Dolina Starorobociańska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dolina Starorobociańska
dolina
Dolina Starorobociańska
Štát Poľsko Poľsko
Región Malopoľské vojvodstvo
Okres Tatranský
Obec Kościelisko
Pohorie Západné Tatry
Súradnice 49°13′15″S 19°49′06″V / 49,220833°S 19,818333°V / 49.220833; 19.818333
Poloha v Poľsku
Poloha v Poľsku
Poloha v rámci Tatier
Poloha v rámci Tatier
Wikimedia Commons: Dolina Starorobociańska
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dolina Starorobociańska aj Dolina Starej Roboty je najväčšie orograficky pravé oddelenie, Doliny Chochołowskej v poľských Západných Tatrách.

Horná časť doliny
Starorobociański Potok

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Dolina začína vo výške 1 035 m n. m. pri vtoku Starorobociańského Potoka do Chochołowského Potoka. V hornej časti končí pod na hlavnom hrebení od Končistej (poľ. Kończysty Wierch) po Sivú vežu (poľ. Siwy Zwornik). Po dne doliny preteká Starorobociański Potok. Dolina má jedno oddelenie – Dolinu Iwaniacku. Do systému Doliny Starorobociańskej patrí tiež poľadovcový kotol Dudowa Kotlina s plesami Dudowe Stawki. Zo strmo spadajúcich stien Dudowych Turni na západných úbočiach doliny sa zvažuje žľab Wielką Szczerbą cez ktorý preteká vodopád odvodňujúci Dudowe Stawki. Dolinu vytvoril ľadovec.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Názov doliny pochádza od „Starej Roboty – starého diela“, banskej činnosti v dávno opustených štôlňach v Banistym Żlebie, na úbočiach Ornaku, kde sa dolovalo už v roku 1520 a možno aj prv. Bola to jedna z najstarších baní v Poľsku. Po baníkoch, ktorí tu dolovali antimónovo – medené rudy s prímesou striebra (80 g v 100 kg rudy), tu zostali zavalené štôlne a haldy vyťaženej rudy.

Pri vstupe do doliny bola postavená lesovňa, ktorú v roku 1911 prestavali na chatu. Nocovali v nej najmä lyžiari. V roku 1930 ju zbúrali. V hornej časti doliny na Starorobociańskiej Równi v roku 1938 vybudovali malú súkromnú chatku. Počas druhej svetovej vojny v nej nocovali poľskí partizáni. Po vojne sa tu ukrývali príslušníci skupiny „Požiar“, ktorá bojovala proti novému komunistickému režimu. Dňa 7. decembra 1946 skupinu, ktorú viedol Jan Kolas, prepadli bezpečnostné a vojenské jednotky vtedajšieho režimu. Počas boja 12 ľudí zomrelo, sedem bolo zatknutých, zvyšok utiekol. Chata po boji zhorela. V doline sa v minulosti pásli ovce.

Príroda[upraviť | upraviť zdroj]

Počas mnohých rokoch vypásania doliny bola vo veľkej miere zničená kosodrevina. V zime z úbočí Ornaku, ktoré sú väčšinou porastené trávou, padajú lavíny. V doline sa často objavujú medvede. Rastie tu v Poľsku málo sa vyskytujúci psinček alpský (Agrostis alpina Scop.).

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

  • – z Doliny Chochołowskej prechádza cez Iwaniacku Przełęcz ku chate na Hali Ornak.
    • Čas túry: 2:20 h, naspäť 2:25 h
  • Turistická značka čierna – z Doliny Chochołowskej, začiatok pri lesovni a potom po celej doline cez Starorobociańsku Polanu a Starorobociańsku Rówień až na Sivé sedlo.
    • Čas túry: 2:30 h, ↓ 2 h

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]