Dothrakovia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Muž v kostýme seriálového stvárnenia khala Droga na Comic-Cone 2012

Dothrakovia sú fiktívny národ z knižnej série Pieseň ľadu a ohňa od amerického autora G. R. R. Martina a seriálu Game of Thrones. S Dothrakmi jazdí jedna z ústredných postáv série, Daenerys Targaryen, ktorá je vydatá za ich vodcu, khala Droga.

Dothrakovia žijú na fiktívnom svetadieli na východ od Úzkeho mora. Jazdia na koňoch vo veľkých skupinách, zvaných khalasary. Plienia, zabíjajú, znásilňujú a zotročujú obyvateľov iných národov vrátane iných khalasarov. Ich typickou zbraňou je arakh, používajú aj bič a luk.

Zvyklosti[upraviť | upraviť zdroj]

Khal[upraviť | upraviť zdroj]

Vodca dothrakov je nazývaný khal a je to najmocnejší bojovník zo všetkých. Vo vlasoch nosí zapletené zvončeky na znak svojich víťazstiev. Ak khal prehrá, jeho vlasy sú ostrihané. Jeho manželka má titul khaleesi a oslovuje khala „moje slnko a hviezdy“, kým khal ju oslovuje „mesiac môjho života“.

O bezpečnosť khala sa starajú takzvaní pokrvní jazdci. Khal ich oslovuje "krv mojej krvi". Keď umrie khal, musia umrieť s ním. Ak bol khal zabitý, žijú len tak dlho, aby vykonali pomstu na ňom a odviedli jeho ženu, khaleesi, do Vaes Dothraku, jediného dothrackého mesta. Po smrti telo khala spália.

Kone[upraviť | upraviť zdroj]

Dothrakovania majú k svojim koňom veľmi blízky vzťah, no nedávajú im mená. Keď umrie bojovník, je zabitý aj jeho kôň, aby ho odniesol do posmrtného života. Na koňoch jazdia takmer všetci vrátane žien v pokročilých štádiách tehotenstva. Len pre najslabších, najmladších a najstarších idú s khalasarom vozy. Radi jedia konské mäso a veria, že dodáva mužom silu. Khal sa o svojho koňa s nikým nedelí a pokiaľ nie je schopný na koni jazdiť, prestáva byť khalom. Dothrakovia majú z mora strach, pretože jeho vodu kone nepijú.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Dothrakovia sú kočovníci. Khalasary sa presúvajú veľkými trávnatými rovinami nazývanými dothracké more. Prespávajú v stanoch, ale všetky dôležité udalosti a obrady sa musia konať pod holým nebom. Domy nevedia stavať, na to využívajú otrokov. Ich jediným mestom je Vaes dothrak obsahujúce oveľa viac budov, než má obyvateľov. Vládnu mu stareny, vdovy po zosnulých khaloch. Khal vždy príde predstaviť týmto starenám svoju manželku. V tomto meste sa nesmie prelievať krv (nekrvavé spôsoby zabíjania sú však povolené).

Spoločnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Ženy majú v spoločnosti Dothrakov nižšie postavenie ako muži. Len muži smú bojovať, viesť khalasar, len khal môže mať pokrvných jazdcov. Dieťa ženského pohlavia je pre khalov na úrovni postihnutého. Muži sú divokí, pre malichernosť schopní zabiť iného muža, dokonca aj v rámci vlastného khalasaru.

Dothrakovia veria množstvu povier, napríklad, že ak tehotná žena zje celé surové srdce koňa a nevyvráti ho, narodí sa jej silný syn. V khalasare neexistujú tajomstvá, každá zvesť sa rýchlo rozšíri.

Úloha v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

V Hre o tróny ponúkne Viserys Targaryen, potomok zvrhnutého kráľa, svoju sestru Daenerys za manželku vodcovi obrovského khalasaru. Dúfa, že si tým kúpi khalasar ako armádu, ktorá mu pomôže opäť dobyť trón jeho otca. Daenerys sa proti svojej vôli vydá za khala Droga a spočiatku trpí. Neskôr si však na život a zvyky Dothrakov zvykne, naučí sa ich reč a zaľúbi sa do svojho manžela, s ktorým otehotnie. Slúžia jej dve Dothracké otrokyne, dievčatá jej veku – Irri a Jhiqui. Neskôr Daenerys zaberá pre seba ako otrokyne ďalšie dievčatá a ženy z dobytých miest, aby ich zachránila pred znásilňovaním, čím si však Dothrackých mužov znepriateľuje.

Manželstvo Daenerys a Droga znepokojuje kráľa Roberta Baratheona, ktorý zabil brata Daenerys, právoplatného dediča, a násilím sa zmocnil trónu. Bojí sa, že Drogo príde so svojimi bojovníkmi vydobyť pre svoju ženu trón naspäť. Eddard Stark ho presviedča, že Dothrakovia sa cez more nikdy nevydajú, ale Robert, nenávidiaci Targaryenovcov, aj tak vydá rozkaz na zabitie Daenerys. Obchodník sa ju pokúsi otráviť, ale je včas odhalený a Drogo rozhodne, že traviča uvláčia za Daenerysiným koňom na smrť.

Stareny vo Vaes Dothraku prorokujú, že syn Daenerys a Droga bude najmocnejším khalom, „jazdcov, ktorý si osedlá svet“. Drogo sa nechá presvedčiť, aby raz dobyl trón Daenerysinho otca pre svojho syna. Prisahá, že nechá Dothrakov preplaviť sa cez more, čo žiadny khal pred ním nespravil. Po zranení v bitke však Drogo umiera a pri snahe zachrániť ho krvavou mágiou umiera aj jeho nenarodený syn Rhaego. Zoslabnutú a nešťastnú Daenerys skoro celý khalasar opustí, rozdelí sa na skupiny s novými vodcami. Posledných približne sto ľudí však Daenerys zjednotí a stane sa prvou ženou na čele khalasaru v dejinách Dothrakov. Túto malú skupinu Daenerys postupne v priebehu ďalších kníh postupne posilňuje a buduje čoraz väčšiu armádu.

V ďalších dieloch už Dothrakovia nehrajú významnú úlohu. Až na konci piatej knihy sa Daenerys a jej drak Drogon pomenovaný po jej zosnulom manželovi stretnú so znepriateleným khalasarom.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • MARTIN, George R. R.; GARCÍA, Elio M.; ANTONSSON, Linda. Svět ledu & ohně : oficiální dějiny Západozemí a Hry o trůny. Preklad Jakub Kovář, Ondřej Kronich, Irena Šlajsová. 1. vyd. Praha : Talpress, 2015. 326 s. ISBN 978-80-7197-550-2. S. 288 – 293.