stor. – 1. polovica 20. stor.) málo obývanej časti mesta, ktorá smerovala od dnešnej Račianskej ulice k Železničnej stanici Bratislava-Nové Mesto a na území ktorej sú dnes štvrte Zátišie a Ľudová štvrť.
„Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja MČ BNM“ teda nazýva rovnakým názvom ako historickú časť mesta „Slovany“ (v okolí Riazanskej ulice) aj obytnú štvrť, ktorá by mala vniknúť po výstavbe plánovaných komplexov s názvami „Slovany“ a „Nové Slovany“ medzi ulicami Račianska, Kominárska a Škultétyho a traťou k Železničnej stanici Bratislava filiálka.
Tomáš Rováš@diskprís 02:46, 28. február 2010 (UTC)[odpovedať]

  • KREMSKÝ, Peter: Nové Slovany budú mať 28 poschodí [online]. In: TREND Reality [cit. 27. 2. 2010]. Dostupné na internete: [1].
  • KREMSKÝ, Peter: Slovany narastú do 130 metrov. Polyfunkčný súbor v širšom centre Bratislavy ponúkne 450 bytov a reštauráciu s vtáčou perspektívou. In: TREND Reality [cit. 27. 2. 2010]. Dostupné na internete: [2].
  • Územie MČ BNM [online]. In: Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja Miestnej časti Bratislava-Nové Mesto [cit. 27. 2. 2010]. Dostupné na internete: [3].